Vijoličasta veselica, v 22 minutah prvaki doživeli šah-mat, pretep navijačev

V Ljudskem vrtu je Maribor v 1. polčasu zabil tri gole Olimpiji, ki je v sodnikovem podaljšku prišla do častnega zadetka. Tekme 17. kola 1. SNL krojilo vreme.
Fotografija: Mariborčani so praznovali drugi zadetek Jana Repasa. FOTO: NKMaribor/X
Odpri galerijo
Mariborčani so praznovali drugi zadetek Jana Repasa. FOTO: NKMaribor/X

Večni derbi 17. kola 1. SNL v Ljudskem vrtu med Mariborom in Olimpijo so prepričljivo dobili domači nogometaši, ki so v prvih 22 minutah dosegli tri gole. Z bele točke je proti branilcem naslova zadel Arnel Jakupović (4.), zatem je dva evrogola v 6. in 22. minuti dosegel Jan Repas. Branilka naslova Olimpija je šele v sodnikovem podaljšku prišla do častnega gola, z 11 metrov je bil uspešen rezervist Mustafa Nukić. Derbi je v mrzlem vremenu privabil 7500 gledalcev.

Izida so se razveselili vodilni Celjani, ki bodo tekmo proti Kopru odigrali kasneje, saj je bila zaradi vremena prekinjena. Prvo nedeljsko srečanje so dobili nogometaši Brava, ki so z 2:0 premagali Muro. Strelca sta bila Martin Pečar in Luka Kerin

Prva liga Telemach, 17. kolo:

Sobota:

Rogaška – Aluminij preloženo na 13. december (13.00)

Domžale – Kalcer Radomlje 3:0 (Nuhanović 4. avt., Krstovski 29., 46.)

Celje – Koper prekinjeno

Nedelja:

Bravo – Mura 2:0 (Pečar 12., Kerin 62.)

Maribor – Olimpija 3:1 (Jakupović 4./11-m, Repas 6., 21.; Nukić 92./11-m)

V Ljudskem vrtu je bilo veselo ob treh golih Maribora. FOTO: NK Maribor/X
V Ljudskem vrtu je bilo veselo ob treh golih Maribora. FOTO: NK Maribor/X

Prvo dejanje 17. kola slovenskega nogometnega prvenstva se v soboto ni razpletlo po načrtu prirediteljev. Nogometaši Rogaške in Aluminija bi morali namreč ob 13. uri začeti  prvo tekmo kola, toda odgovorni so tekmo odpovedali zaradi preslabih vremenskih razmer. Igrišče v Rogaški Slatini je bilo preveč razmočeno, nekateri deli igrišča so bili pod vodo. Tekmo bodo odigrali v sredo, 13. decembra, ob 13. uri.

Dvoboj med Celjem in Koprom so začeli s skoraj polurno zamudo zaradi čiščenja snega z igrišča. Po pol ure tekme pa je sodnik Matej Jug zaradi vse močnejšega sneženje prekinil obračun pri rezultatu 0:0, saj razmere za igranje niso bile več v mejah regularnosti. Moštvi bosta dvoboj končali v naknadnem terminu.

Repas junak Maribora

Prvi večni derbi sezone so v Ljubljani dobili zeleno-beli, ki so v Ljudski vrt prišli v nizu osmih prvenstvenih tekem brez poraza. Toda izbranci Anteja Šimundže so že v prvem delu trikrat zatresli mrežo gostov in tako postavili čvrste temelje zmagi, in sicer 22. na 58. večnem derbiju od 2009/10. Olimpija ostaja pri 14 tovrstnih slavjih.

Štajerci so že po dobri minuti tekme prišli v kazenski prostor, Hilal Soudani pa je v roko zadel Aljaža Krefla, nakar je po pregledu posnetka sledila najstrožja kazen. To je uspešno izvedel Jakupović. Lepo polne tribune Ljudskega vrta so še slavile prvi zadetek, ko je padel še drugi. Krefl je na sredini igrišča izgubil žogo, to je na rob kazenskega prostora pripeljal Repas in zanesljivo premagal Denisa Pintola v vratih Olimpije, ki je prejšnjih pet prvenstvenih tekem končala brez prejetega gola, pa tudi za Pintola sta bila to sploh prva prejeta zadetka v ligi to sezono.

Tretjega je prejel v 22. minuti, ko ga je znova premagal Repas, takrat je zadel s približno 20 metrov za svoj peti gol sezone. To je povzročilo reakcijo trenerja Zorana Zeljkovića, ki je opravil dve menjavi že v 26. minuti. Kljub temu pa gostom do konca polčasa ni uspelo resno ogroziti Ažbeta Juga, izjemi so bili poskusi Nemanje Motike in Admirja Bristrića v izdihljajih prvega dela.

Ljubljančani so pričakovano odločneje začeli drugi polčas, imeli tudi lepo priložnost prek Ruija Pedra, vendar je dobro posredoval Jug po poskusu iz bližine, na drugi strani pa je Soudani v 54. minuti zadel ljubljansko mrežo, a iz prepovedanega položaja. Repas je bil blizu svojega tretjega zadetka v 56. minuti, vendar je žogo iz bližine poslal čez gol.

Rui Pedro je v 60. minuti spet preizkusil Juga, v 67. je dokaj nenevarno meril Timi Max Elšnik, minuto zatem pa je imel Maribor v eni akciji dve zaključni žogici, a ostal brez četrtega zadetka, tako je ostalo tudi v 78. minuti po strelu Marina Laušića. Rui Pedro je nekaj sekund zatem na drugi strani s strelom preko glave zadel vratnico, končni izid pa je v 93. minuti postavil Nukić, ki je na svoj 33. rojstni dan uspešno izvedel najstrožjo kazen. Maribor bo v 18. krogu v sredo gostoval v Kopru, Olimpija pa bo dan pozneje gostila Bravo.

Domžalčani odpravili Radomljane

Več sreče so imeli v Domžalah, kjer so spravili pod streho lokalni derbi med Domžalčani in Radomljani (3:0). Izbranci Dušana Kosića so sosedski obračun z Radomljani dobili zelo zanesljivo. Že v prvem polčasu so opravili večino dela, v drugem pa le še dokončali začeto proti tokrat nerazpoloženi gostujoči zasedbi.

Domžalčani so že po dveh minutah nevarno zagrozili, Mario Krstovski je le za malenkost zgrešil cilj. V vodstvo so prešli že dve minuti pozneje, ko je žogo v lastno mrežo nesrečno poslal Sandi Nuhanović po podaji z desne strani. Krstovski je v 29. minuti podvojil prednost gostiteljev, potem ko je prišel v kazenski prostor, se otresel Dominika Prpića in matiral še Luko Baša.

V še večji godlji so se gostje znašli po pol minute v drugem polčasu, ko je Krstovski zadel v kazenskem prostoru, potem ko je preslabo odbil Prpić. V 54. minuti je moral prvič resno na tekmi posredovati domači vratar Gašper Tratnik, ki se je izkazal po poskusu Uroša Koruna z glavo. Osem minut pozneje je spet zadel Krstovski, toda ostal brez svojega šestega gola v sezoni, saj je pregled posnetka pokazal predhoden prekršek nad Korunom.

Nekoliko živahnejši Radomljani so znova zagrozili v 75. minuti, ko je za malo zgrešil Ivan Krolo, pozneje je bil nenatančen iz bližine še Nino Kukovec, v 90. minuti pa je pri Domžalah zadel še Gašper Černe, vendar iz nedovoljenega položaja.

Nogometaši Domžal so dobili lokalni derbi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nogometaši Domžal so dobili lokalni derbi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Bravo nadigral Sobočane

Bravo je na prejšnjih štirih tekmah zbral le dve točki, tokrat pa je zasluženo premagal Muro, pri čemer sta največji napadalni delež opravila Martin Pečar in Luka Kerin. Po sobotnem sneženju so v Šiški dobro pripravili zelenico za obračun Brava in Mure. Ta v uvodnih desetih minutah ni ponudil kakšne velike priložnosti, vendar so nekaj več pokazali domači, ki so tudi povedli v 12. minuti. Takrat je v osrčju kazenskega prostora do žoge prišel Pečar in brez težav dosegel svoj četrti gol sezone.

Pozneje je tudi Mura, ki je imela več žogo v posesti, nekajkrat opozorila nase, v 24. minuti pa je šel Alen Bubek na ogled posnetka, saj je žoga v iztegnjeno roko zadela Kerina. Pričakovano je sledila enajstmetrovka, ki jo je izvedel Dardan Shabanhaxhaj, Matija Orbanić pa je njegov strel obranil. Žogo je odbil v vratnico.

V 34. minuti je po podaji Matije Kavčiča iz kota z desne strani je do dobrega strela z glavo prišel Jakov Gurlica, vendar je bil Klemen Mihelak na mestu. Orbanić pa se je znova izkazal le malce zatem, ko je ustavil nov Shabanhaxhajev poskus.

Dobro minuto po začetku drugega dela je Matej Poplatnik pri domačih žogo poslal malce mimo vrat, tudi sicer pa sta ekipi v uvodu nanizali nekaj obetavnih akcij, imeli nekaj strelov, a so bili preslabi za spremembo izida, tudi poskus Amadeja Maroše z glavo v 61. minuti. V 62. minuti pa so Šiškarji podvojili prednost. Strelec prvega gola Pečar je podal z leve strani, pred golom pa se je najbolje znašel Kerin, podajalec pri vodilnem golu Brava.

Nogometno tekmo v Rogaški Slatini so preložili na poznejši termin. FOTO: Jože Suhadolnik
Nogometno tekmo v Rogaški Slatini so preložili na poznejši termin. FOTO: Jože Suhadolnik

Preberite še:

Komentarji: