Italija prizorišče treh evropskih nogometnih spektaklov

Od srede do nedelje bo v Italiji na sporedu zaključni turnir lige narodov. Polfinalni tekmi bosta v sredo in četrtek, finale v nedeljo.
Fotografija: Letošnji zaključni turnir lige narodov bo potekal v domovini evropskih prvakov Italijanov. FOTO: Catherine Ivill/AFP
Odpri galerijo
Letošnji zaključni turnir lige narodov bo potekal v domovini evropskih prvakov Italijanov. FOTO: Catherine Ivill/AFP

Medtem ko se večina nogometnih reprezentanc pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, imajo štiri evropske v mislih za naslednje dni drugačen cilj na spektaklu, ki ga je uvedla Uefa. Od srede do nedelje bo v Italiji na sporedu zaključni turnir lige narodov. Branilke naslova Portugalske tokrat ni zraven, je pa sveži evropski prvak Italija.

Italijani bodo v polfinalu, ki bo v Milanu, v sredo ob 20.45 igrali proti Španiji, v drugem polfinalu pa se bosta en dan pozneje ob isti uri v Torinu merili Belgija in Francija. Vse to so reprezentance, ki so osvojile prva mesta v skupinah lige A. Tekma za tretje mesto bo v soboto ob 15.00 v Torinu, finale pa bo isti dan v Milanu ob 20.45. V prvem polfinalu se bodo Italijani merili s Španci. Na prejšnjih 34 dvobojih je Italija zmagala devetkrat, Španija pa 12-krat, na zadnjem medsebojnem obračunu v polfinalu letošnjega eura so Italijani slavili po enajstmetrovkah.


Mancini: Najboljše štiri evropske ekipe so tu


»Španija ima odlično ekipo. Naredili so nekaj sprememb, toda imajo ogromen bazen igralcev v zadnjih letih. Prenavljajo reprezentanco, tako kot mi, in to delajo dobro,« je dejal italijanski selektor Roberto Mancini in dodal, da je ekipa v dobri formi. »Najboljše štiri evropske ekipe so tu. Liga narodov nam veliko pomeni. Ne bodo pa igrali le igralci, ki so igrali na EP. Zakaj nisem poklical Nicoloja Zaniola? To je bila tehnična odločitev. Še vedno je mlad in bo pomemben igralec za nas v prihodnosti.«

Francoski selektor Didier Deschamps (desno v belem) bo imel na voljo odlično zasedbo. FOTO: Franck Fife/AFP
Francoski selektor Didier Deschamps (desno v belem) bo imel na voljo odlično zasedbo. FOTO: Franck Fife/AFP


Njegov španski kolega Luis Enrique razmišlja podobno kot Mancini glede gradnje izbrane vrste: »Mi in Italijani sledimo podobni poti glede tega, da v reprezentanco vnašamo dodatno energijo z mladimi igralci in da izpopolnjujemo slog igre.« Poudarja, da je cilj osvojitev naslova. »Italija je na vrhuncu. Zasluženo je dobila EP. Kar 38 tekem je neporažena, toda kot pravi naš psiholog, z vsakim dnem je bližje porazu. Za nas bo gotovo dodatna motivacija premagati evropske prvake, ki so po igri podobni nam.«

image_alt
Uefa z Aleksandrom Čeferinom postala še bolj evropska


V drugem polfinalu se bosta merili Francija in Belgija. Svetovni prvaki Francozi so se doslej 74-krat merili z Belgijci, zmagali so 25-krat, medtem ko Belgijci 30-krat. Nazadnje sta se moštvo srečali v polfinalu svetovnega prvenstva 2018, ko so Les Bleus zmagali z 1:0 in nato osvojili naslov prvaka.


Deschamps: Zelo sem vesel, da bo tekma v Torinu


»To bo fantastična tekma, toda kogarkoli bi dobili na žrebu, bi bila to velika tekma v tekmovanju, ki je bilo že do zdaj za nas uspešno,« je dejal selektor Belgije Roberto Martinez, ki sicer ne bo mogel računati na Jeremyja Dokuja in Driesa Mertensa.

Tudi Belgijci se pripravljajo za skok na vrh lige narodov. FOTO: Bruno Fahy/AFP
Tudi Belgijci se pripravljajo za skok na vrh lige narodov. FOTO: Bruno Fahy/AFP


Nekdanji vezist Juventusa Didier Deschamps, ki vodi Francijo, pa je povedal: »Zelo sem vesel, da bo ta tekma v Torinu, na stadionu, ki ga dobro poznam in kjer imam veliko prijateljev in znancev. Zagotovo bo izjemna tekma, upam, da bo čim več gledalcev.« Dodal je še, da je to nova lovorika, ki se ponuja. »Vse smo dali od sebe, da smo se iz težke skupine prebili do sem. Hočemo ta pokal. V preteklosti sta bila na voljo dva naslova z EP in SP. Zdaj so z ligo narodov trije in želimo tudi tega,« je še povedal Deschamps.

Slovenija je ligo narodov 2020/21 končala na prvem mestu skupine 3 v ligi C in bo v prihodnji izvedbi nastopala v ligi B. Žreb skupin bo 16. decembra ob 18.00 v Montreuxu v Švici.

Preberite še:

Komentarji: