Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Štajerci bodo imeli vse manjšo pravico do novega spodrsljaja

Komentar po slovenskem nogometnem derbiju v Mariboru.
Navijači so dodali tradicionalen delež k zunanji podobi večnega slovenskega derbija. FOTO: Leon Vidic
Navijači so dodali tradicionalen delež k zunanji podobi večnega slovenskega derbija. FOTO: Leon Vidic
24. 2. 2020 | 06:15
24. 2. 2020 | 06:52
3:36
Kako oceniti prvi letošnji dvoboj Olimpije in Maribora, edini še preostali vseslovenski športni derbi? Predigra na mariborskih ulicah je »pripadla« gostom iz Ljubljane, ki so močneje opozorili nase tamkajšnje policiste in dobili spopad s približnim izidom 55:45. Večerni derbi pod Kalvarijo ni imel zmagovalca, čeprav bi morali biti po definiciji zadovoljnejši v taboru Olimpije, ki je ohranila štiri točke prednosti pred večnim tekmecem iz Ljudskega vrta.


Ronaldo in Messi marsikomu zameglila razum


Približno 10.000 parov oči je spremljalo soliden športni spektakel za prvo pomladno kolo, v katerem že tradicionalno nihče zares ne ve, kam sodi njegova ekipa. V seštevku smo videli zadovoljivo nogometno prireditev, ki je dodatno razgrela strasti na relaciji Ljubljana-Maribor. Dva gola, pet rumenih kartonov, polne tribune Ljudskega vrta, pirotehnična akcija na obeh koncih štadiona in – po mnenju gostov – nedosojena enajstmetrovka za Olimpijo. To je dovolj polemične snovi za obetavno nadaljevanje sezone.

Drži, da smo videli doslej tudi bolj spektakularne nogometne tekme v Ljubljani in Mariboru, kot drži, da so imeli Green Dragonsi in Viole v preteklosti pogosto tudi bolj intenzivne »pogovore« kot v soboto zgodaj popoldne. Torej smo danes nekje »vmes«.

Trenerja Safet Hadžić (levo) in Darko Milanič sta si po tekmi športno segla v roke in izrazila zadovoljstvo. FOTO: Leon Vidic
Trenerja Safet Hadžić (levo) in Darko Milanič sta si po tekmi športno segla v roke in izrazila zadovoljstvo. FOTO: Leon Vidic


Sporočilo konca tedna je bolj obetavno, kot se zdi. O (ne)uspehu so odločali ustvarjalni igralci, kar je dobro tako v splošnem življenju in poslu kot v nogometu. Ljubljanski gol sta zrežirala Endri Čekiči in Ante Vukušić, mariborskega Rudi Vancaš Požeg in Rok Kronaveter. Da premorejo vsi akterji sobotne tekme manevrski prostor za napredek, pa razkriva dejstvo, da igra večnih rivalov ni bila kdo ve kako intenzivna in so bili med vidnejšimi tudi nekateri mojstri z manjšimi pljuči …

V letu, v katerem bo evropsko prvenstvo gostovalo le 250 km od Lendave in 350 km od Jesenic, je v resnici nehvaležno soditi o trenutni kakovosti slovenskega prvenstva. Prav tako je nehvaležno ocenjevati opravljeno v letošnjem prvem ligaškem dejanju v času, ko Uefina liga prvakov še nikdar ni bila močnejša, klubi v osmini finala pa še nikdar boljši in bogatejši kot letos. Ves ta vrhunski tuji nogometni program namreč omogoča in prinaša k nam tudi televizija, ki je kraljica sodobnih športnih prireditev. Edinstveni strelski dvoboj Messija in Ronalda, ki sta ga »Nezemljana« nadaljevala tudi konec tedna v Italiji in Španiji, občasno marsikomu zamegli razum in poruši merila tudi pri nas.


Ne bo treba čakati (pre)dolgo


Počakajmo naslednje izzive, ki jih prinaša slovensko prvenstvo. Nanje na srečo ne bo treba čakati dolgo: sreda prinaša nogometni spektakel v Murski Soboti, kjer bodo gostovali prav Mariborčani. Odslej drži le eno: res je na voljo še 15 tekem in torej 45 točk, toda Štajerci bodo imeli v boju za prvaka iz kola v kolo manjšo pravico do novega spodrsljaja. Dlje bo vladal status quo, bolj bo zadovoljna Olimpija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine