Madžarke so zelo visoke, vendar nikakor niso nepremagljive

Danes ob 16. uri slovenske košarkarice začenjajo nastop na EP.
Fotografija: Damir Grgić prepušča vlogo favoritinj Madžarkam. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Damir Grgić prepušča vlogo favoritinj Madžarkam. FOTO: Leon Vidic

Niš – Pred današnjim začetkom 37. evropskega prvenstva za košarkarice strokovnjaki uvrščajo v krog favoritinj za kolajne branilko naslova Španijo, pred dvema letoma srebrno Francijo, bronasto Belgijo in Srbijo, z zanimanjem pa pričakujejo tudi bitke za uvrstitev do 6. mesta, saj še vodi v kvalifikacije za OI v Tokiu. Slovenijo, ki se bo danes ob 16. uri pomerila z Madžarsko, jutri s Turčijo in v nedeljo z Italijo, uvrščajo med možna presenečenja.

Slovenija in Madžarska sta se že pomerili na uradnih tekmah. V kvalifikacijah za EP 2003 so bile obakrat uspešnejše naše sosede, nazadnje pa sta se reprezentanci srečali na pripravljalnem turnirju v Szekesfehervaru pred EP 2017, ko so dve zmagi zabeležile izbranke selektorja Damirja Grgića. Madžarke imajo bogato tradicijo, saj so osvojile dve srebrni in pet bronastih kolajn na EP (zadnjo leta 1991), in kar tri košarkarice, višje od 194 cm, med katerimi z 208 cm vse prekaša najvišja igralka EP Bernadett Hatar. Toda na papirju naj bi veljale za najlažje tekmice v skupini C. Med pripravami so dosegle le eno zmago (nad BiH), izgubile pa so z Belorusijo, Latvijo (dvakrat), Češko in Turčijo, a pred prihodom v Niš jih je okrepila naturalizirana Američanka Yvonne Turner, branilka ekipe Phoenix Mercury iz lige WNBA.

Paziti na skok Madžark

»Ne glede na pripravljalne dosežke je Madžarkam potrebno priznati vlogo favoritinj, saj imajo bogato zgodovino. Gre za zelo izkušeno reprezentanco, ki ima veliko dobrih lastnosti. Mi se osredotočamo zgolj na našo igro, saj smo pripravili nekaj taktičnih zamisli. Potrebno bo nadzorovati skok, saj so Madžarke zelo močne v tej prvini, najpomembnejše pa bo zadržati zbranost od prve do zadnje minute in se držati dogovorov iz slačilnice,« opozarja selektor Grgić pred dvobojem z 12. reprezentanco EP 2017; v repešažu za uvrstitev četrtfinale so jo izločile Italijanke 49:48. Tudi letos bodo v četrtfinale neposredno napredovale le zmagovalke štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka dodatna izločilna tekma.

Preberite še:

Komentarji: