CR7 s črno-belo majico in kot št. 9

Cristiana Ronalda od prestopa iz madridskega Reala Madrida v torinski Juventus ločijo ure
Fotografija: Cristiano Ronaldo je na poti v Torino, kjer ga spoštujejo navijači Juventusa, čeprav je italijanskemu velikanu v zadnjih petih sezonah nasul kar 10 golov.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo je na poti v Torino, kjer ga spoštujejo navijači Juventusa, čeprav je italijanskemu velikanu v zadnjih petih sezonah nasul kar 10 golov. Foto Reuters

Spoštovanje in denar sta za Cristina Ronalda vrednoti, ki sta pomembnejša od drugih v življenju. Zaslužek le kot priznanje za njegove športne dosežke. Prvega in drugega naj ne bi imel dovolj v Madridu, zato se je najboljši strelec v zgodovini kraljevskega kluba odločil, da bo kariero nadaljeval v Italiji pri Juventusu. Prestop uradno še ni potrjen, a mediji, naklonjeni kluboma, ne dvomijo.

Neizprosna podjetniška drža Realovega predsednika Florentina Pereza je Ronalda prisilila k iskanju novega izziva in samopotrditve. Juventus pri tem ni bil naključna izbira, marveč logična, poslovna, nogometna in življenjska. Prvi je povezan z glavnim pokroviteljem Fiatom ter prepoznavnostjo in dobičkonostnostjo blagovne znamke CR7, drugi je sloves in ugled italijanskega nogometa, ki je navkljub manjši rezultatski krizi še vedno eden od najboljših na svetu zaradi bogate in uspešne tradicije, tretjo pa je prižgala ljubezenska iskrica med Juventusom in Portugalcem – spoštovanje. Stoječe ovacije črno-belih navijačev po Realovi zmagi v prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov in za njegov spektakularen gol s škarjicami so bile sporočilo, da je CR7 v Torinu vse tisto, kar si želi biti. Četudi je Ronaldo v zadnjih petih sezonah Juventusu povzročil največ gorja, saj mu je zabil kar 10 golov, od tega tri v letošnjem četrtfinalu in dva v lanskem finalu.


Plača 30 milijonov neto


Denarne podrobnosti prestopa še niso dogovorjene. Real je znižal izhodiščno ceno na 120 milijonov evrov, a Juventus jo želi oklestiti še za 20 milijonov. Ronaldo bi v štirih sezonah zaslužil na leto 30 milijonov € neto, kar bi za klub pomenilo 55 milijonov bruto. Znesek je v mejah plač Lionela Messija in Neymarja. Perezova plačna politika je močno motila Ronalda, saj sta Argentinec in Brazilec vsako leto usklajevala svoji plači, medtem ko je Perez odlašal s prilagajanjem in Portugalca pustil na plači iz pogodbe iz leta 2013. Po njej je zaslužil 21 milijonov € na leto. Ronaldov prihod ni le zahteven finančni projekt za staro damo, marveč tudi logističen, saj je njegova razširjena družina (od matere, brata, dveh starejših sester do štirih otrok – dveh sinov in hčera – ter srčne izbranke, Španke Georgine Rodriguez) vajena udobja, kakršnega v Torinu in bližnji okolici ni na pretek. V Madridu ima Ronaldo hišo na ogromni posesti s 800 kvadratnih metrov bivalne površine.


Allegri išče taktične postavitve


Njegov prihod še ni zagotovilo za Juventusovo uspešnost, čeprav je Portugalec simbol uspeha, ambicioznosti in tekmovalnosti, zaradi katere za seboj potegne ves klubski ustroj. Pred velikim izzivom se je znašel tudi trener Massimilliano Allegri, ki mora upoštevati, da Ronaldo v 34. letu starosti ne zmore več sezone s 50 in več tekmami, marveč med 30 in 40. Pri čemer bi bila v prednosti liga prvakov. Najbolj izpostavljeni sta dve postavitvi, klasična 4-3-3, v kateri bi bil srednji napadalec Mario Mandžukić, Ronaldo pa bi igral ne levem boku, in 4-3-2-1 z Ronaldom v konici napada, na položaju številke 9. Ključni mož je Mandžukić, ki naj bi imel podobno vlogo, kot jo jo je imel Karim Benzema pri Realu.

Komentarji: