Superpokal po loteriji Flensburgu, Kiel favorit

Jutri začetek 54. sezone v Nemčiji, THW Kiel z Miho Zarabcem po 21. naslov in prvega po štirih letih. Za Luko Žvižeja ni dvoma: Bundesliga je pred vsemi!
Fotografija: Moštvo Kiela je prevzel Čeh Filip Jicha, ki je nasledil Alfreda Gislasona. FOTO: THW Kiel
Odpri galerijo
Moštvo Kiela je prevzel Čeh Filip Jicha, ki je nasledil Alfreda Gislasona. FOTO: THW Kiel

Nocojšnji superpokal med Flensburgom in Kielom v Düsseldorfu, jubilejni 100. severni derbi, ki se je končal po izvajanju 7-metrovk in zmago Flensburga (28:28; 4:3), je bil najboljša uvertura v 54. sezono rokometne bundeslige.

Zastor nad najmočnejšo ligo na svetu, kot jo radi imenujejo v Nemčiji, bodo nocoj ob 19. uri dvignile tri tekme, eno bo gostil Magdeburg z Markom Bezjakom. Favorit za naslov prvaka je Kiel, za katerega igra Miha Zarabec in kateremu bi se v prihodnji sezoni utegnil pridružiti Blaž Janc.Superpokal je tretjič pripadel Flensburgu, ki je zmagal po loteriji 7-metrovk. Usodno je zapravil Domagoj Duvnjak (Zarabec je bil uspešen), junak pa je z dvema ubranjenima streloma postal nekdanji vratar Gorenja Benjamin Burić.

Da je nemška liga »stärkste Liga der Welt«, bi lahko kdo oporekal, saj gre francoska liga z velikimi koraki naprej. Ne nazadnje na zadnjih treh F4 lige prvakov v Kölnu sploh ni bilo nemškega prvoligaša, na drugi strani so bili lani v Lanxess Areni kar trije francoski.

Moštvo Kiela je prevzel Čeh Filip Jicha, ki je nasledil Alfreda Gislasona. FOTO: THW Kiel
Moštvo Kiela je prevzel Čeh Filip Jicha, ki je nasledil Alfreda Gislasona. FOTO: THW Kiel


Je pa bundesliga prav gotovo najbolj obiskana in najbolj odmevna, nekakšna rokometna liga NBA. V njej bodo v tej sezoni poleg Bezjaka in Zarabca igrali tudi člana Hannovra, Nejc Cehte in Urban Lesjak, ter vratar Urh Kastelic. Slednji bo v vratih Göppingena nasledil rojaka Primoža Prošta.
 

V obljubljeno deželo prihaja Kastelic


Kastelic, ki je prišel iz Zagreba, bo v bundesligi debitiral v nedeljo pri Kielu, ki ga strokovnjaki štejejo za prvega favorita, čeprav je bil nazadnje najboljši zanj že davnega leta 2015, zatem sta bila po dvakrat prva Rhein-Neckar in Flensburg.

Levi iz Mannheima naj bi bili glavni tekmeci zeber, potem ko se je vrnil Uwe Gensheimer, ki bo zamenjal islandskega veterana Gudjona Valurja Sigurdssona, in je iz Nantesa prišel mladi francoski reprezentant Romain Lagarde.

Flensburgu bo težko uspel trojček, saj je k Veszpremu odšel alfa in omega v napadu, Danec Rasmus Lauge Schmidt, glavni steber v obrambi Tobias Karlsson pa je sklenil kariero in bo postač vodja švedske reprezentance.


Prihodnje leto tudi z Jancem?


Kiel, rekordni 20-kratni nemški prvak, se podaja v novo ero, saj se je po 11 letih poslovil trener Alfred Gislason, v njegove čevlje pa je stopila klubska legenda, Čeh Filip Jicha. Zebre vselej razmišljajo dolgoročno in so se že dogovorile z norveškim super zvezdnikom Sanderjem Sagosenom, ki bo v sezoni 2020/21 zamenjal Duvnjaka. Ponudbo Kiela ima na mizi tudi Janc, vendar še koleba tudi med odhodom v Barcelono in ostankom v Kielcah.

Mattias Andersson je vrsto let branil vrata Flensburga, zdaj je trener vratarjev v Kielu. FOTO: AFP
Mattias Andersson je vrsto let branil vrata Flensburga, zdaj je trener vratarjev v Kielu. FOTO: AFP


Nemčijo je poleti zapustil tudi Luka Žvižej, ki je po dveh letih igranja v Mindnu končal kariero in postal pomočnik trenerja Tomaža Ocvirka v Celju. Zanj ni dvoma, katera liga je glavna.

»Vsekakor je bundesliga razred zase, govorim predvsem z vidika organiziranosti. Vsaka tekma je na takšni ravni kot denimo liga prvakov v Celju. Denarja je dovolj, dvorane so polne, Sky narekuje televizijske termine. Konkurenca je močna, vsaj polovica klubov bi lahko igrala ligo prvakov. Nemška bundeliga je lahko svetilnik za vse druge, kaže podobo rokometa, kakršno bi vsi radi videli,« je Žvižej poln hvale na račun nemške lige, ki po novem nosi ime sponzorja Liqui Moly.Tudi prvi reprezentančni strelec Žvižej ocenjuje, da se bodo za naslov merili Flensburg, Rhein-Neckar in Kiel: »Zraven pa bi dal še Magdeburg, ki je vsako leto bližje in redno jemlje točke favoritom.«
 

Trije kapetani


Kiel, ki se po neme letu vrača v ligo prvakov, je v pripravah kazal odlično formo, s 33:29 je premagal Barcelono in s 34:30 Paris SG ...

Eden od treh kapetanov Patrick Wiencek (zaustavlja Tilna Kodrina) je predlani s Kielom gostoval v Celju, letos pa sta kluba v različnih skupinah lige prvakov. FOTO: Jože Suhadolnik
Eden od treh kapetanov Patrick Wiencek (zaustavlja Tilna Kodrina) je predlani s Kielom gostoval v Celju, letos pa sta kluba v različnih skupinah lige prvakov. FOTO: Jože Suhadolnik


»Ampak šele zdaj se bo začelo zares. Naša želja po osvojitvi naslova nemškega prvaka je ogromna. Nanj čakamo že štiri leta. Kdor koli je že izkusil občutek, ko postaneš šampion, ve, o čem govorim. To je naš cilj in za to bomo garali vso sezono,« je odločen Patrick Wiencek, ki je pozdravil dva nova soigralca v slačilnici, Čeha Pavla Horaka iz Meškova in Daria Quenstedta, vratarja Magdeburga, ki bo zamenjal Andreasa Wolffa, novega čuvaja mreže poljskih Kielc.

Številka 1 kajpak ostaja danska hobotnica Niklas Landin, poleg Duvnjaka in Wienceka eden od treh kapetanov. Hrvaški zvezdnik Duvnjak je pozdravil novo kemijo: »V karieri še nisem imel tako napornih priprav, ampak ni mi bilo težko. Filip je naš človek, šele začenja samostojno trenersko pot, pa ima že vse pod nadzorom.«

Luka Žvižej je kariero sklenil pri nemškem Mindnu. FOTO: osebni arhiv
Luka Žvižej je kariero sklenil pri nemškem Mindnu. FOTO: osebni arhiv

Preberite še:

Komentarji: