Realova igra bo lepša, toda srečo bodo prinesle samo lovorike

Madridski klub prisiljen v spremembe, prvi pomemben preizkus bo v sredo proti Atleticu v evropskem superpokalu.
Fotografija: Realovi nogometaši so na zadnji pripravljalni tekmi ugnali Milan s 3:1. Madridska javnost je s prikazanimi igrami med poletjem precej zadovoljna. FOTO: AP
Odpri galerijo
Realovi nogometaši so na zadnji pripravljalni tekmi ugnali Milan s 3:1. Madridska javnost je s prikazanimi igrami med poletjem precej zadovoljna. FOTO: AP

Odstop Zinedina Zidana je pretresel Realove pisarne, nato je sledil še hujši popotresni sunek z odhodom Cristiana Ronalda, morebitno slovo Luke Modrića pa bi skoraj do tal porušilo šampionsko Realovo zasedbo. Najuspešnejši evropski klub bo imel v novi sezoni zato povsem spremenjeno identiteto.

Sergio Ramos je konec maja v Kijevu dvignil pokal lige prvakov in kronal Realovo evropsko prevlado s četrto lovoriko v petih sezonah in tretjo zapored, toda le nekaj minut kasneje se je madridska zasedba znašla na toliko odprtih frontah, da predsednik Florentino Perez s svojimi pomočniki komajda še sledi vsem novim izzivom.

Zinedine Zidane in Cristiano Ronaldo sta bila najzaslužnejša za tri zaporedne lovorike v ligi prvakov, a to poletje sta oba odšla iz Reala. FOTO: Reuters
Zinedine Zidane in Cristiano Ronaldo sta bila najzaslužnejša za tri zaporedne lovorike v ligi prvakov, a to poletje sta oba odšla iz Reala. FOTO: Reuters


Ukradli trenerja in zakuhali afero


Odhod Zinedina Zidana so v Realu na hitro rešili s španskim selektorjem Julenom Lopeteguijem in zraven zakuhali eno največjih afer svetovnega prvenstva, saj je španska nogometna zveza užaljeno odpustila svojega selektorja le dva dni pred prvo tekmo s Portugalsko.

In če je bilo presenečenje, da so pri Realu »ukradli« ravno Lopeteguija, je mnogo manj nenavaden njihov motiv; v Realovi zasedbi namreč vse bolj prevladujejo španski nogometaši, ki jih novi trener dobro pozna kot nekdanji selektor skorajda vseh španskih selekcij. Kljub vsemu je jasno, da bodo Lopeteguiju na koncu pomagali samo dobri rezultati, nikakor pa prijateljskimi objemi s španskimi nogometaši v Realovem dresu.


Ronaldovega naslednika niso iskali


Kmalu po odhodu Zidana je Realu v slovo pomahal še en junak zadnjih sezon. »Lepo je bilo igrati v Realu, toda čas je za nove izzive« je na zelenici olimpijskega štadiona v Kijevu spregovoril Cristiano Ronaldo in nakazal, kaj se bo dogodilo mesec dni kasneje. Portugalski zvezdnik je grožnjo izpolnil, zapustil predsednika Pereza, češ da ga ni dovolj spoštoval, in Realovo blagajno obogatil za dobrih sto milijonov evrov. Navijači za portugalskim zvezdnikom kaj prida niso jokali, saj prave kemije med njimi vendarle ni bilo, vsaj če se jo primerja z navijaško navezanostjo na Sergia Ramosa, Marcela, Luko Modrića, Isca, Marca Asensia …

Čeprav se sliši skoraj bogokletno, pri Realu pravega naslednika Ronalda sploh niso iskali. Nazaj so sicer skušali zvabiti Jamesa Rodrigueza, vendar je Kolumbijec ostal na posoji pri Bayernu. Kaj drugega niso načrtovali, vsaj ne pri tistih, ki so na voljo na tržnici, zato si bodo Ronaldove gole razdelili ostali Realovi igralci.

Brazilski najstnik Vinicius je pokazal talent, zdaj bo moral še zrelost. Real je zanj odštel 45 milijonov evrov. FOTO: AP
Brazilski najstnik Vinicius je pokazal talent, zdaj bo moral še zrelost. Real je zanj odštel 45 milijonov evrov. FOTO: AP


Neznanka je brazilski najstnik Vinicius


Precej več lahko prispeva Gareth Bale, edina dilema je, ali bo ostal zdrav vso sezono. Po Ronaldovem odhodu je Valižan hitro utišal svojo grožnjo po odhodu, saj je vedel, da bo postal prvi Realov zvezdnik. Ker ne bo več le Ronaldov oproda, bi znal več golov zabiti tudi Karim Benzema, največja pričakovanja pri Realu imajo od mladeniča Marca Asensia. Spretni levičar je v zadnjih dveh sezonah že nakazal svoj neizmeren talent, v prihodnje bo imel še več svobode in predvsem priložnosti za igranje. Dokončno bo v ospredje stopil tudi Isco, ljubljenec Lopeteguija v španski reprezentanci, nekaj neznank pa je, kako bodo pri Realu unovčili mladost in talent brazilskega najstnika Viniciusa.

Da ima komaj polnoletni brazilski nogometaš v nogah veliko spretnosti, je pokazal na ameriški turneji, vprašanje je, kako bo razigranost in mladostniško naivnost prelil v ustrezno zrelost za najvišje evropske zahteve. Pri Realu so zato Viniciusa zadnje leto večkrat povabili v Madrid, klubski predstavniki so ga obiskovali tudi pri Flamengu, obenem so mu v Brazilijo pošiljali videoposnetke Realovih soigralcev, da bi čim bolj spoznal njihove značilnosti. Nekaj časa je med snovalci Realove politike krožila ideja, da bi Viniciusa posodili v kakšen manjši španski klub, a očitno bo ostal v Madridu od samega začetka.


Kitajski milijoni mamijo Modrića


Povsem nepripravljeno je Realovo kadrovsko službo ujela želja Luke Modrića, da prestopi k Interju. Resda so se vmes pregovarjali še z Modrićevim rojakom Mateom Kovačićem (odšel je v Chelsea), toda vloga hrvaškega kapetana je vseeno precej pomembnejša, obenem Real nima ustreznih rešitev za zapolnitev tovrstne praznine.

Modrićeva želja je jasna. V Interju bi bil najbolje plačan nogometaš, kitajski lastniki milanskega kluba bi ga potem za bogato finančno nadomestilo poslali še v kitajski klub Jiangsu Suning. Nikakor ni nepomembno niti dejstvo, da bi se Modrić pri Interju pridružil številnim rojakom Marcelu Brozoviću, Ivanu Perišiću in Šimetu Vrsaljku, hkrati bi bil bližje rodni Hrvaški.

Real se je zaščitil s Perezovo izjavo, da je Modrić na voljo samo ob plačilu odkupne klavzule za 750 milijonov evrov, kar je jasen znak, da Modrić ni naprodaj. Realova uprava je jezna tudi na Modrićevega agenta Predraga Mijatovića, ker podpihuje Modrićev odhod, namesto da bi kot nekdanji Realov nogometaš skušal blažiti razlike med kraljevskim klubom in hrvaškim zvezdnikom.

Zadnje govorice iz Madrida nakazujejo, da bo Modrić na koncu vendarle podaljšal z Realom in se na plačilni listi pridružil Garethu Balu in Sergiu Ramosu, vendar dokler novega podpisa na pogodbi ne bo, bodo vztrajali tudi Interjevi pogajalci.

Proti Milanu je zaigral tudi Luka Modrić in prejel glasno podporo Realovih navijačev. FOTO: AFP
Proti Milanu je zaigral tudi Luka Modrić in prejel glasno podporo Realovih navijačev. FOTO: AFP


Več vratarjev kot napadalcev


Ker sta Neymar in Kylian Mbappe občutno predraga in ker ju PSG (letos) nikakor noče prodati, je Realu ostalo malo manevrskega prostora pri okrepitvah. V Madridu so se spogledovali z Edenom Hazardom, toda dokler bo Chelsea zanj zahteval preko 200 milijonov evrov, dogovor ne pride v poštev.



Še najbolj zveneče ime je vratar Thibaut Courtois, saj je belgijski vratar le dočakal vrnitev v Madrid (nekoč je branil za Atletico) k svojim otrokom, pa tudi življenje v španski prestolnici mu je ljubše od deževnega in hladnejšega Londona. Kljub temu ostaja tržnica odprta do konca avgusta, pod mizo pa se lahko kuha še kakšen prestop. Morda Mauro Icardi iz Interja? Ali celo katalonski sin Thiago Alcantara iz Bayerna?

V klubu je sicer precej nenavadna situacija, saj ima Real več vratarjev kot napadalcev. Poleg Courtoisa hoče v Madridu ostati ljubljenec soigralcev in navijačev Keylor Navas, v zraku je usoda rezervistov Kike Casille in Luce Zidana, zraven je tudi ukrajinski talent Andrej Lunin, ki je vsaj po prikazanem na pripravljalnih tekmah pravi adut za prihodnost.


V ospredju posest žoge


Začetno uigravanje novega Reala je potrdilo, da spremembe ne bodo samo v kadru, temveč tudi v igri. Lopetegui stavi na večjo posest žoge v napadu ter na visok pritisk na nasprotnika v obrambi, kar bo zagotovo lepše za oko, a vprašanje je, koliko bo ta Real učinkovit pri doseganju golov in lovljenju lovorik.

Prvi resen preizkus prenovljenega Reala bo že v sredo v Talinu v evropskem superpokalu proti staremu znancu Atleticu. Pri Zidanu je veljalo, da Real mestnega tekmeca premagoval na mednarodnem prizorišču in izgubljal v španski ligi. In kako uspešen bo Lopeteguijev beli balet?



Jan Oblak bo z Atleticom med glavnimi favoriti tudi v ligi prvakov. FOTO: AFP
Jan Oblak bo z Atleticom med glavnimi favoriti tudi v ligi prvakov. FOTO: AFP

Več iz te teme:

Komentarji: