Dončić se je lotil sodnika: Poznam ga, ne mara me

Z rekordom kariere, sedmimi zadetimi meti z razdalje, je Donovan Mitchell dosegel 33 točk in ponesel do zmage Utah Jazz doma proti Dallas Mavericks (114:109).
Fotografija: Prodor Luke Dončića pod prekrškom Trenta Forresta (levo) v prvi četrtini dvoboja v Vivint Areni v Salt Lake Cityju. FOTO: Rob Gray/USA Today Sports
Odpri galerijo
Prodor Luke Dončića pod prekrškom Trenta Forresta (levo) v prvi četrtini dvoboja v Vivint Areni v Salt Lake Cityju. FOTO: Rob Gray/USA Today Sports

V tekmi s kar 33 zadetimi meti za tri točke je Luka Dončić zbral 23 točk, 7 skokov in 11 asistenc za Dallas, slabo minuto in pol pred koncem obračuna je Bojan Bogdanović s trojko iz kota popeljal Utah v vodstvo s 110:107, Dončić pa je s prepoznavnim korakom nazaj z razdalje zgrešil dvakrat zapored v zadnji minuti. S polaganjem je nato tekmo v korist svojega moštva odločil Rudy Gobert 11,1 sekunde pred koncem.

Dwight Powell se je v gostujoči zasedbi izkazal z rekordom sezone (22 točk). Nova obraza v moštvu, Spencer Dinwiddie in Davis Bertans, sta se ustavila pri 20 oziroma 17 točkah, medtem ko jih je v Salt Lake Cityju Bogdanović zbral 18, Mike Conley pa 15. Gobert se je izkazal z dvojnim dvojčkom (14 točk, 17 skokov) in tremi blokadami, Utah je iz igre metal 54-odstotno (40:74), v prvem polčasu je bil odstotek še nekaj višji (57 %).

A šepala je obramba, zato je Dallas ostajal blizu in z desetimi zadetimi meti za tri točke (skupno pa iz igre v prvem polčasu 25:45) tudi povsem v igri za zmago. Utah je samo v tretji četrtini šestkrat zadel z razdalje in povedel z 88:84, ko sta zaporedoma za tri točke zadela Danuel House mlajši in Mitchell za niz 13:3. V začetku zadnje četrtine je Utah vodil že z 92:86, nato pa je sledil niz Mavericks (10:0) in preobrat za vodstvo 96:92 po trojkah Bertansa in Dinwiddieja, a vodstva do konca obračuna niso zadržali.

Na drugi strani je Dončić dvakrat neuspešno šel v prodor proti Gobertu, sicer krvniku Slovenije v polfinalu lanskega olimpijskega turnirja, a obakrat ostal praznih rok. Pri tem je Ljubljančan menil, da je nad njim bil storjen prekršek, sodniške piščalke pa so ostale neme.

»Imel sem dober dvoboj. Menim, da je nad mano dvakrat bil storjen prekršek. Ampak poznam tega sodnika, noče piskati prekrška. Ne mara me,« je po tekmi za uradno spletno stran Dallasa po poročanju STA dejal Dončić. Dallas je s porazom zdaj pri izkupičku 35:25 v tej sezoni nad petem mestu zahodne konference, medtem ko je Utah mesto višje z izkupičkom 37:22.

Poraz Phoenixa pred domačimi navijači, Harden debitiral za 76ers

Vodilna ekipa lige Phoenix Suns je izgubila pred domačimi navijači, s 117:102 so jih presenetili New Orleans Hornets. Vroč je z 32 točkami ostal CJ McCollum, ki po prihodu iz Portlanda dosega povprečno okoli 30 točk, njegov met je tokrat znašal 11:18. Za pelikane je 28 točk prispeval še Brandon Ingram, Jonas Valančiunas je 18 točkam dodal 17 skokov. Sonca so spet igrala brez poškodovanega zvezdnika Chrisa Paula in prekinila niz osmih zmag, na zadnjih 20 tekmah je moštvo iz Arizone zmagalo kar 19-krat. Paul si je zlomil prst na februarski tekmi s Houston Rockets in v rednem delu sezone morda sploh ne bo več nastopil. Vsaj deloma je vlogo organizatorja igre prevzel drugi zvezdnik ekipe Devin Booker, ki je zmogel 30 točk, a le pet asistenc.

Navijači Philadelphie si po prvi tekmi, ki sta jo skupaj odigrala Joel Embiid in James Harden (desno), manejo roke. FOTO: David Berding/AFP
Navijači Philadelphie si po prvi tekmi, ki sta jo skupaj odigrala Joel Embiid in James Harden (desno), manejo roke. FOTO: David Berding/AFP

James Harden je odigral prve minute v dresu Philadelphia 76ers in vsi so se spraševali, kako se bo ujel s prvo violino ekipe, kamerunskim centrom Joelom Embiidom. Zaenkrat se odmevna menjava, ki je v ekipo Brooklyn Nets (med drugim) poslala tudi nezadovoljnega Bena Simmonsa, ni razpletla preveč slabo za Philadelphio, saj je Harden zbral kar 27 točk proti Minnesota Timberwolves in ob visoki zmagi s 133:102 podelil še 12 asistenc. Embiid se je razveselil dvojnega dvojčka s 34 točkami in 10 skoki.

»Nesebični smo, želimo si le zmagati. Takšne fante imamo od prvega do zadnjega in takšen je tudi občutek na igrišču. Praviloma bo prihajalo do izvrstnih reči. Moja naloga je, da poskušam izboljšati vsakega posameznika v tej ekipi,« je bil optimističen Harden v intervjuju po tekmi. Embiid, ki je sedel poleg novega soigralca, je celo dejal, da »tako odkrit v življenju še ni bil« in da so podaje nepričakovano »kar prihajale«. Karl-Anthony Towns je za Timberwolves dosegel 25 točk, D'Angelo Russell jih je zmogel 21, a se Minnesoti ni uspelo niti približati dramatični zmagi nad Philadelphio, ki so jo uprizorili ob zadnjem snidenju.

Philadelphia je zdaj z izkupičkom 36:23 na tretjem mestu konference, vodijo Miami Heat, ki so v pretekli noči zabeležili 39 zmago, ko so s 115:100 premagal New York Knicks. Tyler Herro je dosegel 25 točk, Jimmy Butler pa 23 za Miami, kar je bilo dovolj, da je Miami izničil kar 46 točk RJ Barretta za New York. V pretekli noči sta ekipi San Antonio Spurs in Washington Wizards skupaj dosegli kar 310 točk na dvoboju, ki se je odločil šele po drugem podaljšku. S 157:153 so slavili gostje iz San Antonia, za katere je Keldon Johnson dosegel 32 točk, Dejounte Murray pa 31.


Mestni obračun Los Angeles Lakers in Los Angeles Clippers je spet pripadel slednjim, in sicer s tesnih 105:102. Clippers, ki so igrali v vlogi gostujočega moštva, so nepremagani v obračunih s slovitimi sosedi vse od igranja v floridskem »mehurčku« leta 2020, ko sta LeBron James in Anthony Davis poskrbela za zadnji šampionski prstan. V sredo zvečer sledi še en derbi, tokrat ga bodo gostili Clippers, ki jih je do šeste zaporedne zmage nad Lakers popeljal Terance Mann z 19 točkami in 10 skoki, Amir Coffey pa se je izkazal z nekaj ključnimi koši (12 točk od svojih 14 je dosegel v zadnji četrtini). Luke Kennard je dosegel 18 točk v spopadu ekip, ki sta se znašli v hudem primežu poškodb.

Na lestvici imajo zdaj Clippers tudi zmago več od velikih tekmecev, oboje čaka hud boj za uvrstitev v končnico. Meta za zmago ali vsaj izenačenje sta v zadnjih sekundah zgrešila Carmelo Anthony in James, ki je s soigralci izgubil še četrtič na zadnjih petih tekmah. Zbral je 21 točk in 11 skokov, Anthony ter Russell Westbrook sta jih dosegla 18.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: