Ko se gre v peti niz, računajte na Noleta

New York 20 let od tragedije v pričakovanju novih šampionov. V finalu Srb proti Daniilu Medvedjevu. Pri dekletih spopad med najstnicama, ki sta osupnili svet.
Fotografija: Novak Đoković lahko v nedeljo osvoji rekordni 21. turnir za grand slam. FOTO: Kena Betancur/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković lahko v nedeljo osvoji rekordni 21. turnir za grand slam. FOTO: Kena Betancur/AFP

Najboljši igralec na svetu Novak Đoković se ne da. V petih nizih je s 3:2 ugnal četrtega nosilca iz Nemčije Alexandra Zvereva s 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 in se uvrstil v finale OP ZDA, v katerem se bo jutri ponoči pomeril z drugim nosilcem Daniilom Medvedjevom.

Srb lovi koledarski slam in rekordni 21. naslov na turnirjih velike četverice. Nemec je želel osvojiti prvi grand slam, potem ko je dobil zlato kolajno na OI v Tokiu. Tam je v polfinalu premagal prav Đokovića, ki se mu je zdaj oddolžil. Prekinil je njegov niz 16 zaporednih zmag. Če bo uspešen tudi v finalu, bo na većni lestvici prehitel Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, poleg tega bo po letu 1968 (Rod Laver) šele drugi igralec v odprti eri, ki bo v enem letu osvojil vse štiri največje turnirje.V New Yorku prvi teniški lopar ni dovolil, da bi se ponovil scenarij iz Tokia ter je po treh urah in 38 minutah le strl odpor nemškega izzivalca. Nole je tako poskrbel za neprekinjeni niz 27 dobljenih dvobojev na turnirjih za grand slam. 

Đoković se je Zverevu oddolžil za poraz v polfinalu OI v Tokiu. FOTO: Kena Betancur/AFP
Đoković se je Zverevu oddolžil za poraz v polfinalu OI v Tokiu. FOTO: Kena Betancur/AFP


Pred tem je Rus Medvedjev postal prvi finalist odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. Drugi nosilec je v polfinalu v treh nizih s 6:4, 7:5 in 6:2 premagal 12. nosilca, Kanadčana Felixa Auger-Aliassimeja.Enaindvajsetletni Kanadčan je svojo priložnost zapravil v drugem nizu. Vodil je s 5:3 in serviral za izenačenje na 1:1, a nato pokazal znake nervoze, kar je odlični Rus znal izkoristiti in dobiti štiri igre zapovrstjo. Medvedjev je nato že v tretji igri tretjega niza spet vzel servis, Kanadčan je imel v naslednji igri priložnost, da mu vrne, a po izidu 30:40 se je Rus rešil z asom in še dvema odličnima servisoma. Ko je Medvedjev v peti igri prišel do novega breaka, je bilo bolj ali manj jasno, da Auger-Aliassime nima več možnosti. Medvedjev je v svojem drugem finalu, pred dvema letoma je v petih nizih izgubil proti Rafaelu Nadalu. 

Daniil Medvedjev je vroč v New Yorku. FOTO: Elsa/AFP
Daniil Medvedjev je vroč v New Yorku. FOTO: Elsa/AFP


Pri ženskah se bosta v sobotnem finalu srečali nepostavljeni najstnici, 18-letna Britanka Emma Raducanu in 19-letna Leylah Fernandez. Poslastica za ljubitelje tenisa, ki se v New Yorku danes spominjajo tudi tragedije izpred 20 let, ko sta se v terorističnem napadu zrušila dvojčka.

Polfinale, moški:

Danil Medvedjev (Rus, 2) : Felix Auger-Aliassime (Kan, 12) 6:4, 7:5, 6:2
Novak Đoković (Srb, 1) : Alexander Zverev (Nem, 4) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2

Preberite še:

Komentarji: