Vodilna trojka ušla, Domžale zamenjala Gorica

Maribor, Olimpija in Gorica po dvanajstih kolih 1. SNL odšli na odmor z lepo prednostjo. Nadaljevanje prvenstva čez dva tedna.
Fotografija: Hitri Prekmurec v celjskem dresu Mitja Lotrič (v sredini) je povzročal obilo težav ljubljanskim branilcem. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Hitri Prekmurec v celjskem dresu Mitja Lotrič (v sredini) je povzročal obilo težav ljubljanskim branilcem. FOTO: Blažž Samec/Delo

Maribor je v 12. kolu 1. SNL proti Aluminiju izvlekel celo kožo, Olimpija je v Celju v zadnjih minutah prišla do zmage, Gorica se je v tekmi zasukov v Kranju utrdila kot št. 3 v tej sezoni. Najbolj nenavadna tekma je bila v Domžalah: gostitelji so šli v zadnjih pet minut dvoboja s prednostjo 2:0 in dvema igralcema manj, a je Mura po dobre pol ure igre s številčno prednostjo v sodnikovem dodatku ujela točko (2:2).

Odleglo je vijoličnim in zeleno-belim. Obojim je odmor prišel kot naročen, da se bodo nabrusili za veliki derbi konec tega meseca, 27. v Ljudskem vrtu.


Aluminij brez točk in s simpatijami


Vodilni Maribor je imel v Aluminiju enakovrednega in nevarnega tekmeca. Gostje so igrali pogumno, ulovili zaostanek, za drugega jim je zmanjkal tudi ščepec kakovosti. Sreče ne, ker so višjo zmago zapravili domači strelci. Predvsem Jan Mlakar, ki je že v 3. minuti zadel za 1:0. Rešil ga je Amir Dervišević v svojem slogu, s predložkom, ki je končal v gostujoči mreži. "Kljub hitremu golu smo bili v prvem polčasu preveč pasivni. V drugem smo bili po igri dolžniki, po priložnosti bi morali zmagati z višjo razliko," se ni zmotil v oceni domači trener Darko Milanič, tako kot se ni gostujoči Oliver Bogatinov. "Izgubili smo točke, verjamem pa, da smo pridobili gledalce."

Rok Kidrič je v Ljudskem vrtu zabil že svoj četrti gol v sezoni. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rok Kidrič je v Ljudskem vrtu zabil že svoj četrti gol v sezoni. FOTO: Tadej Regent/Delo


Olimpija trpela v tekmi sodniških napak


"Tako lahko ne gre, šele mesec dni sem tukaj. Celje je bilo odlično," je Olimpijin trener na hitro opravil s pripombo, da igra še ni v skladu s pričakovanji zahtevnih navijačev in predsednika kluba Milana Mandarića. Razmere so bile zahtevne, nalivalo je vso tekmo, Celjani so bili odlični in nesrečni. Čeprav so se v prvi sodniški napaki neprepričljivega Bojana Mertika izvlekli brez enajstmetrovke. Domači trener Dušan Kosić je bil pogumen. Dvojec srednjih branilcev Dušan Stojinović, Žan Zaletel je skupaj štel 35 let (18, 17). V napadu je imel Rudi Vancaš Požeg podporo navihanega šprinterja Mitjo Lotriča in razpoloženega Olimpijinega otroka, 20-letnega Jakoba Novaka, podajalca za celjsko vodstvo. Lotrič je vtekel za gostujočo obrambo in z desne strani pod prečko s 7 m zabil žogo. Mertik je po drugem Zaletelovem nespretnem posredovanju z roko (ustavil je Lupetin strel z glavo) pokazal na belo točko. Andrej Vombergar je s projektilom izenačil.

Drugi polčas je Olimpija začela z nizom zamujenih priložnosti, z Vombergarjevo prečko, nadaljevala z jalovim pritiskom, v zadnjem delu tekme zašla v skušnjave (Lotrič je imel v nogah drugo vodstvo) in v končnici dočakala srečen razplet. Rok Kronaveter je bil večji del polčasa neviden, a je na koncu s sodniško pomočjo postal veliki junak. V 87. minuti Mertik in kolegi niso videli prekrška Arisa Zarifovića nad Zaletelom. Macky Bagnack je imel tako odprto pot do vodstva z 2:1. Za konec je Kronaveter s prostega strela s 17 m poslal žogo v desni zgornji kot vrat Matjaža Rozmana.

"Nismo si zaslužili poraza, prejeli smo tri gole iz prekinitev, med 70 in 75. minuto zapravili priložnosti, sporne sodniške odločitve," je menil in našteval, kaj jim ni šlo na roke, Kosić. Barišić je pojasnil, zakaj je bil 2. polčas boljši. "Bili smo bolj čustveni, čvrsti, zmagovali v dvobojih in 'lovili' druge žoge."


Domžale ali Gorica, Rudar, Krško ali Triglav


Sobočani so v Domžalah imeli tudi precej sreče. FOTO: Tadej Regent/Delo
Sobočani so v Domžalah imeli tudi precej sreče. FOTO: Tadej Regent/Delo


Domžalski dvojec štoperjev Gaber Dobrovoljc-Tilen Klemenčič je z izjemnim šprintom od vrat do vrat v 85. minuti in golom za 2:0 izpeljal akcijo kola. A to ni bilo dovolj, v jurišu so Sobočani – v glavni vlogi je bil džoker z rezervne klopi Rok Sirk – zrežirali zasuk za izenačenje. "Škoda, še minuto, dve bi morali zdržati. Glave gor," se je tolažil domači trener Simon Rožman in že koval načrt, kako bodo Domžale, če bodo, prehitele Gorico in še prej Aluminij.

Goričani so v Kranju šele z igralcem več strli odpor Gorenjcev, ki so v podrejen položaj zašli v 60. minuti po izključitvi Drilona Kryeziuja. Tako se je upanje na boljši jutri odprlo predzadnjemu Rudarju in zadnjemu Krškemu. To je trojica, ki se bo potegovala za obstanek.

Ocene s celjske tekme.
Ocene s celjske tekme.

 

Komentarji: