Fifa z licencami nad zastopnike

Svetovna nogometna zveza želi prepovedati delovanje vsakogar, ki je bil obsojen zaradi korupcije, pranja denarja, utaje davkov, spolne zlorabe ali nadlegovanja.
Fotografija: Eden od treh najvplivnejših zastopnikov nogometašev Mino Raiola je trn v peti številnim klubom, a tudi spreten in trd pogajalec. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Eden od treh najvplivnejših zastopnikov nogometašev Mino Raiola je trn v peti številnim klubom, a tudi spreten in trd pogajalec. FOTO: Albert Gea/Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) namerava vnovič vzpostaviti licenciranje za zastopnike igralcev in prepovedati delovanje vsakogar, ki je bil obsojen zaradi korupcije, pranja denarja, utaje davkov, spolne zlorabe ali nadlegovanja. Prav tako želi omejiti provizije tako imenovanih super agentov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog novega pravilnika, o katerem so javnost obvestili v četrtek, obsega 33 strani, Fifa ga bo poslala klubom, ligam in agentom v usklajevanje. Med drugim pravila predvidevajo, da bo svetovna organizacija postala glavni regulator agentov, potem ko od leta 2015 te pristojnosti nimajo več nacionalne nogometne zveze.

Nova pravila bodo članice Fife nato potrjevale na kongresu, veljati pa naj bi začel septembra 2021.

Fifa, ki vztraja, da želi izboljšati preglednost in zaščititi igralce, hoče razveljaviti deregulacijo trga prestopov. Mednarodna federacija želi urediti delovanje posrednikov oziroma zastopnikov igralcev, ki bodo dolžni pridobiti licenco, torej opraviti nekakšen strokovni izpit, to licenco pa bodo morali nato obnavljati vsako leto.

Po novih načrtih bo provizija omejena na šest odstotkov celotnega zneska pogodbene plače igralca ali 10 odstotkov zneska transferja, če agenta plača klub, ki prodaja igralca.

Cilj licenciranja in omejitev je izogniti se dogovorom, kot je bil prestop Paula Pogbaja iz Juventusa v Manchester United leta 2016, za katerega naj bi njegov agent Mino Raiola po navedbah Football Leaksa od treh strank prejel neverjetnih 49 milijonov evrov, poroča AFP.

Paul Pogba je ob prestopu iz Juventusa v Manchester United prinesel kar za 49 milijonov evrov provizij. FOTO: Paul Ellis/Reuters
Paul Pogba je ob prestopu iz Juventusa v Manchester United prinesel kar za 49 milijonov evrov provizij. FOTO: Paul Ellis/Reuters


Vrednost provizij preko pol milijarde evrov


Seveda pa agenti svojih privilegijev ne bodo pustili zlahka iz rok. Združenje nogometnih zastopnikov (Football Agents Forum), ki mu predseduje prav Raiola, je zagrozilo, da bo z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijalo nova pravila glede omejevanja provizij, češ da gre za omejevanje konkurence.

Fifa poleg tega namerava omejiti transakcije, povezane s prestopi, ki so izpeljane prek klirinških hiš. Prav tako želijo omejiti navzkrižje interesov s prepovedjo tako imenovanega trojnega zastopanja, kar ponazarja prestop Pogbaja, ko je agent dobil provizijo od igralca in obeh klubov.

Fifa tako želi omejiti trg nogometnih agentov ter pristriči peruti tako imenovanim super agentom, ki v enem poslu zastopajo več ali pa vse vpletene strani in kar sami poskrbijo za to, da se prestop zgodi.

Ta trg je zelo dobičkonosen, v lanskem letu je obseg vrednosti provizij znašal kar 551 milijonov evrov.

Preberite še:

Komentarji: