Milwaukee je takoj pokazal, kdo je prvak, povedli tudi bojevniki

Branilec naslova Milwaukee je v Bostonu dosegel prvo zmago v drugem krogu končnice lige NBA. Golden State Warriors za prvo zmago za točko slavili v Memphisu.
Fotografija: Giannis Antetokounmpo (34) in Milwaukee sta bila v prvi tekmi drugega kroga končnice NBA previsoki oviri za Boston. FOTO: David Butler Ii/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Giannis Antetokounmpo (34) in Milwaukee sta bila v prvi tekmi drugega kroga končnice NBA previsoki oviri za Boston. FOTO: David Butler Ii/Usa Today Sports

Z dvobojem med Bostonom in Milwaukeejem se je začel drugi krog končnice v ligi NBA. Prvaki Bucks so prvo tekmo dobili s 101:89. Ob zmagi se je najbolj izkazal Giannis Antetokounmpo, ki je dosegel trojni dvojček s 24 točkami, 13 skoki in 12 podajami. Antetokounmpo sicer ni bil posebej razpoložen pri metu iz igre (9:25), a je ob zgoščeni obrambi v raketi ob prodorih večkrat našel proste soigralce. Obenem je postal sploh prvi košarkar Milwaukeeja, ki je v končnici zabeležil drugi trojni dvojček v karieri.

Še točko več od grškega zvezdnika je sicer pri prvakih dosegel Jrue Holiday, pod košema je pobral še deset žog. Pri Bostonu je 21 točk dosegel Jayson Tatum (6:18 iz igre), še nekoliko slabše je iz igre metal Jaylen Brown (4:13), medtem ko se je poškodoval najboljši obrambni igralec rednega dela lige NBA Marcus Smart. Boston je nazadnje vodil na začetku druge četrtine, potem pa je Milwaukee prevzel pobudo in si do polčasa nabral deset točk naskoka. Prednost je nato zanesljivo držal in v zadnji četrtini po +17 predčasno odločil dvoboj v svojo korist.

Milwaukee je iz igre metal 41-odstotno, od tega 35,3 za tri točke, medtem ko je Boston zadel le tretjino svojih metov (28:84). Gostje so bili boljši v skoku (66:54), izgubili pa so pet žog manj (13:18). V vzhodni konferenci se bodo poleg Bostona in Milwaukeeja merili še košarkarji Miamija in Philadelphie, prva tekma bo v torek ponoči. Pri 76ers bo na prvih dveh tekmah manjkal Joel Embiid, ki si je v prvem krogu proti Torontu zlomil desno arkado.

Morantovo polaganje tokrat ni zadelo cilja, Golden State povedel proti Memphisu

Na zahodu bo Dallas slovenskega asa Luke Dončića prvič izzval najboljše moštvo rednega dela sezone Phoenix v noči s ponedeljka na torek. Drugi par je Memphis – Golden State, prva tekma je bila na sporedu v noči z nedelje na ponedeljek in v dramatičnem slogu so jo s 117:116 dobili gostujoči bojevniki. Klay Thompson je z metom za tri točke poskrbel za odločilno prednost dobrih 30 sekund pred koncem dvoboja, potem ko je bil že v prvem polčasu zaradi grobe osebne napake izključen Draymond Green.

»Imeli smo smolo, nekako nas je šokirala ta odločitev, a fantje so odločno ohranili zbranost,« je dogodek komentiral trener Steve Kerr. »Imamo DNK prvakov in to smo si želeli uporabiti. Na tej ravni tekmovanja se vse vrti okoli tega. Nikoli ne smeš spustiti vrvi, misleč, da si že pokopan. To je bila za nas velika zmaga,« pa je dejal Stephen Curry, ki je s 24 točkami zaostal le za rekordom kariere rezervista Jordana Poola (31, 5:10 za tri, osebni rekord končnice). Andrew Wiggins je za zmago Kalifornijcev dodal 17, Thompson se je ustavil pri 15 točkah.

Dramatično je bilo do konca: Thompson je po ključni trojki zgrešil oba prosta meta 6,7 sekunde pred koncem, Memphis pa je dobil skok po sodniškem metu na sredini igrišča, potem ko se delivci pravice niso uspeli zediniti glede tega, komu bi po zgrešenem drugem prostem metu Thompsona moral pripasti napad, potem ko je žoga pristala v avtu. Memphis je imel več sreče in po zahtevani minuti odmora so imeli grizliji na voljo še 3,6 sekunde za zmago ali vsaj izenačenje. V slogu pete tekme prvega kroga, ki jo je s polaganjem odločil ​Ja Morant, je domači zvezdnik spet krenil proti obroču, a njegovo polaganje tokrat ni zadelo cilja.

»Klay je zadel veliko trojko, jaz pa sem zgrešil polaganje,« je bil samokritičen Morant, ki se je v vrstah grizlijev v tej sezoni uveljavil kot eden največjih zvezdnikov NBA. Tokrat je za dvojni dvojček zbral 34 točk in 10 asistenc, Jaren Jackson mlajši je s šestimi trojkami izenačil svoj rekord sezone in s 33 točkami postavil osebni rekord. Še nikoli dva košarkarja Memphisa nista dosegla vsaj 30 točk na tekmi končnice, medtem ko je D'Anthony Melton dodal 14, Brandon Clarke pa 12 točk.

Memphis se je proti Minnesota Timberwolves v prvem krogu letošnje končnice kar na zadnjih treh tekmah, ki jih je dobil, vračal po dvomestnem zaostanku in postal prva ekipa, ki ji je to v zgodovini NBA uspelo več kot enkrat v končnici, a tokrat jim tudi herojstva v zadnji četrtini niso pomagala v boju z ekipo, na račun katere so osvojili drugo mesto na zahodu z rekordnimi 56 zmagami, ko gre za zgodovino franšize, trikrat v štirih poskusih so tudi premagali Golden State v rednem delu. 

Preberite še:

Komentarji: