Slovenci so se sprehodili do zmage, prvič prebili mejo 50 golov

Reprezentanca Ljubomirja Vranješa je s pol moči premagala nekonkurenčno Južno Korejo in ohranila svežino pred tekmo z Rusijo. Azijci pripotovali s študenti.
Fotografija: Dean Bombač je začel oba polčasa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dean Bombač je začel oba polčasa. FOTO: Reuters

Na najbolj čudnem svetovnem prvenstvu v rokometu doslej so Slovenci doživeli najbolj čudno uvodno tekmo. V Aleksandriji so pred seboj zagledali 10 cm nižje, 30 kg lažje in 10 let mlajše tekmece iz Južne Koreje in jih zlahka premagali. Bilo je 51:29! Ob tem so privarčevali energijo in uigrali nekaj akcij, kar bodo lahko izkoristili v soboto, ko jih proti Rusiji čaka povsem drugačna tekma.  

Krilatica, da je prva tekma na velikem tekmovanju vedno najtežja, je bila tokrat izjema v pravilu. Slovenci na prejšnjih osmih svetovnih prvenstvih še nikdar niso imeli lažjega dela in še nikdar niso dosegli toliko golov ter zmagali s takšno razliko. Razlog je bil v tem, da je bila reprezentanca Južne Koreje povsem drugačna kot nazadnje pred osmimi leti na SP v Španiji, ko je Slovenija tedanjega selektorja Borisa Deniča zmagala s 34:27, potem ko se je v prvem polčasu zelo mučila.



Korejci so namreč v prepričanju, da bo pandemija koronavirusa preprečila izvedbo mundiala v Egiptu, vso pozornost usmerili v marčevske azijske kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, ko je iz Kaira prišla zelena luč, pa so na SP poslali študentsko ekipo, na katero računajo v prihodnosti. Najstarejši korejski igralec je bil star 22 let in najvišji je meril 190 cm. Pri Slovencih ni veliko nižjih.

Korejci so prišli na SP z B-ekipo. FOTO: Reuters 
Korejci so prišli na SP z B-ekipo. FOTO: Reuters 


V največjem sredozemskem mestu smo gledali igro mačke z mišjo, Slovenija, ki na 27. SP meri na kolajno, je polnila korejsko mrežo, selektor Ljubomir Vranješ je na igrišče poslal vseh 16 igralcev, med strelce se jih je vpisalo 14, samo vratarja Klemen Ferlin in Miljan Vujović ne.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Vranješ je razkril nekaj adutov in pokazal, kdo so njegovi glavni aduti. V obeh polčasih je na igrišče poslal isto sedmerko: Klemen Ferlin; Darko Cingesar, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Janc in Blaž Blagotinšek. Ima pa še veliko asov v rokavu. Staš Skube, evropski prvak z Vardarjem, je dosegel prvi gol na velikem tekmovanju. Po petih letih je mrežo spet tresel Dragan Gajić, po dolgi odsotnosti se je vrnil Matej Gaber, zadnji slovenski strelec je bil evropski klubski prvak Miha Zarabec. Kot dobra stvar se zna izkazati tudi, da je morda najboljši slovenski rokometaš Blaž Janc v prvem polčasu zapravil štiri zicerje ter tako izpolnil kvoto pred veliko bolj pomembnimi tekmami.



Najvišji igralec Borut Mačkovšek se je lahko malce sprostil, potem ko je imel težave proti Nizozemcem v kvalifikacijah za EP. 

Morda je dobro tudi, da so se Slovenci pred stresom, ki jih še čaka v skoraj treh tednih, že spoznali vse organizacijske težave Egipčanov, od katerih smo pričakovali več, tudi zato, ker je predsednik IHF Hassan Moustafa Egipčan. Da je bil za igralca tekme razglašen Miha Zarabec, ki je na igrišču prebil le nekaj minut, je znak amaterskega pristopa, ki ga je potrdilo spoznanje o odsotnosti statistike in dostopa do interneta.

Preberite še:

Komentarji: