Stožice ne bodo dočakale Luke Dončića, bodo pa Igokeo

Cedevita Olimpija in Koper Primorska zadnjič na igrišče pred reprezentančnim premorom zaradi kvalifikacij za EP 2022.
Fotografija: Marko Simonović (levo) igra v regionalni ligi s povprečjem 16,3 točke in 9,6 skoka. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Marko Simonović (levo) igra v regionalni ligi s povprečjem 16,3 točke in 9,6 skoka. FOTO: ABA

Ljubljana – Konec tedna bodo slovenski košarkarski klubi odigrali še zadnje tekme v ligi ABA in državni ligi pred reprezentančnim premorom zaradi nadaljevanja kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022. V njih bo naša reprezentanca odigrala tekmi z Ukrajino (28. t. m.) in Madžarsko (30. t. m.) v Ljubljani, na katerih pa dokončno ne bo mogla računati na Luko Dončića. Iz ZDA namreč ni dobil dovoljenja in konec prihodnjega tedna se bo že odpravil v Dallas pred začetkom lige NBA 22. decembra.

Odločitev je bila pričakovana in Slovenija še zdaleč ni edina, ki bo morala vnovič nastopiti brez svojih najboljših košarkarjev. Brez zvezdnikov iz lige NBA in evrolige bo boj za uvrstitev na EP nadaljevala velika večina reprezentanc, izjeme so redke. Avstrijci, četrti člani slovenske kvalifikacijske skupine, denimo pričakujejo centra Jakoba Pöltla iz San Antonia, Finci računajo na krilnega centra Laurija Markkanena iz Chicaga ...

Vsi drugi so morali še enkrat vpoklicati nadomestne adute iz domačih klubov in moštev iz drugega in tretjega evropskega razreda. Zanimiv je pogled na seznam hrvaških reprezentantov, na katerem je kar nekaj dobrih znancev slovenskih igrišč. Med drugimi Roko Leni Ukić, skoraj 36-letni organizator igre Cedevite Olimpije, lanski član ljubljanskega moštva Filip Krušlin, nekdanja Krkina aduta Ivan Ramljak in Dominik Mavra, med rezervami pa je zdajšnji dirigent Novomeščanov, 34-letni Rok Stipčević.

Roko Leni Ukić bo 5. decembra dopolnil 36 let, a vztraja v dresu hrvapke reprezentance. Desno nekdanji Olimpijin branilec Sasu Salin. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Roko Leni Ukić bo 5. decembra dopolnil 36 let, a vztraja v dresu hrvapke reprezentance. Desno nekdanji Olimpijin branilec Sasu Salin. FOTO: Andrej Isaković/AFP

 

Golemac: Kot pravi gostitelji


Ukić je podobno kot Žiga Dimec in Alen Hodžić izpustil zadnje Olimpijine tekme, njihova pomoč pa bi moštvu prišla prav v nedeljskem dvoboju z Igokeo. Stožiški gostje so po uvodnem porazu z Mego stopnjevali svoje predstave v ligi ABA ter nanizali štiri zmage nad Krko, Koprom Primorsko, Splitom in Partizanom. Ustavil jih je šele koronavirus v vrstah Budućnosti in FMP, zadnjo regionalno tekmo so odigrali 31. oktobra, kar bi lahko bila ena od prednosti Ljubljančanov.

»Igokea ima močno in izkušeno ekipo, zelo dobro je sestavljena iz visokih in močnih košarkarjev, ki igrajo zelo čvrsto. Zadnja dva tedna veliko potujemo, a na parket moramo stopiti kot pravi gostitelji, narekovati ritem, igrati močno in z visoko intenzivnostjo,« opozarja Olimpijin trener Jurica Golemac.



Krka je tekmo 8. kola igrala že v četrtek in v Čačku podvojila svojo bero zmag, danes pa se bo Koper Primorska vnovič poskušala otresti osamljenosti na zadnjem mestu s samimi porazi. V prejšnji sezoni so Koprčani dvakrat ugnali Mego, tokrat bodo Srbi veliki favoriti, četudi ne bodo dočakali vrnitve okuženega Filipa Petruševa, prvega strelca lige ABA. Toda pod košema imajo še Marka Simonovića, ki ga je Cedevita Olimpija lani posodila Megi za dve leti, v sredo pa je 21-letnega centra kot 44. po vrsti izbral Chicago na naboru NBA.

Pari 8. kola lige ABA, danes: Split – Mornar (17), Koper Primorska – Mega (19); nedelja: Budućnost – Cibona (17), Cedevita Olimpija – Igokea (19); ponedeljek: Partizan – Crvena zvezda (21); preloženo: FMP – Zadar; že odigrano Borac : Krka 86:90.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: