Nole bi rad imel ovce in novce, izgnali bodo tudi Čehinjo

Združenje teniških igralcev s podporo Đokoviću, ki za svojo revolucijo ni bil pripravljen žrtvovati 21. veliki slam in 2,8 milijona evrov.
Fotografija: Novak Đoković bo, ko bo vse drame konec, imel marsikaj za zakričati na Avstralijo in »razumevajoče« teniške soborce. FOTO: Greg Wood/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković bo, ko bo vse drame konec, imel marsikaj za zakričati na Avstralijo in »razumevajoče« teniške soborce. FOTO: Greg Wood/AFP

Združenje teniških igralcev PTPA je izrazilo podporo Srbu Novaku Đokoviću, ki je v sporu z avstralskimi oblastmi glede zdravstvene izjeme za cepljenje proti covidu-19, potrebne za vstop v državo. Združenje je pozvalo k omogočanju igranja vsem igralcem. Medtem naj bi Avstralija začela še s postopkom izgona češke igralke Renate Voračove. PTPA je v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, izrazilo podporo omogočanju tekmovanja vsem teniškim igralcem, tako cepljenim kot necepljenim z ustreznimi zdravniškimi potrdili. Ob tem je potrdilo, da je v stiku z Đokovićem, sicer enim od ustanoviteljev združenja. Ta je združenju potrdil, da se počuti dobro.

O vprašanjih glede njegovega pridržanja v centru za tujce bo Đoković ob svojem času sam podal izjavo, je zapisalo združenje, ki je še navedlo, da je v stikih še z njegovo družino in odvetnikom ter z avstralsko teniško zvezo in oblastmi. Medtem naj bi avstralska mejna policija začela še postopek za izgon češke teniške igralke Renate Voračove. Ta naj bi vstopila v državo z enako zdravstveno izjemo kot Đoković, torej s potrdilom o prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, ki pa po zveznih pravilih ni sprejemljiva za vstop v državo.

Za razliko od Đokovića je 38-letni Čehinji kljub temu uspelo priti v državo in celo sodelovati na pripravljalnem turnirju v Melbournu. Zdaj jo je policija pridržala in odpeljala v isti hotel za tujce, v katerem je nastanjen Đoković. Ni jasno, ali bo tudi ona izpodbijala odločitev avstralskih mejnih oblasti na sodišču. Že zjutraj je avstralska vlada napovedala preverjanje zdravstvenih izjem teniških igralcev za vstop v državo, pri tem pa izpostavila, da izjeme v veljavi za igranje na turnirjih v zvezni državi Viktorija ne veljajo tudi za vstop v državo.

Renata Voračova je, na enak način kot Đoković, le prišla v Melbourne, zdaj ji grozi izgon. FOTO: AFP
Renata Voračova je, na enak način kot Đoković, le prišla v Melbourne, zdaj ji grozi izgon. FOTO: AFP

Avstralci morajo biti boljši

V zvezi z dogajanjem okoli Đokovića pa se je oglasil tudi zloglasni avstralski teniški igralec Nick Kyrgios, ki se je v preteklosti večkrat besedno sporekel s Srbom. Tokrat se je postavil na stran Srba vsaj v smislu obravnave, ki jo je prejel od avstralskih oblasti. »Sam verjamem v ukrepe, cepil sem se zaradi drugih in zaradi zdravja moje mame. A kakor zdaj obravnavamo Novaka, je res slabo,« je na družbenih omrežjih zapisal Kyrgios. »Na koncu gre za enega naših velikih šampionov, ki je tudi človek. Moramo biti boljši,« je namenil puščico oblastem svoje države.

Kyrgios je v preteklosti kritiziral Đokovića zaradi organizacije jadranske teniške turneje, ki je bila v času prvega vala pandemije leta 2020 predčasno odpovedana zaradi nespoštovanja zdravstvenih ukrepov, ki je privedlo do več okužb med igralci in podpornim osebjem.

Novak Đoković bi rad imel ovce in novce, kakor pravi pregovor, a za revolucijo se je treba tudi žrtvovati in se čemu odpovedati. Nole bi rad rekordni 21. naslov na velikih slamih, pobral bi nagrado za zmagovalca v Melbournu, ta je 4,4 milijona avstralskih dolarjev (2,8 milijona evrov), višja za pet odstotkov v primerjavi z lanski letom. Srb se je uprl novodobnim (zdravstvenim) prijemom, a pravi junak bi bil, če bi nastop v Melbournu odpovedal. Kajti noben denar na svetu, tudi 2,8 milijona evrov, ne odtehta pokončne drže človeka.

Komentarji: