Olimpija nad Maribor v najhujšem ritmu doslej

Današnji večer kot nalašč za spektakularno tekmo med Ljubljančani in Štajerci. Štirje derbiji Olimpije v desetih dneh.
Fotografija: Issah Abass je najbolj vroč nogometaš ljubljanskih zeleno-belih.
Odpri galerijo
Issah Abass je najbolj vroč nogometaš ljubljanskih zeleno-belih.

Ljubljana – Kaj zmorejo po zahtevnem ritmu v Evropi Ljubljančani na igrišču in tribunah Stožic? To je vprašanje pred največjim slovenskim nogometnim derbijem, v katerega bo krenila najbolj razigrana Olimpija v zadnjih treh letih. Zeleno-beli meljejo tekmece, do večera (20.30) pa bodo kljub zgodovinski priložnosti pod Uefinim dežnikom razmišljali le o zmagi nad Mariborom.
 

Nazadnje tako učinkoviti leta 2015


Bomo videli, čigavo geslo bo zvečer močnejše – ljubljansko #verjamemvzmaje ali mariborsko #MiSkupajEnoSmo. Nogometaši Olimpije so dosegli psihološko stanje, o katerem so lahko še dva tedna nazaj zgolj sanjali, opazno so se sprostili, (začasni) trener Aleksandar Linta pa se le zadovoljno muza ob omembi učinkovitih predstav v 1. SNL in Evropi. Ljubljančani so nazadnje presegli dosežek treh zaporednih zmag s skupno enajstimi goli pred daljnimi tremi leti, ko so dva meseca po prihodu predsednika Milana Mandarića padli Celje (6:0), Rudar (5:0) in Krka (3:1).

Mariborski adut Luka Zahović je posebej nabrušen v tekmah z Olimpijo.
Mariborski adut Luka Zahović je posebej nabrušen v tekmah z Olimpijo.


Maribor kot ranjeni lev po evropskem spopadu s Škoti seveda predstavlja za dva razreda višjo kakovostno raven kot tedanji tekmeci zeleno-belih v SNL. Prav tako se Olimpija prvič v zgodovini ljubljanskega klubskega nogometa nahaja v specifičnem položaju, ki ga ni vajena. Od 18. julija do 2. septembra bo namreč igrala kar 14 tekem oziroma vseskozi v ritmu četrtek-nedelja. Tudi naslednje štiri tekme bodo ponujale slovenskim prvakom strahovito visok izziv: na jedilniku zmajev se bodo znašli Maribor, Spartak Trnava, Domžale in vnovič Spartak Trnava. V pičlih desetih dneh bi lahko Olimpija zasukala razmere na lestvici SNL, na kateri ta čas krepko zaostaja za obema rivaloma, in Evropi, kjer bo lovila zgodovinsko prvo uvrstitev v eno od Uefinih tekmovanj. Toda, pozor, velja tudi obratno. Že v prvih tekmah na svojem domicilu – tudi Spartak bo v četrtek ob 20. uri najprej obiskal Slovenijo – lahko splavata po Ljubljanici oba sanjska scenarija zmajev.
 

Cimerotić in Raković neuspešna


V taboru Olimpije zato velja popolna mobilizacija, vse njene moči so uprte v iskanje poti do morebitne zmage z Mariborom. Večna tekmeca sta resda že igrala še veliko pomembnejše in odmevnejše tekme, kot bo današnja. Prejšnja Olimpija in Maribor sta pred osamosvojitvijo navdušila tudi po 20.000 in več navijačev, med novejšimi derbiji je bil najpomembnejši tisti iz leta 2001 na legendarnem Bežigradu, ko Olimpija z napadom Cimerotić-Raković tedaj v zadnji tekmi ni mogla zlomiti odpora Mariborčanov. Tudi v »sodobni« zgodovini, po nastanku nove Olimpije in prihodu Zlatka Zahovića v Ljudski vrt, je bilo večkrat spektakularno. Toda trenutek, v katerem se nahajajo ljubljanski zeleno-beli, tudi nedeljski slovenski clasico postavlja na najvišje mesto njihovih prednostnih izzivov.



Do torkovega odhoda na Finsko je Olimpija prodala 2500 vstopnic za nedeljski derbi, morda bosta pomagala do številke 10.000 navijačev tudi evforija po vnovič visoki zmagi nad Helsinki in pozna nedeljska ura začetka tekme (20.30), tako da bo prišlo z dopusta več zeleno-belih meščanov in vijoličasto obarvanih prebivalcev slovenske metropole.

Gotovo bo padel dosedanji rekord prvenstva v tej sezoni (5800 gledalcev), gotovo bo imel zahtevno delo tudi sodnik Matej Jug, prvi derbi od najmanj štirih v tej sezoni (sledijo 27. oktobra, 16. marca in 11. maja) pa je vreden ogleda, saj več slovenski nogomet ne more ponuditi. Bomo videli, na kateri tribuni bodo okrog 22.20 prepevali glasneje – na severni, ki bo pričakovala kakšen gol Issaha Abassa, Roka Kronavetra in Matica Črnica, ali na drugi strani štadiona, ki jo vznemirjajo Luka Zahović, Jasmin Mešanović, Jan Mlakar, Marcos Tavares in drugi ...

Komentarji: