Milošević vrača žogico: Tudi mi smo ekipa v nastajanju

Prvi večni derbi nove prvoligaške sezone je podaljšal čakanje Štajercev na zmago v obračunih z najhujšimi rivali.
Fotografija: Na klopi Partizana je Savo Milošević (levo) svoj prvi derbi kot trener izgubil, v Ljubljani je imel več sreče. Simon Rožman (desno) slasti zmage na velikih slovenskih obračunih še vedno ni okusil. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na klopi Partizana je Savo Milošević (levo) svoj prvi derbi kot trener izgubil, v Ljubljani je imel več sreče. Simon Rožman (desno) slasti zmage na velikih slovenskih obračunih še vedno ni okusil. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po tem, ko je dramatična sezona 2020/21 prinesla tri remije in zmago Olimpije, je Maribor v nedeljo tudi v sedmem poskusu ostal brez zmage na večnih derbijih, na katero čaka od gostovanja v Ljubljani 28. septembra 2019 (2:4). Savo Milošević, veteran najbolj vročega balkanskega derbija med beograjskima Partizanom in Crveno zvezdo, je v prvem poskusu ugnal Simona Rožmana, potem ko je kar dva gola prispeval branilec Antonio Mlinar Delamea, pod mojstrovino pa se je z glavo podpisal tudi Almedin Ziljkić s svojim sploh prvim golom v zeleno-belem dresu. Maribor je po vzpodbudni predstavi na povratni tekmi kvalifikacij za konferenčno ligo s Hammarbyjem razočaral, edini gol je z enajstih metrov v drugem polčasu dosegel Blaž Vrhovec.

image_alt
Ljubljančani na Krku, Mariborčani na Pagu, derbi kljub temu spodoben


»Super tekma, po dolgem času pred toliko gledalci. Bil je pravi derbi in mislim, da so gledalci prišli na svoj račun. Mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali, saj smo pokazali karakter,« je po tekmi za Šport TV povedal vezist Olimpije Nik Kapun. »Moram reči, da je tudi Maribor igral zelo dobro z žogo v nogah. Mislim, da smo se mi dobro branili in da zato Maribor ni prišel do izrazitejših priložnosti. To nas je na koncu pripeljalo do osvojitve vseh treh točk,« je dodal.
 

Pot bo za Maribor težka


Gostujoči strateg Rožman, ki je začel prvo polno sezono na klopi vijoličastih, je obžaloval učinkovitost večnih rivalov in menil, da njegovi varovanci za razliko od tekmecev preprosto niso imeli svojega dne.

»Čestitke Olimpiji, izkoristila je prekinitve, ki ponavadi odločajo v eno ali drugo smer. Mislim, da smo bili solidni v prvi in drugi tretjini, na koncu pa v zadnji tretjini ne. Premalo kvalitetnih odločitev, premalo udarcev na gol in čestitke Olimpiji za zmago,« je uvodoma za slovensko športno televizijo povedal Rožman.

image_alt
V večnem derbiju zanesljiva zmaga Olimpije


»Prišli smo do zadnje tretjine, manjka nam malo kvalitete v samem zaključku. Kaznovali so nas v bistvu ob vsaki prekinitvi, mislim, da je bil vsak udarec v okvir vrat gol. Imeli so svoj dan, mi pa smo bili daleč od tega. Ni kaj, kot smo rekli – pot bo težka in rekel bom, da moramo biti na naslednji tekmi veliko boljši kot danes,« je sklenil Rožman.

Vezist Aleks Pihler je pošteno priznal, da si Mariborčani za tokratno predstavo v prestolnici niso zaslužili kaj več od častnega poraza.

»Enostavno smo naredili preveč napak. Naših situacij nismo izkoriščali in na koncu se je za nas zelo slabo končalo. Utrujenost? Ne bi rekel, bolj neka nezbranost v pomembnih trenutkih. Kot sem rekel, napak je bilo preveč in nismo si zaslužili nič več od tega rezultata,« je izjavil Pihler.
 

Milošević videl najboljšo tekmo njegove Olimpije


»Odigrali smo najboljšo tekmo do zdaj. Do zadnje minute so fantje spoštovali, kar smo se dogovorili,« pa je ljubljanskega stratega Sava Miloševića citiral Sportklub. »Po napornem evropskem četrtku smo uspeli pokazati dobro predstavo v fizičnem smislu. Zelo sem zadovoljen, ne bi pa želel, da zdaj zganjamo kakršnokoli evforijo. Sezona se je praktično šele začela. Že v četrtek nas čaka nova zahtevna evropska tekma. Smo pa osvojili pomembne točke. Vesel sem, da so fantje na tako pomembni tekmi pokazali, česa so sposobni.«

Eden najboljših evropskih napadalcev s preloma tisočletja si je z varovanci šele dobro opomogel po napornem gostovanju na Malti, kjer so »zmaji« za nameček odigrali več kot 120 minut obračuna z Birkirkaro in jo premagali šele po izvajanju najstrožjih kazni za preboj v tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo.

»Danes smo bili na res pravi ravni. Mislim, da je veliko pomagalo vreme. Prej smo vedno igrali na 30 in več stopinjah Celzija. Že med pripravami se temperatura ni spuščala pod 30 stopinj, vse prijateljske tekme smo odigrali v veliki vročini, tako je bilo tudi s prvimi tremi tekmami nove sezone. Prvič smo igrali ob temperaturi, primerni za igranje nogometa. To je naredilo veliko razliko. Pokazali smo dobro predstavo in prišli do zaslužene zmage. Morda le na začetku prvega polčasa smo Mariboru dopustili nekaj priložnosti. Če bi gostje takrat zadeli, bi se morda razpletlo drugače,« je dodal Milošević, ki je v slogu štajerskih tekmecev – slednji to ponavljajo že več kot pol leta – opozoril na dejstvo, da zeleno-beli še zdaleč niso dokončan produkt.
 
»Tudi mi smo ekipa v nastajanju. Dvigujemo se iz tekme v tekmo. Moramo narediti še veliko. Pomembno je, da napredujemo. Če je to za tri, pet odstotkov, ni pomembno. Samo, da napredujemo. Seveda se bodo zgodile tudi tekme, ko bomo padli. Ne bomo vedno zmagovali. To je proces. Je pa tokratni derbi zelo pomemben za samozavest. To je samo ena zmaga v nizu. Še nas čaka veliko borb. To je zelo izenačena liga. Derbi je pomemben, a morda še pomembnejše so tekme proti tako imenovanim majhnim ekipam, ki pa v slovenski ligi sploh niso majhne, ampak gre za zelo dobre ekipe, proti katerim ne bo lahko nikomur. Pred vsakim derbijem je napeto. Vsak derbi ima svojo težo. To se vidi na igrišču, ob igrišču in na tribunah. Takšne tekme so najlepše. To so tekme, za katere živimo vsi. Derbiji so prava priložnost, da nogometaši in trenerji pokažejo, kdo so,« je še povedal Milošević.

Preberite še:

Komentarji: