Orli in orlice visoko nad vsemi, drugo zlato za Slovenijo

Slovenija je na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih deklasirala konkurenco in prišla do 3. kolajne na ZOI. Junaki Križnarjeva, Bogatajeva, Zajc in Prevc.
Fotografija: Slovencem so družbo na zmagovalnem odru delali Rusi in Kanadčani. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Slovencem so družbo na zmagovalnem odru delali Rusi in Kanadčani. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Sedmi februar 2022 bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskih smučarskih skokov in slovenskega športa nasploh. Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so premočno zmagali na premierni tekmi mešanih ekip na 24. ZOI v Pekingu. Razlika pred drugouvrščenimi Rusi je bila neverjetne 111,2 točke.

image_alt
Hrgota: Nismo rekli zadnje, Zupančič: Kaznovani največji nergači

Slovenci so na srednji skakalnici osvojili že tretjo kolajno in obenem tretjo za Slovenijo v skakalnem centru Zhangjiakou, potem ko sta v soboto zablesteli Bogatajeva in Križnarjeva z zlato in bronasto kolajno. Timi Zajc je tako na svojih prvih igrah prišel do zlata, Bogatajeva do druge zmage v treh dneh in Križnarjeva do drugega odličja.

Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so se veselili zlate kolajne v Pekingu. FOTO: Odd Andersen/AFP
Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so se veselili zlate kolajne v Pekingu. FOTO: Odd Andersen/AFP

Posebna zgodba je 29-letni Prevc, ki je po osmih letih ter srebra in brona v Sočiju 2014 zaokrožil zbirko olimpijskih kolajn. Zmag je bila najboljši obliž na rano po včerajšnjem razočaranju, ko mu je na posamični tekmi le pol točke zmanjkalo za tretje mesto, ter najboljša napoved za prihajajočo tekmo na veliki skakalnici.

Tekmo (po)kvarile diskvalifikacije

Zmaga ne bi mogla biti bolj prepričljiva, saj je imela Slovenija, ki je bila favoritinja, na koncu več kot 100 točk prednosti pred reprezentanco Ruskega olimpijskega komiteja in še več pred presenetljivo Kanado, ki je senzacionalno prišla do brona. To so ji omogočile diskvalifikacije štirih tekmovalk iz boljših reprezentanc, Japonke Sare Takanaši, Nemke Katharine Althaus, Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz in Norvežanke Anna Odine Strøm. Vse so bile kaznovane z ničlo zaradi nepravilnega dresa. Slovenci so se izognili kazni, zato je bila njihova zmaga toliko bolj zanesljiva.

Dvajseta kolajna na zimskih OI

To je bila jubilejna 20. kolajna Slovenije na zimskih OI. Naši športniki so že po treh dneh presegli bero iz Pjongčanga 2018, kjer sta bila najboljša biatlonec Jakov Fak (srebro) in deskar Žan Košir (bron).

Peter Prevc je potrdil zlato kolajno Slovenije. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Peter Prevc je potrdil zlato kolajno Slovenije. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Slovenija je bila sicer že pred tekmo izrazita favoritinja. Nobena druga reprezentanca namreč ni imela štirih tako vročih želez v ognju. Trenerja Robert Hrgota in Zoran Zupančič sta stavila na Petra Prevca in Timija Zajca, četrtega in devetega z včerajšnje posamične tekme na srednji napravi, ter junakinji, Uršo Bogataj in Niko Križnar, zlato in bronasto s sobotne preizkušnje.

Edino tekmo mešanih ekip v tej sezoni svetovnega pokala je konec januarja v Willingenu zanesljivo dobila Slovenija, takrat v precej spremenjeni postavi s Cenetom Prevcem, Anžetom Laniškom, Emo Klinec in Bogatajevo.

Deset sodelujočih reprezentanc

Tekma mešanih ekip je bila prvič na sporedu olimpijskih iger. Sodelovalo je deset reprezentanc, poleg Slovenije še Kitajska, Kanada, Češka, Ruski olimpijski komite, Poljska, Japonska, Norveška, Nemčija, in Avstrija. Slovenci so začeli predzadnji, vrstni red je bil Križnar, Zajc, Bogataj, Prevc.

Timi Zajc je upravičil zaupanje. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Timi Zajc je upravičil zaupanje. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

V boju za kolajne naj bi bile še Avstrija (Daniela Iraschko-Stolz, Stefan Kraft, Lisa Eder, Manuel Fettner), Nemčija (Selina Freitag, Constantin Schmid, Katharina Althaus, Karl Geiger), Norveška (Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Silje Opseth, Marius Lindvik) in Japonska (Sara Takanaši, Jukija Sato, Juki Ito, Rjoju Kobajaši). Na lanskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu je zmagala Nemčija pred Norveško in Avstrijo, Slovenija v postavi Klinec, Bor Pavlovčič, Križnar in Lanišek je bila četrta.

Križnarjeva za takojšnje vodstvo, Takanašijeva diskvalificirana

Prva je v slovenskem kvartetu skočila v prejšnji sezoni najboljša v svetovnem pokalu Križnarjeva in pristala pri 101 metru. Sara Takanaši je skočila 103 metre, a ni naredila telemarka, zato je Slovenija vodila po 10 skakalkah z dvema točkama in desetinko prednosti. Za nameček je bila Takanašijeva zatem zaradi nepravilnega dresa diskvalificirana in Japonska je takoj odpadla s seznama tekmic za zmago in, kot se je izkazalo kasneje, tudi kolajno.

Urša Bogataj je v prvo pristala pri 106 metrih. FOTO: Matthias Schrader/AFP
Urša Bogataj je v prvo pristala pri 106 metrih. FOTO: Matthias Schrader/AFP

Zajc povečal prednost, diskvalificirana tudi Avstrijka

Tudi Zajc je zelo dobro opravil delo, njegov skok je meril 97,5 metra. Slovenija je imela po dveh skakalcih prednost pred 19,3 točke pred Norveško. Tretja je bila Nemčija in četrta Avstrija. Slednja, ki je na Kitajskem brez okužene Marite Kramer, je doživela nov šok, ko je bila prav tako zaradi napačnega dresa diskvalificirana veteranka Daniela Iraschko-Stolz.

Bogatajeva kar 106 metrov, prednost prek 25 točk

Olimpijska prvakinja Bogatajeva je skočila tretja. Njen skok je meril kar 106 metrov, le dva manj od njenega rekorda skakalnice. Nemka Katharina Althaus, v soboto druga, je skočila 104 metre. Slovenija je imela po treh tekmovalcih 25,1 točke naskoka pred Nemčijo. Tretja je bila Norveška, četrta Rusija.

Tudi Prevc odličen, razlika že 49 točk, še tretja diskvalifikacija

Zadnji med Slovenci je nastopil dobitnik dveh odličij iz Sočija in osmoljenec nedeljske tekme Peter Prevc, ki se mu je bron izmaknil za pol točke. Smola ni pustila posledic. Skočil je 101,5 metra. Podobno dobra sta bila tudi Marius Lindvik in Karl Geiger, vendar se je zgodila še tretja diskvalifikacija, tokrat na račun Nemčije, saj je bil izbrisan rezultat Althausove.

Peter Prevc je preskočil 100-metrsko znamko. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Peter Prevc je preskočil 100-metrsko znamko. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Da bo zmeda še večja, so Takanašijevi in Iraschko-Stolzevi vmes preklicali diskvalifikaciji, toda obveljala je prva odločitev s tremi tekmovalkami brez rezultata. Slovenija je tako imela po prvi seriji 606,4 točke, kar 49 več od Norveške.

Križnarjeva v drugo 99,5 m

Druga serija se je tako zdela bolj ali manj formalnost, obstajal pa je strah, da bo kontrola ugotovila nepravilnosti tudi pri katerem od slovenskih adutov. Tri diskvalificirane tekmovalke so lahko nastopile. Pri Slovencih je Križnarjeva znova dosegla lep rezultat z 99,5 metra. Slovenija je imela po petih nastopih 627,9 točke, Norveška 565,7 in Rusija 530,2. Nemčija se sploh ni uvrstila v finale, Avstrija je bila šele šesta, Japonska mesto pred njo.

Zajc s stotico, diskvalificirana še Norvežanka, razlika skoraj 100 točk

Timi Zajc je lahko nastopil popolnoma sproščeno, njegova daljava je merila točno 100 metrov. Zlata kolajna je bila na dosegu rok. Še bolj, ker je bila diskvalificirana tudi Norvežanka Anna Odine Strøm. Stanje po treh četrtinah tekme je bilo: 1. Slovenija 750,9, 2. Ruski olimpijski komite 656,0, 3. Kanada 613,9 ... Torej kar 94,9 točk razlike med prvim in drugim mestom!

Nika Križnar je potrdila odlično formo. FOTO: Hannah Mckay/ Reuters
Nika Križnar je potrdila odlično formo. FOTO: Hannah Mckay/ Reuters

Tudi Bogatajeva 100 metrov, prednost prek 115 točk

Urša Bogataj je tudi v slabih razmerah zasenčila konkurenco in skočila 100 metrov. Prednost je narasla na prek 115 točk. Druga je bila Rusija in tretja še vedno Kanada, ki se ji je nasmihala povsem nepričakovana kolajna. Olimpijski prvak Rjoju Kobajaši je bil pred težko nalogo, saj je moral nadoknaditi kar 18 točk proti Mackenzieju Boyd-Clowesu.

Prevc po osmih letih dokončal zbirko kolajn, Slovenija zlata!

Zadnji je nastopil Peter Prevc in se veselil nove olimpijske kolajne po osmih letih, po srebru in bronu v Sočiju prve zlate. »Pero mišica« je skočil 101,5 metra, kar je dober obet pred tekmo na veliki napravi. Najbolj izkušenemu so v objem skočili ostali trije člani reprezentance. Druga je bila Rusija, tretja Kanada, ki je ubranila prednost.

Tekma mešanih ekip je bila zadnja preizkušnja na srednji skakalnici. Medtem ko so skakalke danes končale nastope na pekinških igrah in se bodo vrnile v Slovenijo, pa se skakalci zdaj selijo na veliko skakalnico, kjer jih čakata še posamična in ekipna tekma. Jutri bodo sicer še slovenski četverici podelili kolajne in zaigrali slovensko himno.

Slovenci so imeli 111,2 točke prednosti. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Slovenci so imeli 111,2 točke prednosti. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Preberite še:

Komentarji: