Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Rusom časa zmanjkuje, skrbi pa je iz dneva v dan več

Na treh letošnjih tekmah so gostitelji svetovnega prvenstva dosegli le en gol
Jurij Žirkov (z žogo) naj bi bil udarni adut ruske reprezentance na SP, toda na generalki v Innsbrucku je bil v senci domačega asa Marka Arnautovića (levo). Foto Reuters
Jurij Žirkov (z žogo) naj bi bil udarni adut ruske reprezentance na SP, toda na generalki v Innsbrucku je bil v senci domačega asa Marka Arnautovića (levo). Foto Reuters
2. 6. 2018 | 08:27
4:25
Moskva – Ko v Rusiji prirejajo velika športnika tekmovanja, vzneseno pričakujejo nastope domačih reprezentantov. Toda tokrat, slaba dva tedna pred moskovsko premiero ruske izbrane vrste na mundialu, prevladujeta slaba volja in zaskrbljenost. Generalka z Avstrijo v Innsbrucku (0:1; Schöpf) je le potrdila črne namige s prejšnjih tekem – ta reprezentanca ni konkurenčna.

Pred natanko desetimi leti je prav na tem tirolskem štadionu ruska vrsta pisala svojo najlepšo nogometno pravljico po razpadu Sovjetske zveze. Takrat je z imenitno predstavo, zlasti svojega prvega aduta Andreja Aršavina, v odločilni tekmi za napredovanje v končnico evropskega prvenstva ugnala Švedsko, nakar je preskočila tudi visoko nizozemsko četrtfinalno oviro, pa se nato ustavila v polfinalu proti poznejšim prvakom Špancem. Odtlej ruski nogometni stroj ni več deloval tako prepričljivo, že poldrugo leto pozneje ga je v neposrednem kvalifikacijskem dvoboju ustavila slovenska reprezentanca.

A prav svetovno prvenstvo na domačih zelenicah naj bi vlilo novo moč veliki naciji z evropskega vzhoda. Toda zadnje predstave tega še zdaleč ne napovedujejo. Že na preizkušnji nekaterih štadionov za svetovno prvenstvo, lanskem medcelinskem pokalu, domača reprezentanca o svoji moči ni prepričala rojakov na tribunah, zdaj se zdi, da je moštvo v še slabšem stanju. Na letošnjih treh pripravljalnih tekmah je skupaj doseglo le en gol, prejelo jih je sedem, pred tremi dnevi v Innsbrucku pa proti vratom domače reprezentance ni sprožilo niti enega strela!
 

Selektor tarča kritik


»Dolgo smo bili prizanesljivi, ohranjali mir, se tolažili na medcelinskem pokalu, da je pred domačo reprezentanco še eno leto priprav, toda nato premika ni bilo,« so po novi ponesrečeni predstavi, tokrat na Tirolskem, zapisali v komentarju moskovskega dnevnika Sport Ekspres. Igra moštva je na podobno nizki ravni, kot je bila slovenska prav tako v Avstriji, in sicer marca na zelenici štadiona ob Vrbskem jezeru, a pri naši reprezentanci je vendarle drugače, saj nima v bližnji prihodnosti pred seboj velikega tekmovanja, Rusi pa imajo tisto največje prav doma.

Projekta za domači mundial se je lotil Stanislav Čerčesov, od leta 2016 selektor Rusije, potem ko pred tem ni šlo z rojakom Leonidom Sluckim ter tujima strokovnjakoma Dick Advocaatom in Fabiom Capellom. A tudi sedanjemu glavnemu šefu reprezentančne klopi, 54-letniku s trenerskimi izkušnjami iz Spartaka, Sočija, Groznega, Perma, moskovskega Dinama ter v tujini Kufsteina, Innsbrucka in Legie Varšava, doma očitajo premalo dinamike pri selekciji in vztrajanju pri počasnejših starejših reprezentantih. Tako je branilec Sergej Ignaševič v sredo na Tirolskem pri svojih 38 letih, 14. julija bo praznoval 39. rojstni dan, že podrl dosedanji mejnik o najstarejšem ruskem nogometnem reprezentantu; pred tem je bil to sloviti čuvaj mreže Lev Jašin, a od njegov čarovnij v vratih je naokrog že pet desetletij …
 

Moštvo brez prvakov


Povprečna starost ruske enajsterice v Innsbrucku je bila slabih 30 let, iz novega roda nogometašev so bili na igrišču le Aleksandr Golovin (22 let), Roman Zobnin (24) in Daler Kuzjajev (25), čedalje bolj množični selektorjevi opoziciji tudi ni všeč, da v Avstriji ni preizkusil nikogar iz vrst domačih prvakov, Lokomotiva iz Moskve. Povrhu pa omenjena mlada trojica ni navdušila. »Na častni tribuni v Innsbrucku je bil tudi Jose Mourinho, toda žal ne zaradi Golovina, temveč zavoljo domačega reprezentanta Marka Arnautovića. Ob tem pa se spomnimo tudi krute resnice, da so Avstrijci igrali brez prvega asa Davida Alabe, na nogometnem trgu vrednega 50 milijonov evrov,« je zapisal dnevnik Sovjetski sport in podobno kot rojaki poudaril, da je pred SP na vrsti le še ena tekma pripravljalnega značaja – v torek doma s Turčijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine