PLTS: Olimpija in Maribor brez težav, o prvaku bo odločal zadnji krog

V nogometnem državnem prvenstvu se je odvilo predzadnje kolo, državni prvak pa še vedno ni znan. 
Fotografija: Rok Kronaveter je v zaključku državnega prvenstva v odlični formi. FOTO: Tomi Lombar/delo/
Odpri galerijo
Rok Kronaveter je v zaključku državnega prvenstva v odlični formi. FOTO: Tomi Lombar/delo/

V slovenskem državnem prvenstvu je v povsem nerazumljivem terminu prišel čas za predzadnje kolo letošnjega državnega prvenstva, ki bi že lahko bilo odločilno, a si favorita nista dovolila spodrsljaja. Olimpija je bila večji del tekme v Stožicah, ki jo je spremljalo okrog 5000 ljudi, precej boljša od Krškega, po dveh zadetkih Roka Kronavetra je na pragu naslova državnega. prvaka. 

Še bolj prepričljiv je bil Maribor, ki je na štajerskem derbiju v Celju zmagal s kar 4:0, junak pa je bil Luka Zahović s tremi zadetki. Novopečeni reprezentant je zdaj z 18 zadetki tudi najboljši strelec državnega prvenstva v letošnji sezoni. Olimpija je tako ohranila dve točki naskoka, v zadnjem kolu proti Domžalam potrebuje le še točko za naslov prvaka. 

Nadaljuje se tudi boj za obstanek v prvi ligi, tako Triglav kot Ankaran sta visoko izgubila in tudi tu bo o zadnjem mestu odločalo zadnje kolo. Triglav ima dve točki naskoka in je v boljšem položaju, da konča na 9. mestu in se uvrsti v dodatne kvalifikacije za obstanek v prvi ligi. 


 

Potek tekem


Ljubljančani so v Stožicah, ki se še vedno polnijo, obisk pa je eden boljših v tej sezoni, odlično začeli, imeli kopico priložnosti, nato pa je v 12. minuti premoč kronal Rok Kronaveter, ki je izkoristil lepo podajo Ricarda Alvesa. Medtem je imel v Celju lepo priložnost Rudi Požeg Vancaš, a ni zadel, ostaja 0:0. 

Maribor je do vodstva prišel v 30. minuti, ko je Amir Dervišević s prostega strela poslal oster predložek v kazenski prostor, na drugi vratnici je bil sam Saša Ivković, ki je žogo porinil v mrežo Celja. Trenutno vse kaže, da bo razlika med Ljubljančani in Štajerci ostala dve točki. 
 

Olimpija že do 40. minute dvanajstkrat streljala


Olimpija je imela v 34. minuti veliko priložnost za povišanje vodstva, po lepi podaji Kronavetra je po desni strani prodrl Stefan Savić, lepo je podal žogo v kazenski prostor, kjer je bil Alves sam pet metrov pred nebranjeno mrežo, a je žogo iz zelo ugodnega položaja poslal prek vrat. Ostaja 1:0. 

Mariborčani so do povišanja vodstva prišli v 36. minuti, ko je novopečeni slovenski reprezentant Luka Zahović lepo preigral dva celjska branilca in nato še prepričljivo zadel, Maribor pa je vse bližje vsem trem točkam. Olimpija v Stožicah, kjer je že več kot 5000 gledalcev, nikakor ne pride do drugega zadetka. Savić je še enkrat lepo prodrl v kazenski prostor, zaposlil Kronavetra, ki je imel pred seboj cel gol in ogromno prostora, a je meril naravnost v vratarja in iz povišanja vodstva ni bilo nič. 

Luka Zahović je zdaj sam na vrhu prvenstvene lestvice strelcev. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Luka Zahović je zdaj sam na vrhu prvenstvene lestvice strelcev. FOTO: Tadej Regent/Delo 


Maribor je prišel do vodstva s 3:0 po novem zadetku Luke Zahovića, ki jih je v tej sezoni dosegel že 17 in je najboljši strelec slovenske nogometne lige. Zahović je zadel po lepi akciji Tavaresa in Dareta Vršića, ki je najprej zadel vratnico, nato podaljšal do Tavaresa, ta pa do Zahovića in mreža se je še enkrat zatresla. 

Zadetki padajo kot po tekočem traku, Olimpija je po še eni lepi akciji prišla do zadetka. V kazenskem prostoru se je odlično znašel Stefan Savić, ki je preigral obrambo Krškega, pokosili so ga in Matej Jug je upravičeno pokazal na belo točko. Rok Kronaveter je meril po sredini in povišal na 2:0. V Celju Maribor vodi že s 4:0, Luka Zahović je dosegel hat-trick. 

Komentarji: