Abramovičevo premoženje zamrznjeno, težki časi za Chelsea

Velika Britanija je zamrznila premoženje Romanu Abramoviču, prodaja Chelseaja pod vprašajem, grozi mu eksodus igralcev. Tekmoval bo s posebno licenco.
Fotografija: Chelsea je v lasti Abramoviča že 19 let. Njegovo premoženje ocenjujejo na 11,1 milijarde evrov. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Chelsea je v lasti Abramoviča že 19 let. Njegovo premoženje ocenjujejo na 11,1 milijarde evrov. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Evropski prvak v nogometu Chelsea se je znašel v zelo težkem položaju. Velika Britanija je zaradi vojne v Ukrajini zamrznila vse premoženje sedmim ruskim oligarhom, tudi Romanu Abramoviču, večinskemu lastniku londonskega kluba.

Chelsea ne more več prodajati marketinških izdelkov in tudi ne vstopnic za tekme, prepovedana sta nakupovanje in prodaja igralcev. Tako naj bi Stamford Bridge poleti zapustilo vsaj pet nogometašev, ki se jim iztekajo pogodbe.

Abramovič je sicer ob ruski invaziji na Ukrajino svoje upravljavske pravice odstopil klubskemu dobrodelnemu skladu, vendar ostaja večinski lastnik. Bilo je veliko zanimanja za nakup Chelseaja, toda zdaj s prodajo morda ne bo nič. Nekateri sicer trdijo, da bi klub lahko prodali, vendar od tega Abramovič ali Rusija ne bi smela imeti niti centa. O tem se Chelsea in vlada Borisa Johnsona še pogovarjata.

Stamford Bridge naj bi poleti zapustilo vsaj pet nogometašev, ki se jim iztekajo pogodbe. FOTO: Toby Melville/Reuters
Stamford Bridge naj bi poleti zapustilo vsaj pet nogometašev, ki se jim iztekajo pogodbe. FOTO: Toby Melville/Reuters

Chelsea je sicer od britanske vlade dobil posebno licenco, da bo lahko nadaljeval tekmovanje. Nocoj ga čaka tekma z Norwichem. Gledalci, ki so že kupili vstopnice, bodo lahko navzoči, toda klub ne sme več prodajati vstopnic za naslednje tekme. Zaprte so tudi njegove uradne klubske prodajalne. Abramovič namreč ne sme imeti nobenega dobička od kluba.

V nedeljo bo njegov stadion napol prazen, saj bodo lahko na tribunah samo imetniki sezonskih vstopnic. Med igralci, ki bodo šli iz Londona, so branilci Cesar Azpilicueta, Antonio Rüdiger in Andreas Christensen. Pogodba poteče tudi Charlyju Musondi ml., Chelsea pa ne more odkupiti pogodbe za Saula Nigueza. Kapetan Azpilicueta je član modrih že deset let.

Abramovič je Chelsea kupil leta 2003. Njegovo premoženje ocenjujejo na 11,1 milijarde evrov.

Preberite še:

Komentarji: