Belorusinja je za pravilo – ni injekcije, ni igranja

Dvakratna zmagovalka OP Avstralije Viktorija Azarenko in 20-kratni zmagovalec velikih slamov Rafael Nadal sta Novaku Đokoviću dala jasno sporočilo.
Fotografija: Viktoria Azarenka, dvakratna zmagovalka teniškega turnirja v Melbournu, verjame v znanost in koristnost cepljenja. FOTO: Brandon Malone/AFP
Odpri galerijo
Viktoria Azarenka, dvakratna zmagovalka teniškega turnirja v Melbournu, verjame v znanost in koristnost cepljenja. FOTO: Brandon Malone/AFP

Zmagovalka dveh turnirjev za grand slam v tenisu Viktorija Azarenka je po zmagi v drugem krogu odprtega prvenstva Avstralije komentirala sago z necepljenim Novakom Đokovićem in podprla obvezno cepljenje na ženski turneji. Belorusinja je obenem tudi članica sveta igralk WTA, ki se sooča z izzivi koronske pandemije.

V pogovoru na prizorišču uvodnega grand slama sezone v Melbournu – Đokovića so po sagi izgnali iz Avstralije zvečer pred prvimi boji – je Azarenka priznala, da bi bilo obvezno cepljenje bržčas pravno gledano velik izziv, vendar bi pomagalo vsem na turneji, če bi združenje WTA vpeljalo pravilo: ni injekcije, ni igranja.

»Vse je zelo jasno. Verjamem v znanost. Verjamem, da s cepljenjem pomagamo obvladovati pandemijo, zato sem se tudi cepila,« je dejala 32-letna Belorusinja.

»Če me že sprašujete po mnenju, mislim, da bi bilo obvezno cepljenje koristno za vse na svetu, še posebej pri mednarodnih potovanjih,« je novinarjem odvrnila Azarenka, pri tem pa je dodala, da bi bilo lahko siljenje ljudi k cepljenju problematično.

Medtem pa je španski zvezdnik Rafael Nadal, član sveta igralcev ATP, dejal, da za mnenje glede obveznega cepljenja na vseh turnirjih ATP nima dovolj znanja. Vendar je dobitnik 20 grand slamov, ki na peti celini lovi rekordni 21. turnir za veliki slam, poudaril, da se zdi cepljenje proti koronski okužbi smiselno.

Rafael Nadal je prepričan, da bi cepljenje vsem igralcem in igralkam izboljšalo življenje. FOTO: Martin Keep/AFP
Rafael Nadal je prepričan, da bi cepljenje vsem igralcem in igralkam izboljšalo življenje. FOTO: Martin Keep/AFP

»Že zadnji dve leti se potikamo po mehurčkih, igramo v zelo težkih razmerah za vse. Če bi bili vsi cepljeni, bi to znatno prispevalo k izboljšanju našega življenja na turneji in, kar je še bolj pomembno, izboljšanju življenja zunaj turneje,« je poudaril Nadal, ki je polno cepljen, vendar je imel prejšnji mesec vseeno nekaj težav ob koronski okužbi.

Vsi igralci na OP Avstralije morajo biti cepljeni, izjema so le zdravstveni zadržki. S takšnim si je pot na OP Avstralije poskušal utreti prvi igralec sveta Đoković, ki ni cepljen proti covidu-19, bil pa je že dvakrat okužen. Po večdnevni pravni sagi so Srbu zaprli vrata za nastop.

Azarenka je dejala, da je bila saga Đoković navaden cirkus, zato je treba dobro premisliti o bodočih izjemah: »Mislim, da takoj, ko je v pravilih tako imenovano sivo območje, obstaja možnost manipulacije. Pri nekaterih zadevah je preprosto treba zavzeti pristop črno-belo. Po mojem mnenju bi tu morali zavzeti takšno stališče.«

Vse kaže, da se Đokoviću lahko izmakne tudi nastop na OP Francije v Parizu. Tamkajšnja ministrica za šport Roxana Maracineanu je v nedeljo zvečer poudarila, da omejitve za necepljene proti covidu-19 veljajo tudi za vse športne objekte v Franciji.

Z novo ureditvijo bodo v Franciji zdajšnje zeleno potrdilo, ki ponuja dokaz o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testiranju, spremenili. Po novem negativni test ne bo več dovoljeval obiska številnih objektov, tudi športnih, začelo pa bo veljati cepilno potrdilo. Sprememba bo bržkone začela veljati že to soboto.

Med necepljenimi so po podatkih Združenja teniških igralcev (ATP) le trije iz najboljše stoterice svetovne lestvice.

Preberite še:

Komentarji: