Barcelona in Messi po Cruijffovih taktih

Novi predsednik FC Barcelona Joan Laporta si v vlogi športnega direktorja želi sina očeta sodobne Barcelone Jordija Cruijffa.
Fotografija: Joan Laporta je že dan po zmagi na predsedniških volitvah začel sestavljati Barcelonin zmagovalni mozaik. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Joan Laporta je že dan po zmagi na predsedniških volitvah začel sestavljati Barcelonin zmagovalni mozaik. FOTO: Lluis Gene/AFP

V Barceloni jutrišnja povratna tekma osmine finala lige prvakov proti Paris St. Germainu, ki jo bodo Katalonci začeli z zaostankom z 1:4, ni v ospredju. Na očeh privržencev kluba in javnosti so prve poteze novega, starega predsednika Joana Laporte, ki je že zavihal rokave in postavlja temelje prenovljene Barcelone.

Med vidnejšimi kadrovskimi premiki v naslednjih tednih bo ustoličenje športnega direktorja. Glavni kandidat je Jordi Cruijff, sin očeta sodobne in zmagovalne Barcelone Johana Cruijffa. Laporta v klubu želi imeti čim več nekdanjih nogometašev.

Ronald Koeman bo nadaljeval trenersko delo in je Laporti že izstavil seznam igralcev, ki jih želi imeti na voljo. To so: Eric Garcia, Georginio Wijnaldum in Memphis Depay. Na prodajnem seznamu sta Philippe Coutinho in Samuel Umtiti, zastonj pa naj bi prišel še Sergio Agüero.

Jordi Cruyff je prvi favorit za vlogo športnega direktorja, toda sin slavnega očeta Johana je trenutno selektor Ekvadorja. FOTO: Daniel Tapia/Reuters
Jordi Cruyff je prvi favorit za vlogo športnega direktorja, toda sin slavnega očeta Johana je trenutno selektor Ekvadorja. FOTO: Daniel Tapia/Reuters


Laporta je predsedoval Barceloni že v obdobju od 2003 do 2010, prvi mandat pa je začel s ključno potezo, ki je bila temelj za najsijajnejšo Barcelono: pripeljal je Brazilca Ronaldinha. Pred volitvami pa je bil njegov najmočnejši adut Lionel Messi. Zagotavljal je, da bo najboljši igralec Barcelone v njeni zgodovini največja okrepitev njegove Barcelone.

Vzdušje pri Barceloni se je po vrnitvi v bitko za naslov španskega prvaka močno popravilo. Tudi španska javnost, vključno z najvidnejšimi komentatorji, je pred zadnjimi dvanajstimi tekmami v LaLiga največ možnosti za naslov dala prebujeni Barceloni.

Laporto, sicer odvetnika in nekoč vodjo skrajne navijaške skupine Barcelone, čaka tudi zahtevna denarna sanacija kluba, saj dolgovi presegajo milijardo evrov. 

Preberite še:

Komentarji: