Srčno Gorenje povozilo prvake in stopilo na prag naslova

Velenjčani so prizadejali hud poraz Celju Pivovarne Laško v državnem prvenstvu. V igri za lovoriko jim lahko veselje praktično prepreči le še Trimo.
Fotografija: Gorenje je stopilo na prag naslova z veliko zmago proti Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Gorenje je stopilo na prag naslova z veliko zmago proti Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Koronska kriza spreminja tudi razmerja moči v slovenskem rokometu. Celje Pivovarna Laško se bo po blamaži v Rdeči dvorani očitno obrisalo pod nosom za osmi zaporedni naslov državnih prvakov. Gorenje ga je nadigralo kot že dolgo nihče v tridesetletni zgodovini prvenstva samostojne Slovenije. Četrto lovoriko mu lahko praktično vzame le še Trimo, »pivovarji« so se kljub menjavi trenerja po četrtem zaporednem porazu znašli v izgubljenem položaju.

Novi celjski trener Luka Žvižej, ki je v nedeljo zamenjal Tomaža Ocvirka, je pri zaostanku s 6:9 igralce sklical na posvet. Ni še gorela voda, a rešitev ni mogel črpati iz izkušenj in nadaljevalo se je še slabše za 24-kratne prvake. Žvižejev reprezentančni predhodnik na levem krilu Zoran Jovičić je s klopi poslal kapetana Davida Miklavčiča, ki je takoj pokazal, da je mladost minljiva, znanje pa večno; rutinsko je zabil dva gola. Celjani so že bili v nokdavnu in Ibrahim Haseljić je s krila v 22. minuti poskrbel za (tedaj) ogromnih 12:6.

Žvižej je zaman skušal oživljati povsem omrtvičene igralce, ki niso vedeli, kje se jih drži glava. Ob nemoči kapetana Davida Razgorja je poskusil tudi z Mitjo Jancem kot organizatorjem napada, toda veliko mlajši brat zveznika Barcelone ni mogel prevzeti tako odgovorne naloge. Semafor je po šestem golu odličnega Domna Tajnika sekundo pred koncem prvega dela kazal neverjeten rezultat – 19:10!

Celjski rokometaši so s sklonjenimi glavami zapuščali Velenje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Celjski rokometaši so s sklonjenimi glavami zapuščali Velenje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Proti komu igramo? Celju?« se je tudi lokalnemu varnostniku zdelo čudno, da »ose« tako razbijajo redne udeležence lige prvakov, proti katerim so Velenjčani v zadnjem desetletju praviloma potegnili kratko. Večinoma jih je izdala samozavest, ki se jim je včeraj kopičila kot sladkorna pena med vrtenjem vitla, medtem ko je celjska že povsem izginila.


Velik udarec za evropsko Celje


Ko ima hudič mlade, jih ima veliko, je spoznal nič krivi Žvižej. Tudi s šestimi reprezentanti (Gorenje nima niti enega) ni mogel zaustaviti padca. Tajnikova sedmica je pomenila 21:10 in tekma je bila odločena. Številčno vodstvo Celja ni moglo verjeti, kaj se dogaja pred njihovimi očmi, osamljenemu direktorju Gorenja Janezu Gamsu pa se je pod masko gotovo zarisal širok nasmešek, ko je nastala rekordna razlika po golu Kenana Pajta za 25:13 (!).

Zoran Jovičić je spet vzel mero Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Zoran Jovičić je spet vzel mero Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Zadnja tretjina je bila formalnost. Celjani bodo najverjetneje ostali brez vstopnice v ligo prvakov, kar je po koronski krizi še en velik udarec za nekdanje evropske šampione. Gorenje bo prvak, če bo dobilo zadnjih pet tekem, toda čaka ga peklenski ritem. Že v nedeljo bo v Kopru moralo pokazati vse, kar zna in zmore. Glavni tekmec je postal Trimo. Celje? Le čudež mu prinese rešitev. Obeta se mu tretje mesto, kar se mu je nazadnje zgodilo leta 2011.


Jovičić gasi evforijo


»Hud poraz, zame najhujši v vlogi kapetana Celja. Ni se mi še zgodilo, da na koncu ne bi dvignil pokala in nič ne kaže, da ga bom,« je z glavo zmajeval Razgor. Bivši vratar Celja Aljaž Panjtar je bil povsem drugačne volje. »Pred sezono nas niso uvrščali med prve tri, zdaj imamo priložnost za osvojitev lovorike. Neverjetno, kakšno borbo smo pokazali, vsa čast vsem.«

Trener Jovičić je medtem umirjal konje ... »Nič še ni odločenega, čaka naš še pet izzivov, v Kopru bo še težje. Malo se bomo poveselili, potem pa dali glavo dol in zavihali rokave.«Preberite še:

Komentarji: