Urša Bogataj začela pravljično: prva zlata kolajna za Slovenijo!

Neverjeten podvig slovenskih smučarskih skakalk v Pekingu, že prva tekma jim je prinesla dve kolajni.
Fotografija: Čudovit pogled na prvo trojico (z desne): srebrna Katharina Althaus, zlata Urša Bogataj in bronasta Nika Križnar. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Čudovit pogled na prvo trojico (z desne): srebrna Katharina Althaus, zlata Urša Bogataj in bronasta Nika Križnar. FOTO: Christof Stache/AFP

Kakšen podvig slovenskih smučarskih skakalk v Pekingu, že prva tekma jim je prinesla dve kolajni! Urša Bogataj (104,5 in 100 m) si je namreč priskakala zlato kolajno, Nika Križnar (107,5 in 99,5 m) bronasto, med njiju se je vrinila le odlična Nemka Katharina Althaus. Fantastičen uspeh Slovenk sta dopolnili Ema Klinec (100 in 90,5 m) na 5. in Špela Rogelj (93 in 82 m) na 9. mestu. Klobuk dol, dekleta!

Preberite tudi: portret Urše Bogataj in portret Nike Križnar

Prva olimpijska kolajna za Slovenijo na letošnjih olimpijskih igrah je bila na obozorju že po prvi seriji. Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogelj so bile res adut slovenskih navijačev, že prva tekma smučarskih skakalk na mali skakalnici pa težko pričakovani vrhunec letošnjih zimskih olimpijskih iger za slovensko športno družino.

Urša Bogataj: Ne dojemam še. Ne vem, kako je to mogoče

»Ne dojemam še. Ne vem, kako je to mogoče. Zelo sem vesela,« je dejala 26-letna Bogatajeva v prvi izjavi za TV Slovenija. Na vprašanje, kaj se je spremenilo od petka, je odgovorila, da mogoče prvi današnji skok. "Takrat sem skočila rekord skakalnice, res sem uživala, rekla sem si, briga me, kar bo, bo, postavila sem rekord," je dejala presrečna nova olimpijska zmagovalka.

Urša Bogataj je postala olimpijska prvakinja v smučarskih skokih. FOTO: Hannah Mckay Reuters
Urša Bogataj je postala olimpijska prvakinja v smučarskih skokih. FOTO: Hannah Mckay Reuters

»Danes sem samo uživala. Vedela sem, da moram biti nasmejana in zadovoljna, karkoli bo. Ves dan sem si pela eno pesem, tudi Uršo sem slišala, da si je pela. Zelo sem vesela in komaj čakam, da pridem domov, da objamem najdražje,« je bila po koncu v izjavi za TV Slovenija presrečna tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala minulo zimo Križnarjeva.

Sanjsko izhodišče po prvi seriji: štiri med osem

Prva serija? Prva je skočila Špela Rogelj s številko 29 in pristala pri 93 metrih ter s 101,7 točke tedaj zasedla drugo mesto. Nika Križnar je imela številko 37 in skočila odlične 103 metre ter zanesljivo prevzela vodstvo, pri doskoku pa je imela težave in ni mogla pristati v telemark. Tudi Ema Klinec, ki je skočila za Križnarjevo, je skočila odlično, pristala pri 100 metrih in tedaj zasedla drugo mesto. Na vrhu sta ostali le še dve: Urša Bogataj in Nemka Katharina Althaus.

Kakšen skok Urše Bogataj! Pristala je pri 108 metrih in zanesljivo ostala na nogah ter zagotovila Sloveniji neverjetno trojno vodstvo pred skokom Nemke. Althausova je zmogla 105,5  metra, kar je bilo dovolj za vrh, priborila si je dobre tri točke prednosti pred slovensko trojico. To je imenitno izhodišče pred nadaljevanjem: 2. Bogataj, 3. Križnar, 4. Klinec, 8. Rogelj!

Nika Križnar si je priskalala bron. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Nika Križnar si je priskalala bron. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Veselje Slovenk po tekmi. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Veselje Slovenk po tekmi. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Ema Klinec FOTO: Christof Stache/AFP
Ema Klinec FOTO: Christof Stache/AFP

Špela Rogelj FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Špela Rogelj FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Škoda za šport, skakalna preizkušnja v centru Zhangjiakou bo namreč minila brez najboljše skakalke te zime Marite Kramer, ki je tik pred odhodom na Kitajsko staknila okužno s koronavirusom, toda tudi to je realnost letošnjega zimskega športnega vrhunca. Izbranke slovenskega trenerja Zorana Zupančiča so se na srečo izognile tovrstnih težavam, že v petih serijah za trening so nato nanizale dve prvi, štiri druga, dve tretji, štiri četrta in eno peto mesto!

Preberite še:

Komentarji: