Dvomi, ali se bo vrnil v vrh, povsem normalni

Tenis: Prvi veliki slam po lanskem Wimbledonu Andy Murray končal v 2. kolu
Fotografija: Andy Murray ni bil zadovoljen z nihanji v igri. Foto AFP
Odpri galerijo
Andy Murray ni bil zadovoljen z nihanji v igri. Foto AFP

New York – »Zadnjih deset let sem se na OP ZDA pripravljal z željo, da ga osvojim, tokrat pa mislim, da to zame ni realno,« je nekdanji newyorški zmagovalec in prvi teniški igralec sveta Andy Murray razmišljal pred začetkom zadnjega letošnjega turnirja za veliki slam. Ni se zmotil, njegova pot se je končala v 2. kolu proti Fernandu Verdascu. Da se bo vrnil na raven, na katero so se po poškodbah preostali trije člani velike četverice, ga čaka še precej dela.

Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Đoković in Andy Murray so imeli vsi v zadnjih dveh, treh letih resnejše zdravstvene težave, prvi trije pa so po vrnitvi že osvojili turnir za veliki slam, Španec in Švicar sta sploh na novo zavladala moškemu tenisu. Nole je slavil letos v Wimbledonu, Murray – ki resnici na ljubo po številu največjih naslovov močno zaostaja, saj je osvojil »le« tri – pa je v New Yorku zaigral na veliki sceni šele prvič po lanskem travnatem slamu. Po januarski operaciji kolka se počasi vrača na turnejo, OP ZDA je bil njegov peti turnir, v drugem dvoboju ga je v štirih nizih ugnal Verdasco. »Danes sem pokazal nekaj najboljšega tenisa po operaciji, so pa bila tudi obdobja, ko sem delal preveč napak. Tako bi moral dobiti uvodni niz, a ga nisem, v četrtem, ko sem bil že povsem potisnjen v kot, sem se skorajda vrnil v igro. Škoda, da mi ni uspelo, če potegnem črto pod dvoboj, je bilo za moj okus veliko preveč nihanj,« je ocenil Murray, zadovoljen, da na splošno njegova igra napreduje, a še ni na ravni, da bi se lahko meril z najboljšimi.

Kdaj bo ujel to raven? »Morda še ne letos. Tega preprosto ni mogoče vedeti, morda tudi nikoli. Povsem normalno je, da ljudje dvomijo, ali mi bo uspelo, saj nikoli ne veš, kaj te čaka za naslednjim ovinkom. Ko sem se poškodoval, sem bil prvi na svetu, v enem letu pa so se stvari obrnile na glavo. A če bo šlo vse po načrtih, potem verjamem, da se bom lahko spet boril za največje naslove. Ne vidim nobenega razloga, zakaj se ne bi,« je o prihodnosti razmišljal nekdaj prvi, zdaj pa 382. igralec sveta, ki bo letos prvič po sezoni 2007 ostal brez polfinala na turnirjih za veliki slam. Je pa Škot spomnil tudi na stare čase, in sicer z vedenjem, izrekel je tudi besedo na f, ker da j... pravil ob desetminutni prekinitvi (ekstremne vremenske razmere) nihče ne pozna. Verdasco naj bi bil namreč vmes v stiku s trenerjem, kar je prepovedano, pikrih Murrayevih zapisov na enem od družbenih omrežij ni manjkalo.
 

Serena vs. Venus – 30. poglavje


Za Murrayev poraz je vsekakor škoda, ker bi se sicer danes v 3. kolu meril s še enim nekdanjim zmagovalcem OP ZDA Juanom Martinom del Potrom, a tudi sicer ne bo manjkalo zanimivih dvobojev, saj se bosta udarila Stan Wawrinka in Miloš Raonić, pri ženskah bo v ospredju sestrski obračun Serene in Venus Williams. Že trideseti, pri čemer na velikih slamih v tako zgodnji fazi nista igrali vse od OP Avstralije, ko sta se pomerili sploh prvič na turneji. Serena v medsebojnih dvobojih vodi s 17:12, zadnjega pa je dobila Venus. A to prav veliko ne šteje, saj je bilo to letos v Indian Wellsu, na prvem Sereninem turnirju po porodu. Pri ženskah je prišlo še do enega velikega presenečenja, saj je v 2. kolu nekdanjo pariško in wimbledonsko zmagovalko Garbiñe Muguruza ugnala češka kvalifikantka Karolina Muchova, 202. igralka sveta.

Komentarji: