Lucas Moura s »hat-trickom« popeljal Tottenham v nebesa (VIDEO)

Ajax je v drugem polčasu zapravil vodstvo z 2:0 in ostal brez finala. Londončani po šovu Brazilca na spektakel z Liverpoolom v Madridu.
Fotografija: Lucas Moura je bil junak velike zmage Tottenhama. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lucas Moura je bil junak velike zmage Tottenhama. FOTO: Reuters

Kakšna tekma v Amsterdamu! Podobna drama kot pred tem v Liverpoolu. Tottenham je v drugem polčasu vstal od mrtvih in se s tremi goli Brazilca Lucasa Moure prvič zavihtel v finale lige prvakov, v katerem se bo 1. junija v Madridu na štadionu Atletica pomeril s tekmecem iz angleškega prvenstva Liverpoolom, ki je sinoči s sapo jemajočo predstavo na Anfieldu in zmago s 4:0 izločil Barcelono.

Žalosti nogometašev Ajaxa, ki so v tej sezoni navdušili nogometno Evropo, ni bilo konca. Potem ko so prvo tekmo v Londonu dobili z 1:0 (Donny van de Beek), so po prvem polčasu domačega srečanja vodili že z 2:0 (de Ligt, Ziyech) in samo čudež jim je lahko preprečil ponoven nastop v finalu po letu 1996. Zgodil se je in na koncu se je po golu Moure že v sedmi minuti podaljška največje zmage v klubski zgodovini veselil Tottenham.

Ajaxovi nogometaši niso mogli verjeti, kaj so zapravili v drugem polčasu. FOTO: AFP
Ajaxovi nogometaši niso mogli verjeti, kaj so zapravili v drugem polčasu. FOTO: AFP



 


Sanjski začetek Ajaxa


Začelo se je sanjsko za Ajax, ki je v vodstvo prišel že v 5. minuti, ko je po podaji Lasseja Schöneja s kota z glavo iz bližine zadel Matthijs de Ligt.  Tottenhama to ni zmedlo, močno je pritisnil proti domačim vratom in Heung-min Son (odslužil je kazen kartonov) je iz težkega kota zadel vratnico ter bil nevaren tudi v nadaljevanju.

V pubih severnega Londona je bilo veselje navijačev nepopisno. FOTO: Reuters
V pubih severnega Londona je bilo veselje navijačev nepopisno. FOTO: Reuters


Štirikratni evropski prvak Ajax je stavil na hitre protinapade, Dušan Tadić se je v enem od njih v 30. minuti znašel v lepi priložnosti, vendar je žoga švignila tik mimo vratnice. Nov udarec so rdeče-beli pripravili v 36. minuti, ko je lepo akcijo z močnim strelom za 2:0 kronal Maročan Hakim Ziyech. Podajalec je bil Srb Tadić.
 

Močan odgovor Tottenhama


Tottenham, ki je pogrešal najboljšega strelca Harryja Kana, se je znašel na misiji nemogoče, za napredovanje je potreboval tri zadetke. Blizu prvemu je bil v 53. minuti, ko je Dele Alli iz bližine nastreljal vratarja Andreja Onano. Nista minili niti dve minuti, ko so Angleži le prišli do zadetka upanja. Po hitri akciji treh igralcev je bil uspešen Lucas Moura.

Hakim Ziyech (levo) in Dušan Tadić sta zrežirala akcijo za drugi zadetek Ajaxa. FOTO: Reuters
Hakim Ziyech (levo) in Dušan Tadić sta zrežirala akcijo za drugi zadetek Ajaxa. FOTO: Reuters


Tekma je spet postala veliko bolj zanimiva. Veselje gostujočih navijačev se še ni poleglo, ko je Moura udaril drugič. Odlično se je znašel v gneči v kazenskem prostoru in mojstrsko zadel iz obrata. 2:2! Pol ure pred koncem je bilo vse spet odprto ...



Hladna prha je malce predramila Ajax, ki je spet začel kazati napadalne ambicije, toda v obrambi postajal vse bolj nezanesljiv in priložnosti so se vrstile na obeh straneh. Lepo je imel v 74. minuti gostujoči branilec Toby Alderweireld, toda njegov strel z glavo po kotu je zletel mimo okvira vrat.

Trener Mauricio Pochettino in vratar Hugo Lloris sta se veselila velikega uspeha. FOTO: Reuters
Trener Mauricio Pochettino in vratar Hugo Lloris sta se veselila velikega uspeha. FOTO: Reuters

 

Ziyech in Verthongen v okvir, Moura v polno


Še bolj je po zadetku zadišalo, ko je Ziyech v 78. minuti odlično streljal, a se je žoga odbila od vratnice že premaganega Huga Llorisa. V zadnjih desetih minutah je gostujoči trener Mauricio Pochettino vse stavil na napad in opravil še dve menjavi (vstopila sta Erik Lamela in Ben Davies). Belgijski branilec Jan Vertonghen je iz bližine z glavo zadel zgolj prečko in kazalo je, da bo postal tragični junak razburljive tekme.

Nemški sodnik Felix Brych (dopuščal je agresivno igro) je pokazal pet minut dodatnega časa. Ziyech bi lahko odločil zmagovalca, ampak je bil spet premalo natanćen. Vse skupaj je s tretjim golom že v 96. minuti zapečatil 26-letni brazilski junak Moura, ki je odigral tekmo življenja.

Tottenham bo nastopil v finalu evropskega tekmovanja prvič po letu 1984, ko je v pokalu UEFA po enajstmetrovkah premagal Anderlecht.

Ajaxovi navijači so bili po tekmi potrti. FOTO: Reuters
Ajaxovi navijači so bili po tekmi potrti. FOTO: Reuters

 

Ajax Amsterdam : Tottenham 2:3 (2:0; de Ligt 5., Ziyech 36.; Moura 55., 59., 90.) 


Preberite še:

Komentarji: