Katar zavrnil ustanovitev odškodninskega sklada za delavce migrante

Sklad v vrednosti 440 milijonov ameriških dolarjev sta poskušala zagotoviti Amnesty International in Human Rights Watch.
Fotografija: Številni mediji so v zadnjih nekaj letih od podelitve SP decembra 2010 poročali o več tisoč mrtvih delavcih v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Odpri galerijo
Številni mediji so v zadnjih nekaj letih od podelitve SP decembra 2010 poročali o več tisoč mrtvih delavcih v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP

Katarski minister za delo Ali bin Samik Al Mari je zavrnil ustanovitev posebnega odškodninskega sklada za delavce migrante, ki so gradili štadione in drugo infrastrukturo za svetovno prvenstvo v nogometu, ki se bo začelo 20. t. m. Sklad sta poskušala zagotoviti Amnesty International in Human Rights Watch.

Obe organizaciji sta bili vodilni pri zahtevi, da katarski organizatorji SP in Mednarodna nogometna zveza FIFA v posebnem skladu zbereta 440 milijonov ameriških dolarjev, kolikor znaša tudi nagradni sklad tekmovanja.

»Ta poziv k podvojeni odškodninski kampanji pod vodstvom Fife je reklamni trik. Naša vrata so odprta. Obravnavali in rešili smo veliko primerov ... Vsaka smrt je tragična. A predlog je neuresničljiv. Nimamo nobenega kriterija, po katerem bi ustanovili in vodili ta sklad,« je v ekskluzivnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal minister za delo Al Marri.

Številni mediji so v zadnjih nekaj letih od podelitve SP decembra 2010 poročali o več tisoč mrtvih delavcih v Katarju. Emirat je v odgovorih kritiziral ta poročanja, češ da smrti niso korektno predstavljene. Pri tem je navajal, da so opravili številne reforme, ki naj bi izboljšale položaj delavcev migrantov. Te reforme pa kritizirajo organizacije za človekove pravice, pridružili so se jim tudi nekateri delavski sindikati.

Preberite še:

Komentarji: