Samuraji uprizorili preobrat, Nemci domov

Iz skupine F sta se v osmino finala SP v Katarju uvrstila Hrvaška in Maroko, iz skupine E pa Japonska in Španija. Nemčija tako kot v Rusiji izpadla.
Fotografija: Japonci so v treh minutah naredili preobrat. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Japonci so v treh minutah naredili preobrat. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Maroko, Hrvaška, Japonska in Španija so se danes uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju. Izpadli so štirikratni prvaki Nemci, katerih zmaga proti Kostariki je bila pirova, in tretji z zadnjega mundiala Belgijci.  

Luka Modrić se je veselil napredovanja. FOTO: John Sibley/ Reuters
Luka Modrić se je veselil napredovanja. FOTO: John Sibley/ Reuters

Japonska reprezentanca je v zadnjem krogu skupine E premagala Španijo z 2:1 (0:1), oba današnja medsebojna tekmeca pa sta se uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Za Japonce sta gola dosegla Ritsu Doan (48.) in Ao Tanaka (51.), za Špance pa Alvaro Morata (11.). Japonska je skupinski del tako končala na prvem mestu. Po zmagi nad Nemčijo z 2:1 je nato izgubila proti Kostariki z 0:1, po današnji zmagi nad Španijo z 2:1 pa je zbrala šest točk.

Drugouvrščena Španija je v treh tekmah osvojila štiri točke, tako kot tretjeuvrščena Nemčija, ki pa ima slabšo razliko v golih. Špansko razmerje danih in prejetih golov znaša 9:3, nemško pa 6:5. Od turnirja se poleg Nemčije, štirikratne svetovne prvakinje iz Švice 1954, Nemčije 1974, Italije 1990 in Brazilije 2014, poslovila tudi Kostarika, ki je v treh tekmah zbrala tri točke.

Tako Hrvati kot Belgijci so imeli na tekmi svoje priložnosti, posebej v drugem delu pa so bili izbranci Roberta Martineza bližje zadetku, med drugim je Romelu Lukaku iz neposredne bližine zadel vratnico, ob tem pa zapravil še nekaj priložnosti, zadnjo tik pred koncem, ko je nerodno sprejel žogo s prsi, namesto da bi žogo poslal v prazno mrežo. V tej skupini je prvo mesto na lestvici pripadlo Maroku, ki je v Al Tumami z 2:1 ugnal Kanado. V prvem polčasu je sodnik Anthony Taylor po posredovanju VAR preklical odločitev o 11-metrovki za Hrvaško.

Romelu Lukaku je bil osmoljenec tekme. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP
Romelu Lukaku je bil osmoljenec tekme. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP

Nemška reprezentanca je premagala Kostariko s 4:2 (1:0), vendar ostala brez izločilnih bojev. Tekma med Kostariko in Nemčijo, ki je šla v zgodovino kot prva v zgodovini moških svetovnih prvenstev, na kateri so glavne sodniške naloge opravljale ženske na čelu s Francozinjo Stephanie Frappart, je bila statistično povsem v domeni Nemcev. Ti so dosegli štiri gole, od tega dva Kai Havertz, trikrat zadeli vratnico, na koncu pa se po roko na srce preveč neprepričljivi igri drugič zapovrstjo na svetovnih prvenstvih poslovili po skupinskem delu.

Japonce v osmini finala v ponedeljek čakajo Hrvati, Špance pa v torek Maročani.

Preberite še:

Komentarji: