Trifunović želi v Rigo želi vsaj z Vidmarjem, Prepeličem in Blažičem

Slovenska košarkarska reprezentanca bo zaradi zapletov s tujimi klubi začela priprave na drugi krog kvalifikacij za SP z zamudo.
Fotografija: Gašper Vidmar bo bržkone največja okrepitev ob soočenjih z Latvijo in Turčijo. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Gašper Vidmar bo bržkone največja okrepitev ob soočenjih z Latvijo in Turčijo. Foto: Jure Eržen

Ljubljana – Želja je bila lepa. Zaradi negotovosti v minulih treh ciklih kvalifikacij za SP 2019 je selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović načrtoval, da bi najpozneje do 15. t. m. izvedel, na katere košarkarje bo lahko računal ob začetku drugega kroga. Toda dobre tri tedne pred dvobojema z Latvijo in Turčijo ima še vedno več odprtih vprašanj kot odgovorov.

»Saj vem, kaj vsa zanima. Toda še nekaj dni vam ne bom mogel potrditi, kdo bo lahko igral v septembrskem ciklu. Tako kot jaz boste morali potrpeti še nekaj dni,« je Trifunović včeraj izstrelil v revolveraškem slogu, čim mu je zazvonil telefon. V prvem letu selektorskega mandata se je pač naučil, da mora brzdati prirojeni optimizem. Vedro je denimo pričakoval junijski tekmi s Španijo in Črno goro v Stožicah, ko bi se lahko moštvu pridružili vsi najboljši, toda poleg reprezentančno upokojenega Gorana Dragića je slednjič pogrešal še Luko Dončića, Anthonyja Randolpha, poškodovana Gašperja Vidmarja in Zorana Dragića ... In tudi tokrat bi na prvi pogled ocenili, da se bo proti Latviji v Rigi 14. septembra in proti Turčiji v Stožicah tri dni pozneje ponujal le en povratnik – kapetan Vidmar. Zapletlo pa bi se lahko še s Klemnom Prepeličem (novim članom Reala) in Jako Blažičem (Barcelona), saj se bosta po zamenjavi klubov želela uveljaviti pri novih delodajalcih. V naslednjih ciklih pa ju bodo ustavile še evroligaške obveznosti.

»Zapletom s tujimi klubi ni videti konca, zato bom z desetdnevno zamudo izvedel, kdo se bo septembra odzval na vabilo. Prav tako se ne bomo mogli zbrati 26. t. m., kot smo načrtovali, ampak šele 30. Vztrajali bomo le pri dveh pripravljalnih dvobojih s Hrvaško, saj smo v prvih treh ciklih zelo pogrešali priložnosti za uigravanje in piljenje forme,« je potrdil Trifunović, ki ga v drugem krogu kvalifikacij za SP čaka zahtevno delo. Slovenija namreč v novooblikovani skupini I zaseda zadnje mesto z izkupičkom dveh zmag in štirih porazov. Pred njo so Španija (6:0), Turčija, Latvija (po 4:2), Črna gora in Ukrajina (3:3). Zaradi zaostanka dveh zmag za tretjim mestom, ki bo še omogočilo pot na Kitajsko, si torej sme v šestih soočenjih z Latvijo, Turčijo in Ukrajino privoščiti kvečjemu en poraz.
 

Randolph znova v igri?


V takšnih okoliščinah bi moštvu prišel prav vsak član zlate zasedbe z lanskega eurobasketa. Toda možnosti, da bi lahko priskočil na pomoč Dončić, so manjše od simboličnih, saj je misli popolnoma usmeril na svojo krstno sezono v ligi NBA. »Z Vidmarjem sem minuli teden individualno vadil, saj si je dodobra opomogel po operaciji kolena. Zaradi znižanja proračuna Banvita ima proste roke pri iskanju novega kluba, a po vsej verjetnosti bo znova zaigral za reprezentanco, ki bi ji lahko pomagal že s svojo 'prezenco' pod obročema, najbolj pa pri skokih. Za Prepeliča in Blažiča je že jasno, da ju novembra in februarja ne bomo videli, se pa trudimo, da bi nastopila vsaj na uvodnih dveh tekmah v Rigi in Stožicah. V igri je znova tudi Randolph, toda preveč stvari je odprtih pri celi vrsti košarkarjev, da bi lahko pohitel s prijavo seznama izbrane vrste,« je zagotovil selektor, ki se je prepričal o novih negativnih razsežnostih ustroja kvalifikacij za mundial.

Španija je denimo že z eno nogo na Kitajskem, zato se pred zadnjimi tremi cikli zagotovo ne bo pretirano trudila za prižiganje zelenih luči košarkarjem najboljših moštev. Še najmanj se bo ozirala, da si na Iberskem polotoku služi kruh vse več slovenskih reprezentantov. Drugačno računico imajo v Turčiji. »Njihova zveza se je dogovorila z domačimi evroligaškimi klubi, da bodo septembra dovolili košarkarjem igrati v izbrani vrsti, za nameček pa se ji bodo pridružili asi iz lige NBA. Skupaj se pripravljajo že od 15. t.m. in nas bodo pričakali po mesecu dni uigravanja. Kvalifikacije so vedno bolj neregularne, saj postavljajo reprezentance v povsem neenakovredne položaje,« je prepričan Rado Trifunović.
 

Komentarji: