Španska liga z novo fronto, ki ni po godu Uefa

Predsednik La Lige Javier Tabas je povedal, da je zaradi prestopa Erlinga Haalanda že vložili tožbo zaradi kršenja finačnih pravil.
Fotografija: Prestop norveškega čudežnega dečka Erling Haalanda v Manchester City je ujezil špansko ligo, ki je že vložila tožbo. FOTO: Beate Oma Dahlee/Reuters
Odpri galerijo
Prestop norveškega čudežnega dečka Erling Haalanda v Manchester City je ujezil špansko ligo, ki je že vložila tožbo. FOTO: Beate Oma Dahlee/Reuters

Predsednik La Lige Javier Tebas je v ponedeljek povedal, da je španska nogometna liga že vložila pritožbo proti angleškemu Manchester Cityju zaradi dogovora o podpisu Erlinga Haalanda in bo ta teden ukrepala proti ponudbi francoskega PSG za Kyliana Mbappeja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

City je zmagal v boju za prestop Haalanda iz Borussie Dortmund, potem ko je plačal klavzulo o odkupu napadalca v višini 75 milijonov evrov, vendar naj bi posel, vključno s plačo in honorarjem agenta, lahko dosegel celo neverjeten znesek 300 milijonov evrov.

Po novi Mbappejevi pogodbi pri PSG bo francoski klub samo za plačo igralca, ki je s Parižani podaljšal še tri leta, plačal od 40 do 50 milijonov evrov letno po poročanju specializiranega tiska.

Potem ko so Parižani podaljšali sodelovanje z Mbappejem, kljub poskusom Real Madrida, da bi pripeljali 23-letnika, je La Liga napovedala, da se bo pritožila pri Evropski nogometni zvezi (Uefa), francoskem upravnem sodišču in Evropski uniji.

»Ne zagovarjam Real Madrida glede vprašanja Mbappeja, zagovarjam pa evropski nogomet,« je dejal Tebas na novinarskem dogodku v Valladolidu.

»Ta teden bomo vložili pritožbo proti PSG-ju, prejšnji teden smo to storili s Cityjem.«

Tebas se že dolgo bori proti finančni moči klubov, ki jih podpira država, kot sta Manchester City in PSG.

Pravi, da oba kluba kršita finančna pravila Uefe, kar destabilizira trg in moti konkurenčno ravnovesje v nogometu.

Tebas je dejal, da je dovoliti te operacije bolj nevarno kot (evropska) super liga.

Tudi obstanek Kyliana Mbappeja pri Paris St. Germainu je šel »prek meja« meniju pri La Ligi. FOTO: Thomas Samson/AFP
Tudi obstanek Kyliana Mbappeja pri Paris St. Germainu je šel »prek meja« meniju pri La Ligi. FOTO: Thomas Samson/AFP

PSG je v sezoni 2020/21 utrpel 224,3 milijona evrov izgube, kar je 80 odstotkov več kot v prejšnjem letu, je v začetku tega meseca zapisano v letnem poročilu finančnega urada francoskega nogometa (DNCG).

La Liga je leta 2013 uvedla sistem strogih omejitev porabe, za katerega Tebas pravi, da povečuje konkurenčno ravnovesje španske lige in spodbuja klube, da sprejmejo dolgoročnejše ukrepe k omejevanju porabe.

Toda predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin, je v intervjuju za AFP pred finalom lige prvakov prejšnji mesec dejal, da je zavrnil kritike La Lige glede Mbappejevega novega dogovora.

»Absolutno se ne strinjam. Itak je v nogometu preveč pritoževanja in menim, da bi morala vsaka liga skrbeti za svojo situacijo,« je dejal Čeferin.

»Mislim, da ni prav, da ena liga kritizira drugo ligo. Kolikor vem, je bila ponudba Reala za Mbappeja podobna ponudbi PSG-ja,« je dodal Čeferin.

Preberite še:

Komentarji: