Markota končal zgodbo v Ribnici

Poraz proti Svišu je bil kaplja čez rob za drugouvrščeno ekipo v Sloveniji. Spor med predsednikom in trenerjem se je hitro izkazal za usodnega.
Fotografija: Siniša Markota ni več trener Rika Ribnice. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Siniša Markota ni več trener Rika Ribnice. FOTO: Uroš Hočevar

Ko sta se dolgoletni predsednik rokometašev Rika Ribnice Marko Obrstar in trener Siniša Markota zapletla v (osebni) spor, ker se nista mogla uskladiti glede nadaljnjega sodelovanja, je bilo bolj ali manj jasno, da je njune zgodbe konec in da Hrvat na čelu ekipe kljub dobrim rezultatom ne bo zdržal do konca sezone. Danes sta pretrgala popkovino ...

Riko Ribnico bo na sobotni tekmi pri Jeruzalemu iz Ormoža že vodil dosedanji Markotov pomočnik Damjan Škaper. To bo za dolenjsko ekipo zadnje dejanje prvega dela državnega prvenstva, v katerem brani drugo mesto iz zadnje sezone, kar je bil najboljši rezultat kluba doslej.
 

Dobri rezultati niso bili dovolj


Po presenetljivem porazu proti Dolu TKI Hrastnik je sodu izbil dno sinočnji izpad proti Svišu v četrtfinalu pokala Slovenije. Igralci očitno niso več zaupali Markoti, ki se je pred tem spravil v spor s predsednikom Obrstarjem, potem ko se je ta odločil, da ne bo podaljšal pogodbe z 49-letnim strategom, ki je zaradi dosežkov zahteval višjo plačo.

Marko Obrstar ni našel skupnega jezika s trenerjem. FOTO: Roman Šipić
Marko Obrstar ni našel skupnega jezika s trenerjem. FOTO: Roman Šipić


Markota, nekdanji igralec Loke, je dobro začel trenersko kariero v Sloveniji. S skromnimi Škofjeločani se je v sezoni 2006/17 uvrstil v končnico za prvaka, nakar je prišlo do zamenjave. Uspešni Robert Beguš, ki je prav tako izgubil zaupanje Obrstarja, se je iz Ribnice preselil v edinega gorenjskega prvoligaša, Splitčan je odšel na Dolenjsko, kjer je navdušil in kljub odhodu občasnih reprezentantov Patrika Lebana in Jana Grebenca prehitel Gorenje na drugem mestu v Sloveniji. Njegov zaščitni znak je bila brezkompromisna igra v obrambi.
 

Povzročil Tamšetov odhod


Tudi v tej sezoni je bila Ribnica pod njegovim vodstvom kljub odhodu "zvezdnika" Nika Henigmana prepričljiva, če odštejemo nepričakovano slovo iz pokala EHF na Islandiji. Jeseni je premagala tudi prvake iz Celja Pivovarne Laško, kar je odneslo dolgoletnega trenerja največjega kluba Branka Tamšeta. Vendar je v zadnjem času začela vidno popuščati, za nameček se je težje poškodoval eden od ključnih igralcev David Kovačič, kar je bil udarec za Markotov prepoznavni obrambni sistem 3-2-1.

Izguba podpore v slačilnici in vodstvu kluba, ki je finančno močno odvisen od uspešnega poslovneža Janeza Škrabca, je naposled stala službe Markoto. Pred kratkim je postal selektor hrvaške kadetske reprezentance, omenjalo se ga je celo med kandidati za trenerja Celja, ko se je poslovil Tamše. A bogaboječi in še bolj vraževerni Markota je izgubil naklonjenost tudi pri igralcih, kar praviloma ne prinese nič dobrega.

RD Riko Ribnica je v preteklosti slovela kot klub, kjer si trenerji podajajo kljuko. V zadnjih letih se je to spremenilo, ampak očitno se tradicija nadaljuje ... Kdo bo prevzel službo v finančno urejenem, a zelo zahtevnem okolju, še ni znano.

Preberite še:

Komentarji: