Po »krivični sezoni« Velenjčani merijo na stare pozicije

Ose zadržale jedro ekipe in dodale 12 domačih fantov. Trener Zoran Jovičić želi pod vrh v 1. SRL in pustiti nov pečat v Evropi.
Fotografija: Velenjčani so se zbrali 24. julija na štadionu Ob jezeru. FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Velenjčani so se zbrali 24. julija na štadionu Ob jezeru. FOTO: RK Gorenje

Eden od osmoljencev predčasno končane koronasezone 2019/20 je bil rokometni klub Gorenje Velenje. Če bi bilo odigrano še zadnje kolo rednega dela, bi bržčas osvojil 3. mesto v ligi NLB in si priigral vstopnico v atraktivno evropsko ligo.

Če bi bila končnica, pa bi morda prišel do drugega mesta. Poleg tega ni imel priložnosti braniti pokalno lovoriko. V Velenju si obetajo bolj uspešno novo sezono, za katero so se začeli pripravljati 24. julija, za njimi je tudi prva pripravljalna tekma.

Velenjčani so bili četrti v 1. SRL, za Celjem, Ribnico in tudi Trimom. Ekipa trenerja Zorana Jovičića bo nastopila v po moči tretjem tekmovanju, novem pokalu EHF, ki je nasledil pokal challenge. Žreb parov 2. kola bo jutri na Dunaju, Gorenje pa bo eden izmed favoritov med 51 sodelujočimi ekipami, ki bodo evropsko pot začele 17. in 18. oktobra.
 

Sedem odhodov


Lani so jo Gorenju ob štartu sezone zagodle mnoge poškodbe, ki so botrovale nepričakovanim porazom, toda spomladi se je moštvo ujelo in z izjemo zadnjega šokantnega domačega poraza z Izolo nizalo zmage. Kljub temu je doseglo najslabši rezultat v zadnjem desetletju. Zato bo pokoronska sezona zanj nekakšen popravni izpit.

Zoran Jovičić bo začel tretjo sezono na klopi Gorenja. FOTO: RK Gorenje
Zoran Jovičić bo začel tretjo sezono na klopi Gorenja. FOTO: RK Gorenje


Odšlo je sedem igralcev, Tadej Mazej, Vlado Matanović, Žan Šol, Grega Okleščen, Andris Celminš, Vid Levc in Vladimir Bojanić. Okrepitve so tri: najodmevnejša je Tilen Sokolič iz Kopra, prišel je občasni bosanski reprezentant Vladan Lončar, iz Slovenj Gradca se je vrnil Kenan Pajt, s sedmimi goli najboljši strelec na petkovi prvi pripravljalni tekmi proti Nexeju, ki se je v Samoboru končala s 25:23 za hrvaške podprvake.

V Rdeči dvorani je ostala večina nosilcev igre: oba izkušena vratarja Emir Taletović in Aljaž Panjtar, najboljši strelec Matic Verdinek, kapetan David Miklavčič, reprezentančni kandidat na črti Miha Kavčič ter organizator igre Aleks Kavčič. Prva sedmerka deluje močno, na klopi pa bodo stavili na mlade fante. »Imamo kar 12 igralcev iz domače šole, kar je največ doslej. To je tudi usmeritev kluba, ki iz leta v leto krči proračun. Želimo jih čim hitreje vpeljati v sistem,« se je z novo realnostjo sprijaznil Jovičić, ki je že v Kopru dokazal, da zna delati z mladimi.

Kondicijska trenerka je Nina Djordjević. FOTO: RK Gorenje
Kondicijska trenerka je Nina Djordjević. FOTO: RK Gorenje

 

Izenačena liga


Kot je že v navadi, odkar je direktor kluba Janez Gams, si Gorenje konkretnih uradnih ciljev ni zastavilo, Jovičić pa ne skriva želje, da bi se ekipa vrnila tik pod vrh, ob tem bo želela ubraniti pokal ter pustiti pečat v Evropi. »Slovenska liga je vsako sezono bolj izenačena. Vidim, da nekateri novinarji pred nami vidijo Celje, Trimo in Ribnico, okrepili so se tudi drugi, denimo Koper, Maribor, Slovenj Gradec. ... Bomo videli. Zadnja sezona do nas ni bila pravična, vsi vidijo to četrto mesto, pozabljajo pa, da smo se uvrstili v skupinski del pokala EHF in potem dvakrat premagali Ademar Leon,« opozarja nekdanji reprezentant, ki je zadovoljen, kako so izgledajo fantje po petih mesecih brez rokometa.

Gorenje je prvo tekmo odigralo proti Nexeju. FOTO: RK Gorenje
Gorenje je prvo tekmo odigralo proti Nexeju. FOTO: RK Gorenje


»Znanja ti nihče ne more vzeti, telesna pripravljenost pa je za ta čas dobra, igralci se niso zapustili. Veselimo se novih izzivov,« pravi »Zoki«, ki ima pomočnika v Benjaminu Zbičajniku, za telesno pripravo je pristojna Nina Djordjević. Jutri bo Jovičić vodil ekipo na pripravljalni tekmi v Škofji Loki, v petek pa v Zagrebu. Sezona se bo za ose začela 5. septembra, ko bodo v 1. kolu lige NLB gostile debitanta med prvoligaši MRK Ljubljana.

Preberite še:

Komentarji: