Zdovc: Krka je trenutno boljša

Začetek košarkarske lige za prvaka z reprizo lanskega finala DP.
Fotografija: Krkin center Jure Lalić bo vnovič trd oreh za Olimpijo. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Krkin center Jure Lalić bo vnovič trd oreh za Olimpijo. FOTO: ABA

Ljubljana – V uvodnih štirih mesecih in pol slovenskega prvenstva za košarkarje smo se pogosto spomnili na reprezentančne kvalifikacije za SP. Prepričali smo se lahko, kako dolgočasno in tudi neregularno je lahko tekmovanje, v katerem moštva morajo nastopati brez najboljših mož ali se tako odločijo zaradi prehudega sporeda nastopov. Od danes bo šlo že nekoliko bolj zares, saj se z derbijem med Krko in Petrolom Olimpijo z ničle začenja liga Nova KBM za prvaka.

Res je sicer, da bo v končnico napredovalo vseh šest moštev (in še dve iz lige za obstanek), toda do 23. aprila lahko že pričakujemo nekaj več tekmovalnega naboja. Olimpija se je namreč otresla evropskih obveznosti in s Krko pričakuje le še zadnja tri kola v ligi ABA, Sixt Primorska pa bo prvi teden aprila končala doslej zelo uspešni pohod v 2. ligi ABA.

Krka in Olimpija sta se v tej sezoni pomerili že trikrat. V prvem delu DP so bili obakrat uspešnejši Novomeščani (z 91:69 doma in z 92:76 v Tivoliju), v regionalni ligi so s 70:69 zmagali Ljubljančani, ki jih bo drevi prvič po osmih letih vodil Jure Zdovc. Zanimivo je, da bo že četrti Olimpijin trener v derbijih te sezone z dolenjskimi tekmeci. Ob prvem soočenju je na njeni klopi sedel Zoran Martič, za točke ABA je krmilo prevzel Saša Nikitović, štiri dni pozneje je priložnost dobil še Žiga Ramljak, ki je vodil kombinirano zasedbo v prvem delu lige Nova KBM.
 

Petrov: Zdaj gre zares


Pri Krki je medtem ves čas vztrajal Simon Petrov, ki pravi: »V DP smo dvakrat gladko ugnali Olimpijo, toda tekmi sta bili zaradi sistema tekmovanja nepomembni. Zdaj gre zares. Čim višje se želimo uvrstiti pred končnico, zato bo pomembna vsaka zmaga. Zavedamo se, da se bodo Ljubljančani verjetno pozitivno odzvali na Zdovčev prihod. Vsi vemo, da gre za vrhunskega trenerja, a vseeno menim, da lahko zmagamo še enkrat.«

Jure Zdovc dodaja: »Krka je za nas tradicionalno neugodna tekmica. Osebno bi si želel, da bi nam na moji prvi tekmi po vrnitvi nasproti stala kakšna druga ekipa. Novomeščani so bolj uigrani in bolje organizirani na igrišču, v tem trenutku so boljša ekipa kot mi. Morali bomo prikazati čvrsto igro in igrati pametno, če želimo računati na zmago.«

Pari 1. kola lige za prvaka, danes: Krka – Petrol Olimpija (18.30); sobota: Hopsi Polzela – Sixt Primorska (19); nedelja: Rogaška – Helios Suns.

Pred vrati sta tudi prva dvoboja v ligi za obstanek, v kateri bodo štiri moštva tekmovala po trikrožnem sistemu, zadnji pa bo izpadel v 2. SKL. Za razliko od lige za prvaka bodo v »spodnjem domu« upoštevali izide dosedanjih medsebojnih tekem.
Para 1. kola, petek: Zlatorog – Šenčur GGD (19); sobota: Šentjur – Ilirija (19). Vrstni red: Šentjur 5:1, Zlatorog in Šenčur GGD po 3:3, Ilirija 1:5.

Preberite še:

Komentarji: