Hrvati se bodo s Francozi pomerili za Davisov pokal

Hrvaški tenisači so v Zadru premagali Američane in se uvrstili v finale Davisovega pokala, kjer jih čakajo Francozi.
Fotografija: Borna Čorić se je razveselil napredovanja Hrvaške. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Borna Čorić se je razveselil napredovanja Hrvaške. FOTO: Reuters

Potem ko si je branilka naslova Francija že v soboto zagotovila nastop v finalu Davisovega pokala, je tekmeca dobila šele danes po petem dvoboju med Hrvaško in ZDA. Američani so po zaostanku z 0:2 izenačili, v odločilnem dvoboju svetovne skuine pa je v Zadru Borna Ćorić ugnal Francesa Tiafoeja.

Finale Davisovega pokala, ki bo letos zadnjič potekal v takšni obliki, bo med 23. in 25. novembrom v Franciji.
Letošnji polfinale je postregel z dvema povsem različnima zgodbama. v Lillu je bilo za Špance - ti so podobno kot Američani na Hrvaškem nastopili precej oslabljeni - vsega konec že v soboto zvečer, ko je dvojica Julien Benneteau/Nicolas Mahut premagala Marcela Granollersa in Feliciana Lopeza s 6:0, 6:4, 7:6 (7) ter imela nedosegljivih 3:0.

Španci so v Lille pripotovali brez svojega najboljšega igralca in prvega igralca na svetu na lestvici ATP Rafaela Nadala. Za izbrance domačega kapetana Yannicka Noaha je prvo točko v petek prispeval Benoit Paire, ki je v treh nizih odpravil Pabla Carrena-Bustosa, drugo pa Lucas Pouille po maratonskem boju z Robertom Bautisto Agutom. Danes so Španci ublažili poraz, posamični zmagi sta proti Richardu Gasquetu in Nicolasu Mahutu dosegla Albert Ramos Vinolas in Marcel Granollers.
 

Napeto je bilo do konca


V Zadru pa je bilo precej bolj razburljivo in napeto do zadnjega nedeljskega dvoboja. V petek, ko so Hrvati dosegli dve posamični zmagi proti oslabljenim Američanom, ki so v Dalmacijo prišli brez Johna Isnerja in Jacka Socka, je sicer kazalo na podoben razplet kot v Franciji. Borna Čorić je ugnal Steva Johnsona, Marin Čilić pa Francesa Tiafoeja.

A ameriška dvojica Mike Bryan/Ryan Harrison je v soboto po maratonskem dvoboju in petih odigranih nizih premagala hrvaško kombinacijo Ivan Dodig/Mate Pavić, vse skupaj je trajalo štiri ure in 42 minut, izid 1:2 pa je Američanom še ponujal možnosti za preobrat.

Prvi korak so nato naredili popoldne, ko je nekoliko nepričakovano klonil prvi hrvaški igralec Čilić. Moral je priznati premoč Samu Querreyju, ki je bil boljši s 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3, 6:4 in o finalistu je odločala zadnja posamična tekma.
Tudi ta je bila dramatična, trajala je več kot štiri ure, nazadnje pa so se veselili domači. Junak je bil Borna Ćorić, ki je premagal Tiafoeja s 6:7 (0), 6:1, 6:7 (11), 6:1 in 6:3.

Francija bo enajstič naskakovala končno zmago v svetovni skupini Davisovega pokala. Šestkrat zaporedoma je slavila med letoma 1927 in 1932, v tem tekmovanju je nato slavila še v letih 1991, 1996, 2001 in lani po zmagi nad Belgijo s 3:2. Skupno je to 19. finale za Francijo. Hrvaška pa je v finalu tretjič po letih 2005 in 2016, pred 13 leti so Hrvati tudi zmagali v tem pokalu.

Preberite še:

Komentarji: