Rdeči vragi udomačili ruskega medveda

Belgijci prepričljivo začeli evropsko nogometno prvenstvo.
Fotografija: Romelu Lukaku je že svoj prvi zadetek posvetil soigralcu pri Interju Christianu Eriksenu. FOTO: Anatolij Malcev/AFP
Odpri galerijo
Romelu Lukaku je že svoj prvi zadetek posvetil soigralcu pri Interju Christianu Eriksenu. FOTO: Anatolij Malcev/AFP

Belgijska nogometna reprezentanca je v Sankt Peterburgu v 1. krogu evropskega prvenstva premagala Rusijo s 3:0 (2:0). Za Belgijo sta zadela Romelu Lukaku, ta je bil uspešen dvakrat v 10. in 88. minuti, in Thomas Meunier v 34. V skupini B je pred tem Finska premagala Dansko z 1:0. Belgijci so prvenstvo začeli tako, kot so številni od njih pričakovali. Da niso zaman prva reprezentanca na svetovni lestvici in eni favoritov tega vseevropskega turnirja, so dokazali že v prvem polčasu, v katerem so prišli do lepe prednosti, v drugem pa le dokončali delo.

Udarni napadalec rdečih vragov je bil učinkovit. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP
Udarni napadalec rdečih vragov je bil učinkovit. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP


Čeprav so Rusi kar odločno začeli tekmo, pa so Belgijci povedli iz svoje prve nevarne akcije. V deseti minuti si je Andrej Semjonov privoščil napako, kar je v kazenskem prostoru izkoristil Romelu Lukaku. Ta je zadetek posvetil soigralcu pri milanskem Interju, Dancu Christianu Eriksenu, ki se je na drugi tekmi skupine med Dansko in Finsko zgrudil in so ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico. »Chris, Chris, rad te imam,« je zavpil v kamero po doseženem golu. Rdeči vragi so prednost podvojili v 34. minuti, ko je slabo posredovanje vratarja Antona Šunina kaznoval Thomas Meunier, ki je odbito žogo iz bližine poslal v mrežo.

Ruski vratar Anton Šunin je moral trikrat po žogo v svojo mrežo. FOTO: Anton Vaganov/AFP
Ruski vratar Anton Šunin je moral trikrat po žogo v svojo mrežo. FOTO: Anton Vaganov/AFP


Rusi, ki sicer niso bili posebej nevarni, so že v prvem polčasu zaradi poškodb morali opraviti dve menjavi, pred drugim delom jih je tako čakala težka naloga. Da je temu tako, govori tudi podatek Opte, da Rusija na evropskih prvenstvih ni dobila niti ene od prejšnjih enajstih tekem, na katerih je zaostajala. V uvodu drugega polčasa je bila sicer odločnejša od Belgije, toda nikakor ni prišla do kakšne nevarnejše akcije. Selektor Stanislav Čerčesov je hitro opravil vse preostale menjave, a niti to ni posebej pomagalo v lovu na izenačenje. Belgijci so brez posebnih težav nadzorovali tekmo, umirili tekmece in dvoboj mirno pripeljali do zanje srečnega konca. Piko na i zanesljivi zmagi je postavil Lukaku, ki je v 88. minuti unovčil Meunierjevo podajo v globino.



Komentarji: