Slovenci so na Malti iztržili remi, lahko bi se končalo tudi slabše

Slovenska nogometna reprezentanca je na Malti remizirala z 2:2, čeprav je sredi drugega polčasa že zaostajala. Boštjan Cesar: Bilo je težko.
Fotografija: Andraž Šporar je dosegel prvi gol za Slovenijo na tekmi. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Andraž Šporar je dosegel prvi gol za Slovenijo na tekmi. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Slovenski nogometaši so pred potjo na Malto napovedovali zmago, a se domov vračajo le z remijem. Po neodločenih 2:2 so Slovenci dobili potrditev, da z (preveč) ležerno igro tudi proti na papirju šibkejšemu nasprotniku, kot je Malta, ne gre. 

V prvi postavi so priložnost dobili Jure Balkovec, Tomi Horvat, Jasmin Kurtić in Vanja Drkušić, v prvem polčasu pa se spremembe niso pretirano poznale. Slovenci so gospodarili na igrišču, a niso bili pretirano nevarni, edini gol v prvem delu je padel po veliki napaki domačega vratarja, ki je žogo poslal naravnost v noge Andražu Šporarju, temu pa ni bilo težko zadeti v prazno mrežo.

V drugem polčasu so se Slovenci pomaknili preveč nazaj, ritem igre je padel in sledil je hladen tuš. Dvakrat so Maltežani zadeli v mrežo Vida Belca, ki je zamenjal Jana Oblaka, najprej po uigrani akciji iz kota s strelom po tleh, drugi gol je padel s prostega strela z 18 metrov pod prečko Belca. 

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

Po zaostanku so se Slovenci vendarle prebudili in bolj odločno krenili proti gostujočim vratom, a več od izenačujočega zadetka Benjamina Šeška v 80. minuti z roba kazenskega prostora niso uspeli iztržiti. Malta se je izkazala za trdne tekmece, a gre rezultatski neuspeh na Malti vendarle predvsem na račun Slovencev. Igra bo morala biti v torek proti Portugalski precej boljša, če bodo želeli v razprodanih Stožicah iztržiti pozitivni rezultat.

Cesar: Bilo je težko

Po tekmi je pomočnik slovenskega selektorja Boštjan Cesar poudaril: »Tekma se je začela kar obetavno in smo narekovali ritem, mogoče v določenih segmentih nismo bili dovolj dobri. Smo pa zadeli, a nato prejeli dva gola. Reakcija po teh dveh zadetkih je bila odlična, z izidom pa ne morem biti čisto zadovoljen. Smo v nizu nepremagljivosti, iz tega vidika je dobro, da smo zadeli in izenačili. Vemo, da smo igrali s precej nižjerangirano ekipo, ampak je bilo težko. Bila je prava tekma, ne prijateljska.«

Selektor Malte Michele Marcolini je dodal: »Zelo sem ponosen na igralce. Zvišujemo raven nogometa. Danes smo se soočili z zelo dobro ekipo, ki bo igrala na EP. Igrala je s pravo, prvo postavo. zato sem še toliko bolj ponosen. Začeli nismo najbolje, nismo dovolj hitro premikali žoge. Ko pa smo prejeli gol, nismo izgubili svoje identitete, drugi polčas smo začeli z veliko energije. Najprej smo hoteli izenačiti, potem pa zmagati. Na takšnih tekmah proti takšnim tekmecem je vedno treba višati raven igre.«

1. POLČAS:

Od prvih minut so po napovedih pomočnika selektorja Boštjana Cesarja, ki vodi reprezentanco na gostovanju na Malti, Slovenci krenili odločno in pritisnili Maltežane pred svoj kazenski prostor. Pokazali so nekaj obetavnih akcij, tudi lepo uigrano akcijo iz kota, ki jo je s strelom zaključil Šporar.

Prav Andraž Šporar je bil strelec prvega gola za Slovenijo, izkoristil je slabo podajo domačega vratarja Bonella in brez težav z roba kazenskega prostora poslal žogo v malteško mrežo za vodstvo z 1:0. Slovenci imajo niti igre v svojih rokah, v prvih minutah po zadetku so se domačini postavili nekoliko višje in takoj se je ponudilo več prostora za slovenske protinapade.

2. POLČAS:

Pred nadaljevanjem sta v igro vstopila Miha Blažič, ki je zamenjal Jako Bijola, in Benjamin Verbič, ki je v igro prišel namesto Jana Mlakarja. V vratih je Oblaka zamenjal Vid Belec. Slovenci so igrali preveč ležerno in sledila je kazen. Najprej je Blažič storil napako pri podaji in Malti se je ponudila velika priložnost, a so iztržili le kot. Nato pa so odigrali uigrano akcijo in Matthew Guillaumier je z okrog 20 metrov s strelom po tleh ob desni vratnici premagal Belca. 

Slovenci so v šoku, potem ko je Malta v treh minutah dosegla kar dva zadetka. Maltežani so imeli prosti strel z 18 metrov in Pisani je žogo prek zidu, mimo glave Šeška poslal tik pod prečko Belca. Malta je, zasluženo, povedla z 2:1. Slovenija se je po zaostanku vendarle prebudila in bolj odločno napadla Maltežane, ki so klonili šele v 80. minuti, ko je Benjamin Šeško z močnim strelom z roba kazenskega prostora premagal domačega vratarja Bonellija. Slovencem se zdaj v lovu za zmagovitim zadetkom mudi.

Malta – Slovenija 2:2 (0:1)
Šporar 28, Šeško 80; Guillaumier 54, Pisani 57.

Malta: Bonello; Borg, Muscat, Borg; Mbong, Pisani, Guillaumier, Yankam, Corbalan; Mbong, Montebello.
Slovenija: Oblak; Stojanović, Drkušić, Bijol, Balkovec; Horvat, Gnezda Čerin, Kurtić, Mlakar; Šeško, Šporar.

Preberite še:

Komentarji: