Za Luko, Gorana in Vlatka 158 strani navodil

Vodstvo NBA je vsem moštvom poslalo protokol z zdravstvenimi in varnostnimi zahtevami v novi sezoni, ki se bo začela 22. t. m.
Fotografija: Luka Dončić bo prvi od slovenskega trojčka v NBA začel sezono in sicer 23. t. m. v Phoenixu. FOTO: Ashley Landis/USA TODAY Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić bo prvi od slovenskega trojčka v NBA začel sezono in sicer 23. t. m. v Phoenixu. FOTO: Ashley Landis/USA TODAY Sports

Vodstvo NBA je vsem moštvom poslalo 158 strani dolg protokol z zdravstvenimi in varnostnimi zahtevami v novi sezoni, ki se bo začela 22. t. m. V obsežnem pravilniku vodstvo lige napoveduje nenapovedane nadzore dvoran in odvzem pravice do igranja košarkarskih tekem v primeru kršitev.

Najmočnejša liga na svetu je le objavila tekmovalni spored za prvo polovico zaradi pandemije novega koronavirusa skrajšane sezone 2020/21, v kateri bo vsaka od ekip igrala 72 tekem.

Ekshibicijske tekme vseh zvezd februarja ne bodo izvedli. Ta bi morala biti v Indianapolisu, tekmo All-Star bo Indianapolis gostil leta 2024. Bo pa vseeno v zdaj odpovedanem terminu tekme najboljših košarkarjev lige NBA krajši tekmovalni premor, ki bo ločil dva dela redne sezone.


Prvi na parketu Luka Dončić, za Božić pa posladek proti LeBronu Jamesu


Spored druge polovice rednega dela sezone bo NBA objavila malo pred tem odmorom, da bi se klubi lahko pravočasno pripravili na morebitne spremenjene epidemiološke razmere.

Sezona bo v znamenju precejšnjih sprememb. Predvideno je, da se bo vsaka ekipa v prvi polovici sezone v tako imenovanih mini serijah štirikrat v enem mestu pomerila z istim nasprotnikom, da bi zmanjšali potovanja in s tem tveganje za okužbe.

V Združenih državah Amerike bo v prvi polovici sezone vse svoje tekme odigrala tudi edina kanadska ekipa Toronto, ki bo domače tekme igrala v Tampi na Floridi.

Osmoljenec velikega finala Goran Dragić z Miamijem napoveduje nov naskov na naslov prvaka. FOTO: Kim Klement/USA TODAY Sports
Osmoljenec velikega finala Goran Dragić z Miamijem napoveduje nov naskov na naslov prvaka. FOTO: Kim Klement/USA TODAY Sports


Uvodni večer bosta na sporedu dve tekmi. V Los Angelesu se bosta udarila mestna tekmeca LA Lakers in LA Clippers, na vzhodni obali ZDA pa bo pri Brooklynu gostoval Golden State.

Od Slovencev bo prvi na parket stopil Luka Dončić, ki bo drugi dan, 23. t. m., gostoval v Phoenixu, dva dni pozneje, torej 25. t. m., pa pri aktualnih prvakih LA Lakers.

Za Božič bosta prvič zaigrala tudi Goran Dragić in Vlatko Čančar. Slednji bo z Denverjem gostil LA Clippers, Miami pa bo gostoval v New Orleansu.


Kršitve lahko prinesejo tudi začasne izključitve


NBA je predstavnike vseh ekip opozorila, da lahko morebitne kršitve protokolov vodijo do globe, začasnih izključitev in odvzema pravice do igranja tekem ter odvzema pravice do izbora mladih igralcev na naboru.

Predvidene so sankcije tako za igralce kot njihove ekipe. Igralci se tako lahko v primeru ugotovljenih kršitev nadejajo tudi zmanjšanja svojih plač ali pa podaljšanih neplačanih karanten.

NBA si je pridržala pravico, da lahko nenapovedano opravi pregled objektov ekipe, da bi ugotovila, ali franšize še naprej spoštujejo varnostne protokole za zajezitev covida-19.

Mestni derbi Los Angelesa z glavnimi zvezdniki, kot so Kawhi Leonard (v sredini), LeBron James in Anhony Davis, bo odprl še drugo pandemijsko sezono NBA. FOTO: Harry How/AFP.
Mestni derbi Los Angelesa z glavnimi zvezdniki, kot so Kawhi Leonard (v sredini), LeBron James in Anhony Davis, bo odprl še drugo pandemijsko sezono NBA. FOTO: Harry How/AFP.


V tem memorandumu omenjajo tudi cepljenje, tega bodo predpisali, ko bo zvezna ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila cepivo. Za zdaj NBA še ni predpisala obveznega cepljenja igralcev, sodnikov in članov strokovnih štabov ekip. Obstajajo pa razmišljanja, da bi za tiste, ki ne bodo cepljeni, predpisali obvezno nošnjo obraznih mask oziroma bodo morali biti pogosteje testirani kot tisti, ki bodo cepljeni.

Ekipe bodo lahko zapuščale varna oziroma varovana okolja tekem za odhod v predpisane restavracije, prepovedano pa bo obiskovanje nočnih klubov, barov, zabav ter javnih fitnesov, zdravilišč, bazenov ali velikih družabnih srečanj v zaprtih prostorih z več kot 15 ljudmi.

Preberite še:

Komentarji: