Ponovno gol Benjamina Šeška, a Leipzig ni zmagal

V 21. kolu nemškega nogometnega prvenstva vzhodnonemški klub ob tri točke zaradi zgrešene najstrožje kazni Loisa Opendaja, Bayer v derbiju nokautiral Bayern.
Fotografija: Benjamin Šeško je proti Augsburgu zabil gol. FOTO: Michaela Stache/AFP
Odpri galerijo
Benjamin Šeško je proti Augsburgu zabil gol. FOTO: Michaela Stache/AFP

Nogometaši Leipziga so v 21. kolu nemške bundeslige zapravili zmago na gostovanju v Augsburgu (2:2). Po golu Benjamina Šeška z glavo so v 52. minuti povedli z 2:1, v končnici pa je Lois Openda, ki je v 39. minuti zadel za 1:1, izgubil dvoboj z domačim vratarjem Finnom Dahmenom in zapravil enajstmetrovko za zmago.

Kevin Kampl in Benjamin Šeško z Leipzigom v Augsburgu nista zapravila le dveh pomembnih prvenstvenih točk v boju za naslednjo evropsko sezono, ekipa je zamudila priložnost, da samozavestno nadaljuje ligo prvakov in na krilih uspeha nastopi na tekmi osmine finala z Real Madridom. Dve novi točki bi Leipzigu v boju za ligo prvakov 2024/25, kjer sta trenutno najresnejša tekmeca Borussia Dortmund in Stuttgart, prišli še kako prav. Tudi tekmec je bil primeren, saj Augsburg proti Leipzigu ni dosegel zmage že na 15 tekmah.

Gostitelji so povedli v 35. minuti, ko je zadel Phillip Tietz, že 12. v sezoni pa je zadel tudi kapetan domačih Ermedin Demirović (60.), ki je domačim priboril dragoceno točko. Leipzig je bil na tekmi živahnejši. V prvem delu sta imela lepi priložnosti Dani Olmo (18.) in Xaver Schlager (31.). A gostje so bili tudi ranljivejši za nasprotne napade, kar je izkoristil Tietz. A hitro je Openda zadel 15. v sezoni in poravnal.

Šeško je nato v drugem delu izkoristil podajo Danija Olma in zadel z glavo, gol pa bi glede na izvedbo lahko našel prostor v nogometnih učbenikih. Šeško je bil nevaren tudi v 57. minuti, a je žogo po strelu ustavila vratnica. Novo lepo priložnost je imel Xavi Simons.

Nočejo biti več Vicekusen

Nogometaši Bayerja Leverkusna pa so v derbiju vodilnih ekip ugnali velikana Bayern kar s 3:0 (1:0) in prednost na lestvici povišali na pet točk. Bayer v enaindvajsetih tekmah sezone še vedno ne pozna poraza. Nemški navijači se sprašujejo, ali je Bayer tisti, ki bo serijske prvake z Bavarske zrinil s prestola. Zmaga s 3:0 v velikem derbiju je nova potrditev, da so nogometaši nekdaj tovarniške ekipe iz Leverkusna zelo blizu svojemu cilju.

Delirij v Leverkusnu FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters
Delirij v Leverkusnu FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters

Da navijači resno verjamejo, da se bo končala 11-letna bavarska vladavina, pa priča tudi podatek o vstopnicah, saj iz Leverkusna prihaja podatek, da bi jih glede na povpraševanje za to tekmo lahko prodali 180.000. Ekipi sta postregli z zelo všečnim nogometom. Za veselje domačih navijačev pa je v 18. minuti poskrbel Hrvat Josip Stanišić, nogometaš ki ga je Bayern posodil Bayerju.

Zmago sta za ekipo pod taktirko Xabija Alonsa potrdila Španec Alejandro Grimaldo (50.), globoko v sodnikovem podaljšku pa je zadel še Nizozemec Jeremie Frimpong. In prav ti goli naj bi bili podlaga za to, da se Bayer okiti s prvim naslovom in naziv »Vicekusna« naposled spremeni v »Meister«.

Harry Kane, Joshua Kimmich in soigralci so bili na derbiju sila nemočni, tokrat pa so prvič po 21 tekmah izgubili derbi nemškega prvenstva, na katerem sta se pomerili prvouvrščeni ekipi na lestvici. V samem uvodu je imel več od igre sicer Bayern, po 15 minutah pa so pobudo prevzeli domači in vratar Manuel Neuer je imel kar nekaj dela. Da razlika ni bila še večja, ga je v 88. minuti po strelu Frimponga rešila vratnica.

Edino pravo priložnost prvega dela za Bayern je v 43. minuti zapravil Leroy Sane. V drugem delu je imel Bayern po zaostanku z 0:2 kar precej pobude na sredini igrišča, pravih priložnosti pa praktično ne.

Sicer pa za celotno ligo velja dodati, da so vnovič potekali protesti proti vstopu tujih vlagateljev v ligo. »Trajnostni razvoj namesto hitrega denarja,« je pisalo na transparentu protestnikov v Augsburgu. Ti so v 24. minuti poskrbeli tudi za prekinitev, ko je na igrišče priletelo več teniških žogic, v domač kazenski prostor pa tudi zložljiv stol. V Berlinu je bila tekma prekinjena kar pol ure.

Komentarji: