Srbija in Češka za peto, ZDA in Poljska za sedmo mesto

Prvi favoriti SP v košarki Američani po drugem porazu le še za 7. mesto.
Fotografija: Srbija je na SP na Kitajskem dočakala dvoboj z ZDA in jih tudi premagala. Toda v dvoboju za razvrstitev od 5. do 8. mesta, v katerem je bil njen najučinkovitejši mož Bogdan Bogdanović (levo). V tekmi za 5. mesto se bo Srbija pomerila s Češko, ki bila boljša od Poljske. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Srbija je na SP na Kitajskem dočakala dvoboj z ZDA in jih tudi premagala. Toda v dvoboju za razvrstitev od 5. do 8. mesta, v katerem je bil njen najučinkovitejši mož Bogdan Bogdanović (levo). V tekmi za 5. mesto se bo Srbija pomerila s Češko, ki bila boljša od Poljske. FOTO: Reuters

V osrednji tekmi današnjega sporeda na svetovnem prvenstvu v košarki je Srbija premagala ZDA s 94:89. Srbi so dvoboj velikih poražencev turnirja na Kitajskem sijajno odprli in v prvo četrtino zaključili z vodstvom 32:7, a so jih Američani tik pred koncem polčasa praktično ujeli in se približali na štiri točke (44:40).

Nadaljevanje je bilo bolj izenačeno, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili bolj zbrani izbranci srbskega selektorja Aleksandra Đorđevića in se veselili sladke zmage.

Srbi in Američani so na letošnje svetovno prvenstvo prišli kot glavni favoriti za končno zmago, a so močno zaostali za svojimi cilji. Oboji so v četrtfinalu izpadli iz boja za odličja, za Srbe so bili usodni Argentinci, za Američane pa Francozi. Izbranci 70-letnega ameriškega selektorja Gregga Popovicha so dosegli najslabšo uvrstitev na dosedanjih svetovnih prvenstvih, na domačem SP 2002 so osvojili šesto mesto.

V srbski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Bogdan Bogdanović z 28 in Vladimir Lučić s 15 točkami, v ameriški pa Harrison Barnes z 22 in Kemba Walker z 18 točkami.

Sosedski dvoboj »Višegrajcev« na Daljnem vzhodu je pšripadel Čki, pri kateri je bil z dvojnim dvoijčkom, 22 točk in 12 skokov, najboljši  Vojtech Hruban (desno). FOTO: Reuters
Sosedski dvoboj »Višegrajcev« na Daljnem vzhodu je pšripadel Čki, pri kateri je bil z dvojnim dvoijčkom, 22 točk in 12 skokov, najboljši  Vojtech Hruban (desno). FOTO: Reuters


Češka moška košarkarska reprezentanca je na današnji drugi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta v Šanghaju premagala Poljsko s 94:84. Češka se bo za končno peto mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem v soboto pomerila s Srbijo.

V češki izbrani vrsti je blestel Vojtech Hruban, ki je 24 točkam dodal še 12 skokov, prvi zvezdnik ekipe Tomaš Satoransky pa je za zmago prispeval 22 točk in 12 podaj. Pri Poljakih je bil najbolj učinkovit Adam Waczynski z 22 točkami.

V petek bosta na sporedu polfinalna dvoboja. Tekma med Španijo in Avstralijo se bo pričela ob 10. uri, med Argentino in Francijo pa ob 14. uri.

Komentarji: