Atenska trojka živi in diha le za evropsko prvenstvo

V tokratni epizodi nogometnega podkasta VAR o pripravah slovenskih klubov v Turčiji, težavah legionarjev in Jürgnu Kloppu, morda na nemški klopi.

Slovenski prvoligaši so se v minulih dneh s priprav v Turčiji vrnili v domovino. Ta privilegij je »rezerviran« le za najbogatejšo četverico in ni atraktiven le zaradi ugodnih vremenskih razmer. »V zadnjih sezonah se je Turčija uveljavila kot destinacija, kjer je na pripravah največ ekip, cela riviera je polna nogometnih igrišč in zato ni težko dobiti močnega tekmeca za prijateljske tekme. Danes tudi bližje ni težko najti dobrih pogojev za delo, prijateljske tekme so glavna prednost Turčije,« meni Jernej Suhadolnik. »Priprave so zelo koristne, če imaš osnovne pogoje v klubski blagajni, da si to lahko privoščiš. Za moštva je to pomembno, gre za grajenje pravega moštvenega duha in identitete ekipe, kar se pokaže v ključnih tekmah sezone. V tem vidim prednost ekip, ki se pripravljajo na tujem,« dodaja Siniša Uroševič.

V zadnjih dneh smo že pisali o težavah slovenskih nogometašev na tujem, kar bi lahko občutil tudi selektor Kek, ko bo sestavljal reprezentanco, ki bo potovala na euro v Nemčijo. »V Mihi Zajcu in Sandiju Lovriću vidi selektor Kek možno rešitev za enega od položajev, a oba konkurirata za isto mesto. Zajc se je znašel na stranskem tiru, le želimo si lahko, da bo do poletja čim več igral, enako pa velja za Sandija Lovrića, ki je v preteklosti že bil pomemben člen te reprezentance, a na nekoliko nižjem nivoju, v ligi narodov. Zdaj prihaja najvišji nivo, želimo si čim več golov, asistenc in ukradenih žog in Lovrić bo blizu udarne enajsterice,« o adutih v zvezni vrsti pravi Suhadolnik.

image_alt
Kekove skrbi: bolnišnica v Atenah, huda kri Brekala in slaba volja Zajca

V Atene tudi Kek, če bo treba

Minuli konec tedna je v polno prvič letos meril Benjamin Šeško, Leipzig je kljub temu izgubil in služba trenerja Marca Roseja visi na nitki. »Zaenkrat mislim, da trenerja ne bodo menjali, bliža se ključna tekma z Realom v ligi prvakov, težko je v takšnem obdobju delati spremembe. Ne glede na to pa me za Šeška ne skrbi, on v Nemčiji ima ime, poznajo ga že iz Salzburga, je priden in delaven, sprostila se je tudi konkurenca okrog njega,« ostaja optimist Uroševič, Suhadolnik pa zaključuje: »Šeško je v načrtih vodstva kluba, kdo je trener, niti ni tako pomembno. Vodstvo stavi nanj in ima z njim velike načrte.«

V zadnjih tednih so se deloma zaradi poškodb, deloma pa zaradi trenerja Fatiha Terima na stranskem tiru v Atenah znašli Adam Gnezda Čerin, Benjamin Verbič in Andraž Šporar. »Položaj ni optimalen, vem, da ga tudi Kek podrobno spremlja in da bo šel v Atene, da bi skupaj s trenerjem našli rešitev. Če bodo res na stranskem tiru, bo poslal reprezentančnega strokovnjaka za telesno pripravo (Luka Brkljaća, op.p.) v Atene, da jih obdrži v formi. Vsi so stoodstotno osredotočeni na evropsko prvenstvo in živijo le za to, zato bodo poleti pravi, tudi če ne bodo igrali v Panathinaikosu,« možne rešitve za Keka opisuje Suhadolnik.

Andraž Šporar (levo) in Benjamin Verbič desno sta v Atenah pred negotovo usodo. Foto Leon Vidic
Andraž Šporar (levo) in Benjamin Verbič desno sta v Atenah pred negotovo usodo. Foto Leon Vidic

Svetovni nogomet je z napovedjo slovesa od Liverpoola presenetil Jürgen Klopp, Suhadolnik ob tem meni, da bo pravi razlog za odhod morda še prišel na površje, da v Liverpoolu le ni vse tako rožnato, kot se zdi, podobnega mnenja je tudi nekdanji strateg redsov Rafa Benitez, Uroševič pa o Kloppu dodaja: »Že vrsto let ga vidim in ga želim na klopi Bayerna in nemške reprezentance. Velikokrat so ga povezovali z odhodom, a je v Liverpoolu res zgradil posebno zgodbo.« Če bo nemška reprezentanca na euru sledila predstavam s pripravljalnih tekem in domače prvenstvo zaključila zgodaj, bi lahko Klopp zelo kmalu dobil dirigentsko palico Die Mannschafta.

Kaj pa Kloppov naslednik v Liverpoolu? »Pričakujem, da bo novi trener, Xabi Alonso ali pa kdo drug, dobil v pogodbo klavzulo, po kateri v primeru serije porazov klub lahko prekine sodelovanje. Ker zgodovina nas uči, da so se nasledniki tovrstnih markantnih trenerjev pogosto opekli, sledil je stečajni upravitelj, ki je sezono pripeljal do konca, šele kot tretji je nato prišel trener, ki se je obdržal na klopi,« zaključuje Suhadolnik.

Preberite še:

Komentarji: