Rusi še naprej brez Evrope

Uefa je sporočila, da ruski klubi v prihodnji sezoni ne bodo smeli nastopati v ligi prvakov in preostalih evropskih tekmovanjih.
Fotografija: Zenit ne bo smel igrati v ligi prvakov. FOTO: Anton Vaganov/ Reuters
Odpri galerijo
Zenit ne bo smel igrati v ligi prvakov. FOTO: Anton Vaganov/ Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes sporočila, da ruski klubi v prihodnji sezoni ne bodo smeli nastopati v ligi prvakov in preostalih evropskih tekmovanjih. Ruska ženska reprezentanca pa ne bo smela nastopiti na prihajajočem evropskem prvenstvu v Angliji.

»Ruski predstavniki ne bodo sodelovali v evropskih klubskih tekmovanjih prihodnjo sezono, se glasi kratka izjava za javnost Uefe. Čeprav se prepoved nastopanja nanaša na prihodnjo sezono, je Uefa dodala, da do nadaljnjega zaradi ruske invazije na Ukrajino ne bo razpravljala o povratku ruskih klubov v evropska klubska tekmovanja.

Uefa je obenem potrdila, da ruska ženska reprezentanca ne bo nastopila na evropskem prvenstvu, ki bo julija v Angliji. Nadomestila jo bo Portugalska. Moška reprezentanca pa ne bo sodelovala v naslednji izvedbi lige narodov.

Dodatno se Ruska nogometna zveza ne bo smela potegovati za izvedbo evropskih prvenstev v letih 2028 in 2032. Tako v igri za EP leta 2028 ostajata Velika Britanija in Irska s skupno kandidaturo ter Turčija. Ta pa se z Italijo bori še za organizacijo prvenstva stare celine čez deset let.

Ruska moška reprezentanca ne bo igrala na letošnjem SP v Katarju. Prepoved se nanaša tudi na vsa ostala klubska in reprezentančna tekmovanja v futsalu ter vsa tekmovanja v mlajših kategorijah za prihodnjo sezono.

»Izvršni odbor Uefe bo v pripravljenosti za sklicevanje naslednjih sestankov in sprejemanje nadaljnjih odločitev,« so še zapisali pri Uefi.

Preberite še:

Komentarji: