Katanec se je s svojimi izbranci prebil v osmino finala

Uzbekistanski nogometaši so pod vodstvom slovenskega selektorja na azijskem prvenstvu proti favoriziranim Avstralcem iztržili neodločen izid.
Fotografija: Azizbek Turgunbojev (levo) je takole dosegel izenačujoči gol za Uzbekistan. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Azizbek Turgunbojev (levo) je takole dosegel izenačujoči gol za Uzbekistan. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Na azijskem prvenstvu v nogometu, ki ga gosti Katar, so se Uzbekistanci pod vodstvom slovenskega selektorja Srečka Katanca v zadnjem krogu skupine B z vodilnimi Avstralci razšli z neodločenim izidom 1:1. S tem so si zagotovili nastop v osmini finala.

Avstralci so sicer ob koncu prvega polčasa prešli v vodstvo, ko je najstrožjo kazen izkoristil Martin Boyle. Katančevim varovancem je točko v 78. minuti priigral Azizbek Turgunbojev. Na drugi tekmi skupine je Sirija z 1:0 premagala odpisano Indijo (0). Za zmagovito zasedbo je odločilni gol v 76. minuti dosegel Omar Kharbin.

Avstralci so s sedmimi točkami osvojili prvo mesto v skupini B, Uzbekistanci pa so zbrali pet točk. Sirija, ki je s štirimi točkami na tretjem mestu, se je v osmino finala prebila kot ena od najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc.

Srečko Katanec je zelo resno spremljal dvoboj svojih izbrancev proti Avstralcem. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Srečko Katanec je zelo resno spremljal dvoboj svojih izbrancev proti Avstralcem. FOTO: Molly Darlington/Reuters

V skupini C je bil že pred tem med 16 Iran, ki je tokrat z 2:1 strl odpor Združenih arabskih emiratov. Dvakrat je v polno zadel Mehdi Taremi (26., 65.). ZAE je v 64. minuti zapravil najstrožjo kazen, v sodniškem dodatku pa le kozmetično popravil izid, ki pa je bil odločilen za osvojitev drugega mesta v skupini.

Palestina je namreč proti Hongkongu na drugem obračunu skupine slavila zmago s 3:0, a je bila ob točkovnem izenačenju vseeno slabša od ZAE po danih in prejetih zadetkih. Kljub vsemu se je kot ena najboljših tretjeuvrščenih prebila med 16.

V osmini finala so tako že Avstralija, Uzbekistan, Katar, Iran, Irak, Savdska Arabija, Tadžikistan, Sirija, Združeni arabski emirati in Palestina.

V izločilne boje se bodo sicer uvrstile prvo- in drugouvrščene ekipe iz šestih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Komentarji: