Ilka Štuhec s solzami v očeh opravila z olimpijskimi igrami

Corinne Suter dopolnila švicarsko zbirko zmag v hitrih disciplinah v alpskem smučanju. Sofia Goggia zlati smukaški kolajni iz Pjongčanga dodala še srebrno.
Fotografija: Dvakratna svtovna prvakinja Ilka Štuhec je s smukaško tekmo, ki se ji zaradi zdravstvenih težav in bolečin v hrbtu ni izšla najbolje, svoje nesrečno olimpijsko poglavje zaprla v Pekingu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Dvakratna svtovna prvakinja Ilka Štuhec je s smukaško tekmo, ki se ji zaradi zdravstvenih težav in bolečin v hrbtu ni izšla najbolje, svoje nesrečno olimpijsko poglavje zaprla v Pekingu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Alpska smučarka Corinne Suter iz Švice je nova olimpijska prvakinja v smuku. Sedemindvajsetletnica iz Schwyza je za prvo olimpijsko kolajno premagala branilko naslova iz Pjongčanga Italijanko Sofio Goggia. Na zmagovalnem odru sta končali dve Italijanki, saj je bron na svojih prvih olimpijskih igrah pripadel Nadii Delago.

Slovenski izkupiček je skromen. Ilka Štuhec je svoj zadnji olimpijski nastop v karieri končala na 22. mestu (+3,01), Maruša Ferk Saioni (+3,12) je zaostala 11 stotink za Štuhčevo na 23. mestu.

Štuhčeva se na novi zelo zahtevni progi ni znašla, njen zadnji olimpijski nastop je bil v slogu treningov. Zaradi težav z bolečinami v hrbtu je že izpustila olimpijski superveleslalom.

Dvakratna svetovna prvakinja je prišla v cilj z velikim zaostankom 2,85 sekunde, kar je takrat pomenil 13. čas. Olimpijski smuki ji niso usojeni. Štuhčeva ni izboljšala desetega mesta v smuku iz OI v Sočiju leta 2014.

Mariborčanka, ki je bila nosilka slovenske zastave na slovesnosti ob odprtju na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu, na alpski kombinaciji ne bo nastopila. Tudi na naslednjih zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Cortini d'Ampezzo ne namerava tekmovati.

»Kar se tiče treningov in priprav, smo naredili vse, žal mi jo je zagodel hrbet, tudi danes ni bilo ravno super, se pozna na nastopu. In to je to,« je v solzah svoj nastop opisala Štuhčeva v prvi izjavi za TV Slovenija.

Corinne Suter je dopolnila švicarski uspehe v alskem smučanju v Pekingu.  FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Corinne Suter je dopolnila švicarski uspehe v alskem smučanju v Pekingu.  FOTO: Jeff Pachoud/AFP

Dišalo po trojnem italijanskem zmagoslavju

Italijanka Elena Curtoni je po polurnem zamiku začetka zaradi močnega vetra v zgornjem delu proge s startno številko 1 s časom 1:32,87 na progi Skala visoko postavila hitrostno letvico.

Prehitela jo je šele rojakinja Delagova, 24-letnica, ki je nastopila na svojem drugem velikem tekmovanju po SP v Cortini d'Ampezzo. S startno številko 11 je Curtonijevo potisnila na drugo mesto za 43 stotink sekunde.

Nova sprememba vodstva je bila pri številki 13, ki jo je nosila Goggia, ki je s kar 41 stotink sekunde prednosti prevzela vodstvo. Tekmovalka iz Bergama še nekaj tednov pred OI ni vedela, ali bo po hudem padcu na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo in poškodbi kolena sploh lahko nastopila.

Zadišalo je po trojnem italijanskem zmagoslavju. A na startu je bilo še nekaj odličnih tekmovalk. Med njimi pa je svojo nalogo odlično opravila Suterjeva.

Švicarka je popolno italijansko veselico pokvarila s številko 15. Za 16 stotink sekunde je prehitela Goggio, ki ne bo prišla do drugega olimpijskega zlata po vrsti. In to je bila tudi končna razvrstitev na odru za zmagovalke.

Suterjeva je naslovu svetovne prvakinje z lanskega SP v Cortini d'Ampezzo dodala še naslov olimpijske šampionke v kraljevski disciplini.

V svoji vitrini ima tudi mala kristalna globusa, smukaškega in superveleslalomskega, iz leta 2020. Svojo zbirko lahko še obogati, saj v svetovnem pokalu v smukaškem seštevku zaseda drugo mesto za Goggio, ki je v tej sezoni pred Pekingom zmagala na štirih od šestih smukov, Suterjeva je zmagala enkrat.

Od štirih zlatih odličij v hitrih disciplinah so Švicarji na Kitajskem vzeli tri, Beat Feuz in Suterjeva sta zlata v smuku, Lara Gut-Behrami, ki se ji danes smuk ni izšel po načrtih, je bila zlata v superveleslalomu. Švicar Marco Odermatt je osvojil tudi olimpijski veleslalom.

Po zaslugi Suterjeve imajo Švicarke šest zlatih olimpijskih smukaških odličij, eno več od Avstrijk. V alpskem smučanju pa 14 ženskih zlatih, s čimer so se Švicarke izenačile z Nemkami na prvem mestu. Avstrijke ostajajo pri 13 zlatih olimpijskih kolajnah v alpskem smučanju.

Preberite še:

Komentarji: