Slovenci zanesljivo premagali Severne Irce, Šporar dvakrat v polno

Severna Irska nudila dostojen odpor v Stožicah. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2024 v Nemčiji, je vse bolj dramatično.
Fotografija: Andraž Šporar je hitro popeljal Slovenijo v vodstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Andraž Šporar je hitro popeljal Slovenijo v vodstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah dosegla pomembno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo od 14. junija do 14. julija 2024 v desetih nemških mestih. Peti tekmec naše izbrane vrste v boju za euro je bila Severna Irska, izrazito neugodna ekipa za Slovence, ki so jo v dosedanjih petih tekmah premagali le enkrat. Danes so izbranci Matjaža Keka slavili še drugo zmago v medsebojnih obračunih, potem ko so bili boljši s 4:2 (3:1).

Tokratni dvoboj se za naše reprezentante ne bi mogel začeti bolje. Andraž Šporar je namreč že v tretji minuti popeljal slovensko izbrano vrsto v vodstvo z 1:0. Toda veselje domačih navijačev ni trajalo dolgo. Že pičle štiri minute pozneje je namreč rezultat poravnal Isaac Price.

Med strelce se je vpisal tudi Benjamin Šeško. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Med strelce se je vpisal tudi Benjamin Šeško. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Za novo navdušenje v Stožicah je v 17. minuti poskrbel Petar Stojanović, gol oziroma avtogol pa so pripisali Jonnyju Evansu. Na 3:1, kar je tudi rezultat po prvem polčasu, je nato v 42. minuti povišal Benjamin Šeško, ki so mu malo pred tem en zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Tudi drugi polčas so bolje odprli Slovenci, toda gola so se v tem delu prvi veselili gostje. V 53. minuti je na 2:3 znižal Evans. Že v naslednji akciji pa je za eksplozijo čustev vnovič poskrbel Šporar, ki je še drugič na tekmi spravil žogo za hrbet gostujočega vratarja Baileyja Peacocka-Farrella. V nadaljevanju se mreži nista več zatresli, tako da je zmaga s 4:2 ostala doma.

Tudi Severni Irci so imeli svoje trenutke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tudi Severni Irci so imeli svoje trenutke. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenija – Severna Irska 4:2 (3:1)

Štadion Stožice, gledalcev 12.587, sodnik Marco Guida (Italija).

Strelci: 1:0 – Šporar (3.), 1:1 – Price (7.), 2:1 – Evans (ag, 17.), 3:1 – Šeško (42.) 3:2 – Evans (53.) 4:2 – Šporar (56.).

Slovenija: Oblak; Karničnik, Brekalo, Bijol, Janža (Balkovec 85.); Stojanović, Elšnik (Lovrić 90.), Gnezda Čerin, Mlakar (Kurtić 74.); Šporar, Šeško (Vipotnik 85.).

Severna Irska: Peacock-Farrell; Brown (Cathcart 20., Smyth 76.), Evans, McNair; Kennedy (Washington 46.), Saville, Charles (Magennis 46.), Hume; McMenamin, Price (McCann 64.), D. Charles.

Finci dolgo lomili odpor Kazahstancev

V skupini H sta se danes v Astani pomerila Kazahstan in Finska, derbi doslej vodilnih reprezentanc skupine H pa je pripadel »Suomijem«, ki so bili boljši z 1:0 (0:0). Zmagoviti gol je v 78. minuti zabil Oliver Antman, napadalec danskega kluba Nordsjælland. To pomeni, da bodo Finci, ki so doslej osvojili že ducat točk, tudi po petem kolu na vrhu lestvice v skupini H.

Oliver Antman se je takole veselil zmagovitega gola za Finsko. FOTO: Stringer/AFP
Oliver Antman se je takole veselil zmagovitega gola za Finsko. FOTO: Stringer/AFP

V nedeljo se bodo v novem derbiju doma pomerili še z Danci, ki so danes s 4:0 odpravili nogometaše San Marina. Gostje so zdržali prvih 25 minut, potem pa so za Dance zadeli: Pierre-Emile Højbjerg (26.), Joakim Maehle (28.), Jonas Wind (40.) in Christian Eriksen v sodnikovem dodatku.

Slovenija bo v tem kvalifikacijskem ciklu v nedeljo odigrala še tekmo v gosteh proti San Marinu, preostala nedeljska para v skupini H sta Kazahstan – Severna Irska in Finska – Danska. Ob idealnem razpletu preostalih dvobojev lahko torej Slovenci v nedeljo z morebitno zmago na Apeninih zgolj pridobijo.

Preberite še:

Komentarji: