Šporar pokazal največ, v igri pa le Belec, Bezjak in Handanović

Andraž Šporar eden najvidnejših akterjev sezone v evropski ligi. Pred Ljubljančanom le napadalec Rangersa.
Fotografija: Andraž Šporar je med vsemi slovenskimi legionarji v evropski ligi pokazal največ. FOTO: Slovan Bratislava
Odpri galerijo
Andraž Šporar je med vsemi slovenskimi legionarji v evropski ligi pokazal največ. FOTO: Slovan Bratislava

Kdor meni, da je evropska liga nepomembno tekmovanje pod dežnikom Uefe, ki pritegne le fanatične nogometne navijače, živi v zmoti. Pogled v jakostna bobna pred ponedeljkovim žrebom 1/16 finala namiguje na spektakularen scenarij sezone, katere vrhunec bo 27. maja na imenitnem štadionu v Gdansku.



Med favoriti stavnic kotirajo Arsenal, Manchester United, Sevilla, Inter, Ajax, Salzburg in Roma, v igri za finale ostajajo štirje portugalski klubi Porto, Benfica, Sporting in Braga, trije člani bundeslige Leverkusen, Eintracht in Wolfsburg, na dnu – zanimivo – leži Apoel, čigar barve branita slovenska reprezentanta Vid Belec in Roman Bezjak.


Šporar, Munir in B. Fernandes


Manchester United premore najdražjo zasedbo v evropski ligi, v njej je najdražji igralec Paul Pogba (100 milijonov €). FOTO: Reuters
Manchester United premore najdražjo zasedbo v evropski ligi, v njej je najdražji igralec Paul Pogba (100 milijonov €). FOTO: Reuters


Vratar Samir Handanović naj bi imel v majici Interja lepe možnosti za prestižno lovoriko, v dosedanjem delu sezone v evropski ligi pa je vendarle opozoril nase nekdo drug – Andraž Šporar. Ljubljanski napadalec je bil eden vidnejših v tekmovanju, ki bo leta 2021 doživelo preobrazbo. Zabil je pet golov, le enega manj kot Alfredo Morelos, 23-letni kolumbijski reprezentant v majici Glasgow Rangers. Toliko kot »Špoki« sta jih zbrala še Munir El Haddadi (Sevilla) in Bruno Fernandes (Sporting) – to je v resnici eminentna družba za napadalca Slovana iz Bratislave, ki bi lahko že pozimi zamenjal delodajalca.

Francoski napadalec Alexandre Lacazette (desno) je eden ključnih adutov Arsenala. FOTO: AFP
Francoski napadalec Alexandre Lacazette (desno) je eden ključnih adutov Arsenala. FOTO: AFP


Ajax, Inter in Benfica ozaljšali 7 milijard € vredno EL


Splošni pogled v finančni položaj evropske lige je obetaven za navijače, pokrovitelje in Uefinega prvaka Aleksandra Čeferina. Približno 7 milijard evrov vredno tekmovanje je dobilo pravšnje okrepitve iz lige prvakov (Ajax, Inter, Benfica, …). Velja enako kot v ligi prvakov: klubi iz iste skupine in iste države se v prvem izločilnem situ ne morejo pomeriti med seboj. V ponedeljek bodo kotirali v prvem bobnu Sevilla, Malmö, Basel, LASK, Celtic, Arsenal, Porto, Espanyol, Gent, Istanbul, Braga, Manchester U., Ajax, Salzburg, Inter in Benfica, v drugem bobnu pa Apoel, København, Getafe, Sporting, Cluj, Eintracht F., Rangers, Ludogorec, Wolfsburg, Roma, Wolverhampton, AZ Alkmaar, Leverkusen, Šahtar, Olympiakos in Brugge.



Prve tekme 1/16 finala bodo 20. februarja, povratne teden dni pozneje, najboljša bosta do vključno Gdanska igrala še petkrat: 12. in 19. marca (osmina finala), 9. in 16. aprila (četrtfinale), 30. aprila in 7. maja (polfinale) in 27. maja na objektu s 40.794 sedeži.


Inter že išče vratarja za obdobje po Handanoviću


Četudi se Inter realno bori za naslov italijanskega prvaka, bi njegov trener Antonio Conte odprtih rok sprejel tudi morebitno lovoriko v evropski ligi. Pomemben člen te zgodbe je tudi slovenski vratar Samir Handanović, kapetan milanske črno-modre zasedbe.

Roman Bezjak je v tej sezoni igral štiri tekme v kvalifikacijah za ligo prvakov in tri tekme v evropski ligi. FOTO: Apoel
Roman Bezjak je v tej sezoni igral štiri tekme v kvalifikacijah za ligo prvakov in tri tekme v evropski ligi. FOTO: Apoel


Ljubljančan bo 14. julija naslednje leto dopolnil 36 let in vodstvo kluba – predvsem podpredsednik Javier Zanetti – počasi že išče zamenjavo za odličnega čuvaja mreže. Med kandidati za številko ena klubske prihodnosti naj bi bili dve imeni – po trditvah časnika Gazzetta dello Sport. To sta Andrei Radu (22), romunski vratar Interja na začasnem delu v Genovi, in Juan Musso (25), Zanettijev argentinski rojak, ki opozarja nase v majici videmskega Udineseja.

Preberite še:

Komentarji: