Nemcu uspelo v štirih mesecih, kar Kataloncu ni v petih letih

Napadalec Kai Havertz drugič zavihtel Chelsea na nogometni Mt. Blanc. Manchester City s slepimi naboji.
Fotografija: Thomas Tuchel je v drugem poskusu v devetih mesecih prišel donogometnega svetega grala. FOTO: Susana Vera/AFP
Odpri galerijo
Thomas Tuchel je v drugem poskusu v devetih mesecih prišel donogometnega svetega grala. FOTO: Susana Vera/AFP

Ko je Chelsea leta 2012 v Allianz Areni po 11-metrovkah premagal Bayern in prvič osvojil ligo prvakov, je šlo tudi po besedah Thomasa Tuchla za krajo, saj so bili Bavarci za razred boljši (streli 35:9, koti 20:1). V soboto zvečer je Nemec v Portu modre popeljal do več kot zaslužene zmage. Chelsea je nadigral Manchester City v vseh pogledih, predvsem taktičnem, odločilni zadetek Kaija Havertza pa je bil pika na i izjemni obrambni predstavi na štadionu Dragão.



Medtem ko City in Pep Guardiola že pet let neuspešno naskakujeta evropski vrh, je Tuchel pokazal, kaj se da storiti v zgolj štirih mesecih. Ko je za lanski božič zamenjal Franka Lamparda, je bil Chelsea deveti v premier league, edini cilj je bil osvojiti četrto mesto, ki prinaša ligo prvakov. Da bi jo lahko osvojil, ni pomislil nihče.

Kai Havertz je takole dosegel zlati gol. FOTO: Susana Vera/Reuters
Kai Havertz je takole dosegel zlati gol. FOTO: Susana Vera/Reuters


Chelsea je postal trdnjava in je na 30 tekmah 19-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Tudi v finalu. Hkrati je do popolnosti razvil tranzicijo in akcija za zadetek Havertza je bila kot iz učbenika sodobnega nogometa. Timo Werner je naredil prostor, v katerega je s filigransko natančnostjo žogo poslal Ben Chilwell, Havertz je z magičnim dotikom ostal sam pred praznimi vrati ...



Guardiola si je po dveh nedavnih porazih s Chelseajem zamislil zapleteno postavitev, a je zmedel le svoje igralce. Ocena Katalončevega obdobja na Etihadu bo na koncu odvisna od tega, ali bo osvojil ligo prvakov ali ne. Šejk Mansour o lovoriki sanja, odkar je prevzel klub leta 2008 in vanj samo za odškodnine vložil dve milijardi evrov.


 

Nesrečni De Bruyne


Nenavadna je bila odločitev, da po dolgem času začne Raheem Sterling, osmoljenec lanskega četrtfinala z Lyonom. Ko je moral kapetan Kevin De Bruyne v polzavesti zapustiti igrišče po trku z Antoniom Rüdigerjem, City zadnje pol ure ni imel več možganov. Super rezervist Sergio Agüero ni prejel uporabne žoge, klubski rekorder je brez naslova končal pot v Angliji.

Kevin De Bruyne jo je skupil po trku z Antoniom Rüdigerjem. FOTO: Carl Recine/AFP
Kevin De Bruyne jo je skupil po trku z Antoniom Rüdigerjem. FOTO: Carl Recine/AFP


Na drugi strani se Chelseaju ni poznala odsotnost Thiaga Silve, ki se je poškodoval v prvem polčasu. Vrzel sta odlično zakrpala Rüdiger in posebej N'Golo Kante, morda najboljši posameznik na igrišču. Še pred šestimi leti je igral v drugi francoski ligi za Caen, potem z Leicestrom osvojil angleško ligo in to ponovil s Chelseajem leto kasneje. S Francijo je postal svetovni prvak, zdaj je dokončal zbirko.



A največ slavospevov gre Tuchlu, ki je lani kot trener PSG izgubil finale proti Bayernu in so ga kasneje na grd način odslovili s Parka princev, kar je zmago naredilo še slajšo. Zdaj mu bo Roman Abramovič na mizo dal donosno pogodbo, vendar je težko reči, ali bo na Stamford Bridgeu pognal korenine. Chelseajevi stolčki se pogosto tresejo, ad hoc menjava se mu je obrestovala tudi pred devetimi leti, ko je odstavljenega Andreja Villasa Boasa zamenjal pomočnik Roberto di Matteo in takoj osvojil ligo prvakov, nakar se je poslovil tudi on.



»Imamo močno vez, smo skupina, ki se zna braniti in ima odgovor na vsako situacijo. Takoj ko bomo končali s slavjem in ponotranjili ta uspeh, bomo nadaljevali z rastjo, razvojem in učenjem, da bi postali še boljši,« je povedal 47-letni Tuchel, ki se dobro zaveda, da je imel Chelsea 19 točk manj od Cityja v premier league. Tam bo naslov še težje osvojiti. Sezona se bo začela 14. avgusta, Chelsea bo tri dni prej lovil novo trofejo v Uefinem superpokalu proti Villarrealu.

Chelsea je drugič osvojil ligo prvakov. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/Reuters
Chelsea je drugič osvojil ligo prvakov. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/Reuters

 

Thiago ni pozabil Lamparda


Thiago Silva, še eden, ki je lani izgubil finale s Parizom, po zmagi ni pozabil na Lamparda. »Brez Franka nas ne bi bilo tukaj, upam, da je ponosen na nas,« je dejal brazilski veteran, ki je v 38. minuti odstopil mesto Andreasu Christensenu. Štiri minute kasneje je v polno zadela 80-milijonska okrepitev Havertz. »Na to sem čakal 15 let,« je od ponosa žarel Nemec, otrok Chelseaja Mason Mount pa je dodal: »V tem trenutku smo najboljša ekipa na svetu. Tega nam nihče ne more vzeti.«

Guardiola? Čeprav je njegova milijardo evrov vredna ekipa sprožila le en strel v okvir vrat, ni bil črnogled. »V drugem polčasu smo bili briljantni, bili smo pogumni. Nekega dne bomo nazaj.«

Preberite še:

Komentarji: