Zmaga proti Domžalam obliž na rane Olimpije, Celjani brez težav

Nogometaši Rogaške brez možnosti proti vodilnemu moštvu v 1. SNL, uspešni tudi Mariborčani, dvoboj Kopra in Mure pa so preložili.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so izgubili pomembno okrepitev. Foto Črt Piksi
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so izgubili pomembno okrepitev. Foto Črt Piksi

Dogajanje v 1. SNL je v teh dneh zelo živahno, v taboru Olimpije pa so šok doživeli, še preden so stopili na zelenico proti Domžalam. Antonio Marin se je konec tedna proti Radomljam izkazal z dvema zadetkoma, na ponedeljkovem treningu pa mu je popustilo koleno in hitro je bilo jasno, da gre za težjo poškodbo.

Prvi pregledi so potrdili, da si je mladi Hrvat, ki je pozimi okrepil Olimpijo, strgal križne vezi in je tako že zaključil sezono, čaka ga dolgotrajno okrevanje. Pri Olimpiji so po odhodu Ruija Pedra želeli zaupati dirigentsko paličico prav Marinu, proti Radomljam je pokazal odlično igro, žal pa nanj v preostanku sezone ne bodo mogli računati.

Kljub temu so varovanci Zorana Zeljkovića na zelenico v Stožicah pritekli odločno in v sredinem popoldnevu predvsem v prvem polčasu prikazali všečno igro. V 13. minuti je edini zadetek na tekmi z roba kazenskega prostora dosegel Raul Alexander Florucz po podaji novinca Ivana Durdova, v 33. minuti je mrežo gostov zatresel tudi Marcel Ratnik, a je bil v prepovedanem položaju.

V drugem delu je tempo v igri padel, Olimpija pa je brez večjih težav potrdila vse tri točke. Domžale so medtem v vse večjih težavah, v spomladanskem delu prvenstva so izgubili vse tri tekme: s 3:1 proti Bravu, s 4:1 proti Rogaški in zdaj še z 1:0 proti Domžalam.

Preberite tudiKaj vse bi bilo treba spremeniti po incidentu v Prekmurju

Prvi dvoboj sta v Domžalah odigrala Kalcer Radomlje in Aluminij, šlo je za derbi v boju za obstanek. Ta je pripadel gostom iz Kidričevega, ki jim je zmago prinesel Tin Matić z dvema goloma v 27. in 78. minuti tekme. Nino Kukovec je lahko v sodnikovem dodatku le ublažil poraz Radomljanov. Danes je drobnogledom derbi Ljubljanske kotline v Stožicah, v četrtek pa gostovanje razigranega Brava v mariborskem Ljudskem vrtu.

Nogometaši Celja so slavili prepričljivo zmago. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nogometaši Celja so slavili prepričljivo zmago. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Visoka zmaga Celjanov

Vodilni Celjani so upravičili vlogo favoritov proti zadnjeuvrščeni Rogaški, čeprav so po 20 minutah izgubili Maria Kvesića, ki se je poškodoval. Že tako je zaigral namesto načetega Denisa Popovića, že od prej manjka Luka Bobičanec, tako da ga je zamenjal Tamar Svetlin.

Gostitelji so prešli v vodstvo v 30. minuti. Po podaji z leve strani je Jegor Prucev iz bližine streljal z glavo, vratar Ajdin Mulalić se je sicer izvrstno odzval, a do odbite žoge je prišel Aljoša Matko in zabil svoj sedmi gol sezone, prvega po 12. kolu, po katerem je počival zaradi poškodbe. V 64. minuti so Celjani iz navidez nenevarne akcije povišali na 2:0, potem ko je Nino Milić poslal žogo pred gol Rogaške, tam pa je Toura Diaby nespretno posredoval in zatresel lastno mrežo. Že pet minut pozneje so gledalci videli dokaj redek pojav na nogometnih zelenicah, saj je po podaji z desne pred vrata avtogol dosegel še Di Mateo Lovrić. Na 4:0 je bilo treba čakati le dve minuti, ko je v kazenskem prostoru preigraval Matko in zabil še svoj osmi gol sezone. V 83. minuti je Marko Prenkpalaj unovčil napako Žana Karničnika za znižanje izida na 1:4.

Iličić med glavnimi junaki na Ljudskem vrtu

Mariborčani so proti Bravu prevladovali vso tekmo in zasluženo vpisali nove tri točke, ki so jih vsaj začasno dvignile na tretje mesto. Bravo, ki v Ljudskem vrtu ni zmagal od marca 2022, je peti. Ljubljančani so že kmalu po začetku tekme doživeli kar hud udarec, saj je zaradi poškodbe iz igre moral prvi podajalec lige Matija Kavčič. Takoj zatem je Maks Barišić po podaji Svena Šoštariča Kariča zatresel mrežo Brava, vendar je bil za malenkost v prepovedanem položaju.

Vijolični so vodstvo dočakali v 28. minuti, ko je najprej Jan Repas z desne strani zadel vratnico, do odbite žoge je prišel Josip Iličić in jo pospravil pod prečko. Le malce zatem je Arnel Jakupović neuspešno sprožil proti vratom gostov, uspešnejši pa je bil na drugi strani Jan Gorenc v 30. minuti, ko je zadel po kotu z desne strani, ko je na drugi vratnici prišel do strela po podaljšani žogi Milana Tučića.

V drugem polčasu je najprej Barišić zgrešil v 57. minuti, je pa mariborsko iskanje poti do novega zadetka sadove obrodilo dve minuti pozneje. Takrat je Iličić s peto na desni strani kazenskega prostora podal nazaj do Pijusa Širvysa, ki je poskusil s strelom, a je žogo toliko zgrešil, da je ta končala na drugi vratnici pri Jakupoviću, ki je iz bližine dosegel svoj deseti gol v sezoni za končnih 2:1.

Prva liga Telemach, 22. kolo:
Kalcer Radomlje – Aluminij 1:2 (400; Kukovec 91.; Matić 27., 78.)
Olimpija – Domžale 1:0 (Florucz 13.)
Celje – Rogaška 4:1 (Matko 30., 71., Diaby 64. ag, Lovrić 69. ag; Prenkpalaj 82.)
Maribor – Bravo Kostel 2:1 (Iličić 28., Jakupović 58.; Gorenc 30.)
Koper – Mura preloženo

Preberite še:

Komentarji: