Kurtić odločil v Solunu, Beograd žaluje, Galatasaray brez praske s Camp Noua

Vezist solunskega PAOK in slovenske reprezentance, Jasmin Kurtić, je odločil prvo tekmo osmine finala konferenčne lige z belgijskim Gentom (1:0).
Fotografija: Na štadionu Toumba je bilo spet veselo izključno po zaslugi Jasmina Kurtića in njegovih strelskih podvigov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na štadionu Toumba je bilo spet veselo izključno po zaslugi Jasmina Kurtića in njegovih strelskih podvigov. FOTO: Reuters

Jasmin Kurtić, ki je do tekme z Gentom v tej sezoni dosegel že neverjetnih 17 golov, je spet udaril. Tokrat je junak izvajanja 11-metrovk na povratnem dvoboju šestnajstine finala z danskim Midtjyllandom odločil obračun osmine finala z belgijskim klubom, za katerega sta nekoč igrala denimo Marko Šuler in Zlatan Ljubijankić. Kurtić je po prvem polčasu brez zadetkov dvoboj odločil s prostim strelom v 58. minuti in svojim že 18. golom v sezoni, prvim evropskim, s čimer se je še utrdil povsem na vrhu klubske lestvice strelcev. Igro je zapustil v 80. minuti.

Na preostalih obračunih osmine finala konferenčne lige, v kateri je lani premierno nastopala tudi Mura, je beograjski Partizan utrpel visok domač poraz proti Feyenoordu. Bibras Natcho je v 13. minuti sicer zadel za vodstvo srbskega velikana, ki je po izenačenju gostov nato še enkrat povedel v 46. minuti, ko je zadel Nemanja Jović, a do konca tekme prejel še kar štiri zadetke. Izenačujočega za 1:1 in končnega za 2:5 je prispeval Jens Toornstra.

Mourinhovi na arnhemski »njivi« do zmage

Vitesse, tekmec Mure v skupinskem delu, je doma izgubil z Romo (0:1). Strelec zmagovitega gola je bil v sodnikovem podaljšku prvega polčasa Sergio Oliveira, portugalski rojak na klopi Rimljanov Jose Mourinho pa je v 79. minuti objokoval njegova dva rumena kartona, ki jih je nekdanji član Porta prejel v razmaku manj kot 10 minut in moral z igrišča. Vseeno so se sinovi volkulje uspeli ubraniti in slaviti pomembno zmago na slabo pripravljeni zelenici, ki jo je Mourinho pred tekmo okrcal z besedami: »Je bil tu heavy metal koncert? To ni nogometno igrišče. V 20 letih gostovanj na Nizozemskem so moje ekipe vedno igrale na optimalno pripravljenih zelenicah.«

Poseben poklon si za predstavo v konferenčni ligi zaslužita PSV in Copenhagen, ki sta v Eindhovnu remizirala s 4:4. Danci so v 6. minuti povedli, domači v 21. izenačili, nato pa je prvega od dveh golov za novo vodstvo levov prispeval Pep Biel. Na polčas so gostje odšli z novim golom, po podaji Biela je bil natančen Lukas Lerager, nato je v 50. minuti zaostanek na 2:3 znižal Ricu Doan. Cody Gakpo je imel z 11 metrov nato priložnost izenačiti že 12 minut kasneje, a ni bil uspešen, se pa je po podaji Maria Götzeja odkupil v 70. minuti. Biel je nato poskrbel za novo prednost gostov v 78. minuti, končni izid pa je po podaji Gakpa postavil izraelski velemojster Eran Zahavi.

Marseille je z »dvojčkom« Arkadiusza Milika na Velodromu premagal Basel (2:1), ki je znižal v 79. minuti prek Sebastiana Esposita. Leicester se je proti Rennesu, še enemu rivalu Mure iz skupinskega dela, razveselil lepe zmage z 2:0, potem ko je za vodstvo v 30. minuti zadel Marc Albrighton, končni izid pa je s praktično zadnjim strelom na tekmi prav po podaji Albrightona postavil Kelechi Iheanacho. V sodnikovem podaljšku so se veselili tudi pri norveškem Bodø/Glimtu, Ola Solbakken mu je prinesel dramatično zmago z enajstmetrovko v 91. minuti (2:1).

V zgodnejšem terminu je bila na sporedu še tekma v Pragi, kjer je Slavia z goloma Yira Sora v 3. in 29. minuti premagala linški LASK (4:1). Častni gol je bil v 67. minuti delo Huseina Balića, nato sta na končnih 4:1 povišala Peter Olayinka v 83. in Ibrahim Traore v 85. minuti.

Pedri (levo) v obračunu s Sacho Boeyjem na Camp Nouu. FOTO: Lluis Gene/AFP
Pedri (levo) v obračunu s Sacho Boeyjem na Camp Nouu. FOTO: Lluis Gene/AFP

Brez golov na Camp Nouu

Na prvi četrtkovi tekmi osmine finala evropske lige, potem ko je Leipzig Kevina Kampla (v kratkem naj bi podaljšal pogodbo) brez boja napredoval proti Spartaku iz Moskve, je Sevilla premagala West Ham United z 1:0. Gostiteljica letošnjega finala in rekorderka tekmovanja je zmagala z golom napadalca Munirja El Haddadija po uri igre. Zaradi rumenega kartona v zadnjih sekundah obračuna bo povratni dvoboj v Londonu moral izpustiti eden ključnih posameznikov Seville Lucas Ocampos.

Barcelona je imela kljub občutni terenski premoči malo priložnosti v prvem polčasu obračuna z Galatasarayem, ki ga je na Camp Nou pripeljal dolgoletni pomočnik Pepa Guardiole Domenec Torrent. Turki so bili v zaključkih akcij vsaj tako nevarni kot Katalonci, ki pa so svojega posojenega vratarja Inakija Peno nekajkrat resno preizkusili. V drugem polčasu so gostje uspeli tudi zatresti domačo mrežo, a se je Bafetimbi Gomis znašel v prepovedanem položaju, Pena pa se do konca dvoboja ni dal, tako da Katalonce čaka še kako vroč povratni dvoboj v Istanbulu.

Atalanta, ki jo je na treningu pred tekmo prišel bodrit tudi dlje časa odsotni slovenski reprezentant Josip Iličić, je na domačem obračunu z Bayerjem iz Leverkusna hitro zaostala, ko je v 11. minuti zadel Charles Aranguiz. Preobrat sta nato v dveh skoraj zaporednih napadih med 23. in 25. minuto zrežirala Ruslan Malinovskij in Luis Muriel, najprej je Kolumbijec podal Ukrajincu za 1:1, nato pa mu je slednji vrnil »uslugo« za 2:1. Vražji dvojec je v 49. minuti zrežiral tudi gol za 3:1, tokrat ga je po podaji Malinovskija zabil Muriel, a se lekarnarji niso predali in v 63. minuti znižali izid prek Mousse Diabyja, minimalen poraz pa jim odpira povsem realne možnosti za napredovanje.

Glasgow Rangers so Crveni zvezdi pot prekrižali tudi v nepozabni sezoni 1990/91, ko so beograjski rdeče-beli pokorili Evropo, a tokrat so si srbski prvaki na Otoku morda že usodno otežili delo v lovu na nov kos evropske srebrnine. Na štadionu Ibrox je sicer že v 3. minuti domače privržence utišal Aleksander Katai, a njegovega zadetka zaradi prepovedanega položaja niso priznali, tako je bilo tudi nekaj napadov po vodilnem golu Rangers, ki ga je z bele pike v 11. minuti dosegel James Tavernier. Alfredo Morelos je v 15. minuti povišal na 2:0, Katai pa je nato slabih deset minut kasneje zapravil najstrožjo kazen. Zvezdaši se niso več pobrali, za nameček je Leon Balogun v 51. minuti povišal na 3:0, to pa je izid, ki bo pred povratnim dvobojem na štadionu Rajka Mitića še kako velik zalogaj za rdeče-bele.

Preberite še:

Komentarji: