Nima se več nikomur maščevati, a bo vseeno posebej motiviran

Zagrebški vratar Urh Kastelic pred sobotnim derbijem lige prvakov meni, da so izkušnje tokrat rahlo na strani Celja
Fotografija: Urh Kastelic ima na hrbtu številko 99, a je v Zagrebu številka 1 v vratih. Foto SEHA
Odpri galerijo
Urh Kastelic ima na hrbtu številko 99, a je v Zagrebu številka 1 v vratih. Foto SEHA

Urh Kastelic bo visoka ovira za rokometaše Celja Pivovarne Laško na sobotnem derbiju lige prvakov v Zagrebu. V dobesednem pomenu, saj v višino meri 202 cm, in prenesenem, ker v tej sezoni kaže zelo dobro formo v vratih hrvaških prvakov.

Še dva dni nas ločita do prvega od dveh t. i. balkanskih klasikov, ki bosta morda že razkrila, kdo bo napredoval iz skupine B in spomladi zaigral v izločilnih bojih. V zagrebški Areni ima ključe domačih vrat slovenski reprezentant Kastelic. Bil je junak velike zmage Zagreba v Flensburgu, tudi nazadnje v Nantesu je hrvaške prvake dolgo ohranjal v igri (20:23). V ligi SEHA so "levi" vodilni na lestvici, 22-letni Krčan je statistično najboljši vratar s 35,2 odstotka ubranjenih strelov ...


Bolijo ga žoge v prazni mreži


»Ne morem se pritoževati nad formo, čeprav bi lahko bilo boljše. Težava je v tem, ker skoraj ves čas igramo s sedmimi igralci v napadu in zato pogosto prejemamo gole v prazno mrežo, kar vratarja še posebej boli. Ampak počasi se privajam tudi na to,« raje med vratnicama kot ob igrišču stoji Kastelic, ki je bil programiran za prvega vratarja Celja, vendar se je pred prejšnjo sezono zgodil kratek stik z vodstvom pivovarjev, po katerem jo je mahnil v Zagreb, kar je dvignilo precej prahu.

V ligi SEHA ima Kastelic najboljše povprečje ubranjenih strelov, FOTO: SEHA
V ligi SEHA ima Kastelic najboljše povprečje ubranjenih strelov, FOTO: SEHA


Zanj sicer ne bo prvič, da bo igral proti Celju, v nasprotnih vratih je bil kot posojeni igralec Maribora in tudi v prejšnji sezoni v ligi SEHA. Toda zdaj gre za najvišjo raven klubskega rokometa in precej višji vložek. Bo strastni navijač Hajduka posebej motiviran in bo želel nesojenim delodajalcem pokazati, da so se mu prelahko odrekli?
 

Čutiti je stopnjevanje napetosti


»V Celju se je zamenjalo veliko ljudi, tudi trener, zato se v bistvu nimam več komu oddolžiti. Seveda pa bom zelo motiviran, gre za ligo prvakov, za neposrednjega tekmeca za napredovanje in derbi starih rivalov. Zdaj čustva med Zagrebom in Celjem sicer niso tako razgreta kot nekoč, kot je šlo res na nož, a vseeno je počasi že čutiti napetost,« pravi Kastelic in dodaja, da je nemogoče primerjati ekipi, ki sta se v prejšnji sezoni trikrat srečali v ligi SEHA, v Zagrebu je bilo 25:25, v Celju 30:23 za Zagreb in aprila v polfinalu sklepnega turnirja v Skopju 29:28 za hrvaško zasedbo.

Urh Kastelic je visok kar 202 centimetra in je prototip sodobnega vratarja. FOTO: SEHA
Urh Kastelic je visok kar 202 centimetra in je prototip sodobnega vratarja. FOTO: SEHA


»Mi smo izgubili veliko izkušenih igralcev, kot so bili Miklavčič, Vori, brata Valčić, Pavlović, Mandalinić, vsi po vrsti reprezentanti. Zdi se mi, da so se vloge zamenjale, lani smo bili mi bolj izkušeni, zdaj so Celjani malo bolj izkušeni od nas. Bo pa zame res zanimiva tekma. V Celju je veliko igralcev, s katerimi sem nekoč treniral, s katerimi smo šli skupaj skozi vse reprezentančne selekcije vse do članske. Ko se bomo spet zbrali, bi bil jaz raje tisti, ki se bo lahko pošalil na tuj račun
 

Červar šesti v dveh letih


Zagreb ima po zmagi v Flensburgu in remiju v Skjernu tri točke, eno manj od Celja. Ekipo je pred sezono prevzel izkušeni Lino Červar, tudi hrvaški selektor, kar je bila že šesta trenerska menjava v dveh letih (Vujović, Ivandija, Goluža, Kamenica, Saračević). Kaže, da so se razmere v serijskem hrvaškem prvaku vendarle stabilizirale, ekipa brez zvezdnikov deluje dobro.

...
...


»Sicer ne vem, zakaj je sploh prišlo do menjave, saj smo pod Zlatkom Saračevićem igrali dobro. Prišel je Lino, predstavnik zelo stare šole rokometa, v kateri ima trener vedno prav. Zelo veliko igramo 7 na 6, rokomet je drugačen, počasen, igra se potrpežljivo do priložnosti. Kdo je delal s Červarjem, ve, da je z njim težko, ampak s tem se je treba sprijazniti.«
 

Iz reprezentance na poroko sestre dvojčice


Kastelicu v reprezentanci napovedujejo blestečo prihodnost. Z njim naj bi bila Slovenija preskrbljena v vratih za naslednjih deset let in več, postal naj bi dostojen naslednik legend, kot so Rolando Pušnik, Beno Lapajne, Gorazd Škof. Nastopil je že na SP v Franciji in EP na Hrvaškem, sodeloval tudi v zadnji akciji v kvalifikacijah za EP, vendar jo je po prvi tekmi z Latvijo predčasno končal, ker je šel na poroko sestre dvojčice.

V slovenski reprezentanci ima Urh Kastelic močno konkurenco. FOTO: Reuters
V slovenski reprezentanci ima Urh Kastelic močno konkurenco. FOTO: Reuters


»Najprej se moram zahvaliti selektorju Veselinu Vujoviću, ker mi je šel na roko. Vesel sem bil, ker sem bil lahko najprej nekaj dni s fanti v Zrečah, tudi na poroki je bilo super. To je bil lep teden, malce sem si odpočil od dnevne rutine v klubu. V reprezentanci je prisotna žalost, ker bomo SP gledali samo po televiziji, a saj bomo kmalu dobili novo priložnost.«

Preberite še:

Komentarji: